Készülődés a parlagfűszezonra
Utoljára módositva: 2018-05-16 12:03:25

Júniustól kezdve ajánlott odafigyelni és kaszálni, kitépni a parlagfüvet, ezzel is visszaszorítva a júliusban kezdődő virágzás és pollenszórás intenzitását, megelőzve a növény elterjedését.

A botanikusok még a virágzás megindulása előtt javasolják a parlagfű-mentesítést a gyomnövénnyel benőtt területeken, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) a korábbi években szerzett tapasztalatok alapján készül az idei parlagfűirtási szezonra. Az ügynökség tíz évvel ezelőtt kezdte meg a parlagfűvel kapcsolatos tájékoztatási kampányát és szervezett formális, illetve aktív parlagfűirtási akciókat. Az utóbbi években már kevésbé összpontosít erre a feladatra, hiszen az önkormányzatoknak és a lakosságnak minden információ a rendelkezésére kell hogy álljon a rendkívül allergizáló özönnövény megfékezésére.

 

Júniustól késő őszig

 

Ez év március 17-én lépett életbe a 62/2018-as számú parlagfűirtási törvény, tájékoztatta lapunkat a környezetvédelmi ügynökség sajtóosztálya. A jogszabály egyebek mellett kimondja, hogy a mentesítést ettől az évtől már kötelező ellátniuk az üres telkek tulajdonosainak, közutak, vasutak, árterek, horgásztavak üzemeltetőinek és karbantartóinak, ugyanis ezek azok a területek, amelyeket ez a gyomnövény leginkább kedvel. A parlagfűhelyzet ellenőrzését a prefektusok által felállított, szakemberekből álló vegyes bizottság hivatott elvégezni, a törvény be nem tartása esetén a bizottság hatósági tagjai a magánszemélyeket 750–5000, a jogi személyeket pedig 5000–20 000 lejes bírsággal sújthatják. A parlagfű-mentesítés bármilyen módszerrel megengedett, kaszálni, nyírni, tépni vagy gyomirtóval irtani is lehet, a lényeg, hogy a hatás meglegyen, a tevékenységet június 30-tól szeptember-október végéig rendszeresen ismételni kell.

 

Nem használt telkek

 

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalban két-három személy folyamatosan foglalkozik a közterületeket érintő parlagfű és minden egyéb más gyomnövény ügyével, nyilatkozta lapunknak a város technikai igazgatója. Maskulik Csaba elmondta, hogy helyi viszonyokra szabott, szatmárnémeti szabályozása is van a parlagfű-mentesítésnek, egy három évvel ezelőtt, a városi tanácsi RMDSZ-frakció által kidolgozott tanácsi határozat adja meg a városvezetésnek a mozgásteret parlagfűtémában. Lakossági bejelentés vagy városi rendőri észrevétel nyomán azonosítják be a rendszerint nem lakott és emiatt gazzal benőtt telkek tulajdonosait és szólítják fel őket a terület megtisztítására, magyarázta a városmenedzser, akik ezt követően rendszerint eleget is tesznek kötelezettségüknek, és gyomtalanítanak. A városnak a korábbi évekből már van egy nyilvántartása, amelyikben a lehetséges gondozatlan telkek szerepelnek, ezekre idén is figyelni fognak, illetve saját telkein rendszeresen nyírja a füvet a város, szögezte le Maskulik. A városmenedzser szerint a telektulajdonosok mellett a Területfejlesztési Ügynökség (ANIF) és a román vasúttársaság (CFR) is felszólítást kapott, hogy figyeljen oda a gyommentesítésre; utóbbi talán komolyabban veszi a dolgot, mint a korábbi években, önerőből való gondoskodást ígér, és ha ez megtörténik, rendezettebb lesz a vasút városon átvezető szakasza is, mint eddig volt.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 17.
Jólesik Önnek, hogy barátai az Ön tanácsára vagy véleményére kíváncsiak, mert ebből érzi, mennyire elismerik gondolkodásmódját, értékeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...