Készülődés a parlagfűszezonra
Utoljára módositva: 2018-05-16 12:03:25

Júniustól kezdve ajánlott odafigyelni és kaszálni, kitépni a parlagfüvet, ezzel is visszaszorítva a júliusban kezdődő virágzás és pollenszórás intenzitását, megelőzve a növény elterjedését.

A botanikusok még a virágzás megindulása előtt javasolják a parlagfű-mentesítést a gyomnövénnyel benőtt területeken, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) a korábbi években szerzett tapasztalatok alapján készül az idei parlagfűirtási szezonra. Az ügynökség tíz évvel ezelőtt kezdte meg a parlagfűvel kapcsolatos tájékoztatási kampányát és szervezett formális, illetve aktív parlagfűirtási akciókat. Az utóbbi években már kevésbé összpontosít erre a feladatra, hiszen az önkormányzatoknak és a lakosságnak minden információ a rendelkezésére kell hogy álljon a rendkívül allergizáló özönnövény megfékezésére.

 

Júniustól késő őszig

 

Ez év március 17-én lépett életbe a 62/2018-as számú parlagfűirtási törvény, tájékoztatta lapunkat a környezetvédelmi ügynökség sajtóosztálya. A jogszabály egyebek mellett kimondja, hogy a mentesítést ettől az évtől már kötelező ellátniuk az üres telkek tulajdonosainak, közutak, vasutak, árterek, horgásztavak üzemeltetőinek és karbantartóinak, ugyanis ezek azok a területek, amelyeket ez a gyomnövény leginkább kedvel. A parlagfűhelyzet ellenőrzését a prefektusok által felállított, szakemberekből álló vegyes bizottság hivatott elvégezni, a törvény be nem tartása esetén a bizottság hatósági tagjai a magánszemélyeket 750–5000, a jogi személyeket pedig 5000–20 000 lejes bírsággal sújthatják. A parlagfű-mentesítés bármilyen módszerrel megengedett, kaszálni, nyírni, tépni vagy gyomirtóval irtani is lehet, a lényeg, hogy a hatás meglegyen, a tevékenységet június 30-tól szeptember-október végéig rendszeresen ismételni kell.

 

Nem használt telkek

 

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalban két-három személy folyamatosan foglalkozik a közterületeket érintő parlagfű és minden egyéb más gyomnövény ügyével, nyilatkozta lapunknak a város technikai igazgatója. Maskulik Csaba elmondta, hogy helyi viszonyokra szabott, szatmárnémeti szabályozása is van a parlagfű-mentesítésnek, egy három évvel ezelőtt, a városi tanácsi RMDSZ-frakció által kidolgozott tanácsi határozat adja meg a városvezetésnek a mozgásteret parlagfűtémában. Lakossági bejelentés vagy városi rendőri észrevétel nyomán azonosítják be a rendszerint nem lakott és emiatt gazzal benőtt telkek tulajdonosait és szólítják fel őket a terület megtisztítására, magyarázta a városmenedzser, akik ezt követően rendszerint eleget is tesznek kötelezettségüknek, és gyomtalanítanak. A városnak a korábbi évekből már van egy nyilvántartása, amelyikben a lehetséges gondozatlan telkek szerepelnek, ezekre idén is figyelni fognak, illetve saját telkein rendszeresen nyírja a füvet a város, szögezte le Maskulik. A városmenedzser szerint a telektulajdonosok mellett a Területfejlesztési Ügynökség (ANIF) és a román vasúttársaság (CFR) is felszólítást kapott, hogy figyeljen oda a gyommentesítésre; utóbbi talán komolyabban veszi a dolgot, mint a korábbi években, önerőből való gondoskodást ígér, és ha ez megtörténik, rendezettebb lesz a vasút városon átvezető szakasza is, mint eddig volt.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Deadpool 2
Ma, 21:00
Miután túlél egy csaknem halálos kimenetelű találkozást egy tehénnel, az eltorzult ábrázatú büfés szakács (Wade Wilson) azon fáradozik, hogy beteljesítve álmát ő legyen varázslatos városának legszexibb pultosa, s közben azzal is kénytelen megbarátkozni, hogy elveszítette ízl(el)ését. Hogy ismét megfűszerezze életét, no meg hogy szert tegyen egy fluxuskondenzátorra, Wade nindzsákkal, a jakuzával és pár szexuálisan túlfűtött kutyával is megbirkózik. Beutazza a világot, s közben felfedezi a család,
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. május 22.
A Merkúr az ön második sorsterületéről a Bika jegyéből, aki mindig realitásokban gondolkodik és folyamatosan gyarapodik, most egy szembenállást alkot az ön nyolcadik sorsterületén álló Jupiterrel. Fogja vissza fennhéjázó hajlamát másokkal szemben, készséggel hallgassa meg a többieket, és maradjon rugalmas, őrizze meg humorérzékét.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. május 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 2 ek. holland kakaópor, 10 dkg vaj (+ a tepsihez), 4 db tojás, 15 dkg ...