Készül az új vidékfejlesztési terv
Utoljára módositva: 2014-03-21 10:43:03

A most készülő új vidékfejlesztési terv szerint a „szabványtermelés” nagysága kizáró jellegű feltétel lesz a vidéken megtelepedő fiatal gazdák és a kisgazdaságok támogatásánál.

 

Magyar Lóránd

Az új, még nem végleges terv szerint a fiatal gazdák támogatására négyszázmillió euró, a kisgazdaságok támogatására százötvenmillió euró lesz megpályázható. Magyar Lóránd, a Szatmár Megyei Vidékfejlesztési, Halászati és Kifizetési Ügynökség referense elmondta, hogy a szaktárcától kapott információk szerint a fiatal gazda ötvenezer, a kisgazdaság százötvenezer eurót pályázhat meg. Ami a pályázók számára kedvező, hogy egyik pályázatnál sem kell önrész. Sokak számára hátrányt jelenthet, hogy megemelik a pályázáshoz szükséges kötelező farmnagyságot, a szabványtermelésben kifejezett farmértéket. A minisztérium vezetősége és a termelők szakmai érdekképviselete között lezajlott egyeztetésen a kisgazdaságokat úgy határozták meg, hogy ezeknek nyolc- és tizenkétezer euró közötti szabványtermeléssel kell rendelkezniük, a pályázó fiatal gazda tulajdonában pedig egy tizenkét- és ötvenezer euró közötti gazdaságnak kell lennie. A nyolcvanezer euró szabványtermelés a terepen egy tizenöt hektáron búzát termelő gazdaságnak felel meg. A fiatal gazdánál kötelezően bevezetik feltételként, hogy azon a közigazgatási területen legyen a lakhelye, ahol a pályázatot leteszi, és hogy a fentebb említett szabványtermeléssel rendelkező gazdaságot a pályázat benyújtása előtt megvásárolja.

 

Változások

 

Az új, 2014–2020-as vidékfejlesztési tervben az Európai Unió szakbizottságának felkérésére Romániának a gazdaságok nagysága, értéke kifejezésére új mutatót kell alkalmaznia, az úgynevezett szabványtermelést. A régi (2007 és 2013 közötti) tervben a gazdasági egységet használták a gazdaság nagyságának kifejezésére, viszont az uniós szakemberek szerint az új módszer közelebb áll a valósághoz. Az unió 2008-ban bevezetett, 1242-es számú határozata szerint a szabványtermelés azt jelenti, hogy az illető gazdaságban megtermelt főtermékek (gabona, tej, hús stb.) és melléktermékek (szalma, trágya stb.) mennyiségét megszorozzuk a gazdaságban történő eladási árral, nem számolva az eladási árnál az általános forgalmi adót. Magyar Lóránd hozzátette, hogy a tárgyalások még tartanak, nem lehet tudni, hogy mi lesz a végleges megoldás.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:45
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 12.
Szereti, ha elismerik érdemeit, márpedig kedvese most annyira a saját problémáival van elfoglalva, hogy nem értékeli kellőképpen az Ön eredményeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 12.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...