Készül az új vidékfejlesztési terv
Utoljára módositva: 2014-03-21 10:43:03

A most készülő új vidékfejlesztési terv szerint a „szabványtermelés” nagysága kizáró jellegű feltétel lesz a vidéken megtelepedő fiatal gazdák és a kisgazdaságok támogatásánál.

 

Magyar Lóránd

Az új, még nem végleges terv szerint a fiatal gazdák támogatására négyszázmillió euró, a kisgazdaságok támogatására százötvenmillió euró lesz megpályázható. Magyar Lóránd, a Szatmár Megyei Vidékfejlesztési, Halászati és Kifizetési Ügynökség referense elmondta, hogy a szaktárcától kapott információk szerint a fiatal gazda ötvenezer, a kisgazdaság százötvenezer eurót pályázhat meg. Ami a pályázók számára kedvező, hogy egyik pályázatnál sem kell önrész. Sokak számára hátrányt jelenthet, hogy megemelik a pályázáshoz szükséges kötelező farmnagyságot, a szabványtermelésben kifejezett farmértéket. A minisztérium vezetősége és a termelők szakmai érdekképviselete között lezajlott egyeztetésen a kisgazdaságokat úgy határozták meg, hogy ezeknek nyolc- és tizenkétezer euró közötti szabványtermeléssel kell rendelkezniük, a pályázó fiatal gazda tulajdonában pedig egy tizenkét- és ötvenezer euró közötti gazdaságnak kell lennie. A nyolcvanezer euró szabványtermelés a terepen egy tizenöt hektáron búzát termelő gazdaságnak felel meg. A fiatal gazdánál kötelezően bevezetik feltételként, hogy azon a közigazgatási területen legyen a lakhelye, ahol a pályázatot leteszi, és hogy a fentebb említett szabványtermeléssel rendelkező gazdaságot a pályázat benyújtása előtt megvásárolja.

 

Változások

 

Az új, 2014–2020-as vidékfejlesztési tervben az Európai Unió szakbizottságának felkérésére Romániának a gazdaságok nagysága, értéke kifejezésére új mutatót kell alkalmaznia, az úgynevezett szabványtermelést. A régi (2007 és 2013 közötti) tervben a gazdasági egységet használták a gazdaság nagyságának kifejezésére, viszont az uniós szakemberek szerint az új módszer közelebb áll a valósághoz. Az unió 2008-ban bevezetett, 1242-es számú határozata szerint a szabványtermelés azt jelenti, hogy az illető gazdaságban megtermelt főtermékek (gabona, tej, hús stb.) és melléktermékek (szalma, trágya stb.) mennyiségét megszorozzuk a gazdaságban történő eladási árral, nem számolva az eladási árnál az általános forgalmi adót. Magyar Lóránd hozzátette, hogy a tárgyalások még tartanak, nem lehet tudni, hogy mi lesz a végleges megoldás.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
anyám!
Ma, 20:35
Az idősödő költő (Javier Bardem) és fiatal felesége (Jennifer Lawrence) egy nagy viktoriánus házban élnek vidéken. Egy nap egy idegen és felesége (Ed Harris és Michelle Pfeiffer) beköltöznek a házba, megzavarva a pár nyugodt életét...
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók:1 fej vöröshagyma, 1 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 10 dkg zeller, 1 fej karalábé, 10 dkg káposzta, 10 ...