Készülhetünk a minimálnyugdíjra
Utoljára módositva: 2018-09-06 19:40:32

Elvenni akar a jövőbeni nyugdíjasoktól a PSD-kormány, és nem adni nekik: az új nyugdíjtörvény szerint ugyanis a mostani alkalmazottak 65 százaléka minimális nyugdíjra lesz jogosult.

Az új nyugdíjtörvény-tervezet szerint az alkalmazottak több mint fele a minimálnyugdíjra lesz jogosult — jelentette ki Bogdan Hossu, a Cartel Alfa Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Az egyik probléma az új jogszabállyal az — magyarázta Hossu —, hogy továbbra is az alkalmazottat bünteti az alkalmazó hanyagságáért. A tervezet szerint ugyanis amennyiben a munkáltató nem fizeti be egy bizonyos időszakban a nyugdíjjárulékot, azokat a hónapokat továbbra sem veszik figyelembe a nyugdíj kiszámításakor.

A második gond ennek az úgynevezett minimálnyugdíjnak a bevezetésével van, amely — Hossu szerint — az alkalmazottak nagy részére demotiváló hatással lesz, mi több, közvetett módon csalásra ösztönöz. Hossu számításai szerint harminc év munka után minimálbérnél többet csak az kaphat majd, akinek aktív évei során legalább tizenöt éven keresztül 4600 lej vagy annál több volt a havi bruttó fizetése. Az elektronikus bérrendszer adatait összevetve a szakszervezeti vezető szerint ma az alkalmazottaknak csak a 35 százaléka dolgozik ennyiért, így mindenki más csak a minimális nyugdíjat kaphatja. A tervezet szerint ez a mindenkori bruttó minimálbér 60 százaléka lesz. Mindegy, hogy 2000 vagy 4600 lej valakinek a havi fizetése, és ez alapján fizet a nyugdíjalapba, így is, úgy is az országos minimálbér 60 százalékának megfelelő minimális nyugdíjat fogja kapni — magyarázta Hossu.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...