Két életet mentett a szatmári nő
Utoljára módositva: 2020-01-21 06:38:04

Szatmár megyében még mindig nagyon ritka, hogy valaki szervdonor legyen. Január 19-én azonban egy szatmári elhunyt hölgy szerveit ajánlották fel rokonai, két embernek adva új esélyt az élethez – közölte most az Országos Transzplantációs Ügynökség. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban történt szervkivételt követően, két romániai vesebeteg kapott új esélyt az életre.

A szerveket a kivételt követően a kolozsvári urológiai és veseátültetési klinikai intézetbe vitték, ahol végrehajtották a transzplantációkat.

Mint megtudtuk, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház 2012 decemberében szerezte meg első ízben a szervkivételhez szükséges akkreditációt, a szakemberekből álló bizottság élén pedig dr. Moroşanu Vitalie, az intenzív terápiás osztályt is vezető főorvos áll.

A megyeszékhelyen régóta adott a lehetőség a szervkivételek elvégzésére, megfelelő szakemberek is dolgoznak a kórházban, donorokból viszont nagy a hiány. Tavaly például csupán egy ízben került sor szervkivételre — egy szatmári donor máját vették ki — az egészségügyi intézményben, de az előző években is kevés alkalommal kellett riasztani a szervkivételek irányítására, elvégzésére szakosodott ötfős szatmári bizottság tagjait. Szatmár megyében ugyanis még mindig nagyon ritka, hogy erre a fájdalmas, de több ember életét is megmentő lépésre szánják rá magukat a lakosok, amikor kiderül, hogy kórházba került rokonuk menthetetlen.

Ahhoz, hogy valaki ma donor legyen Romániában, a hatályos törvények szerint közjegyzőnél kell erről nyilatkozatot tennie — ezt bármelyik közjegyzőnél meg lehet tenni —, majd ezt el kell juttatnia a háziorvosához, aki feltünteti az egészségügyi kártyáján is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. február 29.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...