Készül az új vidékfejlesztési terv
Utoljára módositva: 2014-03-21 10:43:03

A most készülő új vidékfejlesztési terv szerint a „szabványtermelés” nagysága kizáró jellegű feltétel lesz a vidéken megtelepedő fiatal gazdák és a kisgazdaságok támogatásánál.

 

Magyar Lóránd

Az új, még nem végleges terv szerint a fiatal gazdák támogatására négyszázmillió euró, a kisgazdaságok támogatására százötvenmillió euró lesz megpályázható. Magyar Lóránd, a Szatmár Megyei Vidékfejlesztési, Halászati és Kifizetési Ügynökség referense elmondta, hogy a szaktárcától kapott információk szerint a fiatal gazda ötvenezer, a kisgazdaság százötvenezer eurót pályázhat meg. Ami a pályázók számára kedvező, hogy egyik pályázatnál sem kell önrész. Sokak számára hátrányt jelenthet, hogy megemelik a pályázáshoz szükséges kötelező farmnagyságot, a szabványtermelésben kifejezett farmértéket. A minisztérium vezetősége és a termelők szakmai érdekképviselete között lezajlott egyeztetésen a kisgazdaságokat úgy határozták meg, hogy ezeknek nyolc- és tizenkétezer euró közötti szabványtermeléssel kell rendelkezniük, a pályázó fiatal gazda tulajdonában pedig egy tizenkét- és ötvenezer euró közötti gazdaságnak kell lennie. A nyolcvanezer euró szabványtermelés a terepen egy tizenöt hektáron búzát termelő gazdaságnak felel meg. A fiatal gazdánál kötelezően bevezetik feltételként, hogy azon a közigazgatási területen legyen a lakhelye, ahol a pályázatot leteszi, és hogy a fentebb említett szabványtermeléssel rendelkező gazdaságot a pályázat benyújtása előtt megvásárolja.

 

Változások

 

Az új, 2014–2020-as vidékfejlesztési tervben az Európai Unió szakbizottságának felkérésére Romániának a gazdaságok nagysága, értéke kifejezésére új mutatót kell alkalmaznia, az úgynevezett szabványtermelést. A régi (2007 és 2013 közötti) tervben a gazdasági egységet használták a gazdaság nagyságának kifejezésére, viszont az uniós szakemberek szerint az új módszer közelebb áll a valósághoz. Az unió 2008-ban bevezetett, 1242-es számú határozata szerint a szabványtermelés azt jelenti, hogy az illető gazdaságban megtermelt főtermékek (gabona, tej, hús stb.) és melléktermékek (szalma, trágya stb.) mennyiségét megszorozzuk a gazdaságban történő eladási árral, nem számolva az eladási árnál az általános forgalmi adót. Magyar Lóránd hozzátette, hogy a tárgyalások még tartanak, nem lehet tudni, hogy mi lesz a végleges megoldás.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 22.
Figyeljen oda kedvese mellékesen kimondott kívánságaira, mert ezek valójában nagyon is fontosak számára, csak nem akarja Önt terhelni.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...