Két keréken, fát ültetve
Utoljára módositva: 2017-04-03 09:41:04

A vidám hangulatú, kellemes „szezonnyitó” kirándulás eredményeként tölgyfacsemeték állítanak emléket a szatmári sportélet nagyjainak — az Erdők Hónapjában 300 000 csemetét ültetnek el.

Közel száz kerékpáros pattant nyeregbe és gurult be szombaton 10 órára az új központi térre, hogy részt vegyen a nagykárolyi Castelanii Egyesület és a környezetvédelmi ügynökség által szervezett „körúton” — egyrészt a kerékpározást mint testmozgást és mint környezetkímélő közlekedést népszerűsíteni, másrészt Szatmár egykori kiemelkedő sportolóinak emléket állítani, pontosabban emlékfát ültetni, harmadrészt a megyeközpont sporttermeit-pályáit végiglátogatni, megismertetvén az érdeklődőket azzal, hol és mit sportolhatnak, negyedrészt pedig egy kellemes „szezonkezdő” kirándulás részesei lenni. A bringások — akik között nagyon sok gyermek is volt, akár saját járművükön, akár a szülői kerékpár gyermekülésén — egy-egy zöld sálat kötöttek a nyakukba, amit kedves gesztusként a környezetvédelmi ügynökséget vezető Békéssy Erzsébettől kaptak, és vidám izgalommal készülődtek a körútra, melyre a rövid köszöntőket követően el is indultak. Mind Maskulik Csaba városmenedzser, mind Adrian Albu alpolgármester, mind Békéssy Erzsébet a testmozgás fontosságát és a környezet védelmét emelte ki — valamint a kerékpárutak hiányát. „Ezzel az akciónkkal nem csak az Erdők Hónapját akarjuk megünnepelni, hanem az érintett szervek figyelmét ismételten felhívni a szatmárnémeti kerékpárutak hiányára. Városunkban eddig is nagy hagyománya volt a biciklizésnek, s most már egyre többen választják tudatosan ezt a környezetkímélő és egészséges közlekedési eszközt” — mondta Békéssy.

Mara nem csak a faültetésben jeleskedett, de az egész távot vidáman végigbiciklizte

A túra útvonala, pontosabban az állomások sorrendje az Olimpia – Juventus focimeccs miatt kicsit módosult, először a Daniel Prodan Stadionhoz kerekeztek, ahol elültették a négy futballistának (Daniel Prodan, Helvei János, Bátori István és Bocsa Vasile) emléket állító tölgyfacsemetéket, majd onnan az Aquastar akvapark, a Csipler Sándor Vívóterem, a Voinţa ökölvívóterem, a Both Katalin Sportterem, a Sănătatea és Unio teniszpályák következtek. Körútjuk nyomán ezentúl Ardelean Ştefan, Both Katalin, Barzu Mihai, Zséder Béla, Biró Antal, Véber Károly, Németh Zoltán, Viziru Adrian, Bruciu Constantin, Haucler Stefan, Stahl Katalin, Csipler Sándor, Szabó Gyula, Princzinger Béla, Toma Vasile és Fehér Octavian emlékét őrzi majd egy-egy tölgyfa. A végállomásnak számító ifjúsági táborokhoz jóval déli egy óra után pedálozott be a némiképp megfogyatkozott csapat (a körülbelül 15 kilométeres táv megtétele közben többen is lemorzsolódtak), ahol nem csak nagyot szusszantak, de vendéglátóik jóvoltából zsíros kenyérrel és töltött káposztákkal pótolták az elhasznált energiát.

 

300 000 facsemetét ültetnek

 

A március 15. és április 15. közötti Erdők Hónapja keretében az erdészeti hivatal idén több mint 300 000 facsemete (lucfenyő, kocsányos és kocsánytalan tölgy, hegyi juhar, kőris, nyárfa) elültetésével frissíti a Szatmár megyei erdők vérvonalát, illetve pótolja a kivágott/elpusztult egyedeket. Az erdősítési akcióban szokás szerint segítő kezet nyújtanak — jó példát mutatva — a különböző intézmények és hivatalok vezetői is, többek között Darius Filip kormánymegbízott és Altfatter Tamás alprefektus, akik pénteken az Erdőd és Lajosmajor közötti erdőben ragadtak ásót, lapátot és ültették a facsemetéket a belügyi intézmények megyei vezetőivel közösen.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. február 29.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...