Két magyar csoporttal indulna a református óvoda
Utoljára módositva: 2014-03-27 11:27:20

Az 1-es számú napközi-központ keretében, a volt 4-es Számú Általános Iskola épületében működhetne a református óvoda Nagykárolyban. Jelen állás szerint két magyar csoport indulna.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület jelezte a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatalnak még a tavalyi év folyamán, hogy szeretnének egy tanintézményt, konkrétan egy óvodát működtetni a városban. Ez szerencsésen egybeesett azzal a helyzettel, hogy az önkormányzat visszakapta a 4-es iskola épületét, amelyben a kastély felújításának ideje alatt a városi múzeum és a Werdnig Hoffman Egyesület működött.

Az egyházkerület kérvényében azt vállalta fel, hogy amennyiben az önkormányzat az épületet, illetve a hozzátartozó telket erre a célra biztosítja, akkor az egyházkerület (KREK) vállalja a bebútorozását, valamint az udvarra való játszóeszközök beszerzését. Az óvónők így felkeresték azokat a szülőket, akiknek gyermekei szeptembertől járhatnának óvodába. Mindezt a Nagykároly-Belvárosi és a -Kertvárosi református egyházközségek segítségével végezték, és össze is gyűjtöttek 48 aláírást.

Várna Levente, az önkormányzat tanügyi igazgatóságának vezetője elmondta, hogy a felekezeti óvoda az 1-es számú napközi-központ keretében működne. „Mivel az 1-es számú napközi-központ meglehetősen zsúfolt, ha ott jönne létre még egy csoport, annak már nem jutna hely. A volt 4-es iskola bevonásával ezt a problémát ki lehetne küszöbölni — nyilatkozta az igazgató. — A törvény értelmében egyházi óvodát nem lehet létesíteni az országban, így a magyar csoportok mennének át az új óvodába. Gyakorlatilag az 1-es óvodaközpont működne két helyen.”

„A jelenlegi felállás szerint valóban hét magyar és hat román csoport indulna az 1-es napköziben és a hozzá tartozó óvodákban. Arra a kifogásra, amely egy román nyelvű megyei napilapban megjelent, miszerint Romániában élünk, és ez így elképzelhetetlen, csupán annyit tudok mondani, hogy a másik két óvodaközpontban az arány pont fordítva van, ráadásul egy olyan városban, mint Nagykárolyban, ahol az etnikai arányok a magyarság javára billennek. Nem értem, hol van itt a gond, mit sérelmez a két óvónő, akik vélhetően megfogalmazták az imént említett cikket — fűzte hozzá Várna Levente —, sőt nemtetszésüknek is hangot adtak egy, az önkormányzat illetékes hatósága és az óvodaközpont pedagógusai közötti egyeztetésen.”

Ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 16.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...