Két magyar csoporttal indulna a református óvoda
Utoljára módositva: 2014-03-27 11:27:20

Az 1-es számú napközi-központ keretében, a volt 4-es Számú Általános Iskola épületében működhetne a református óvoda Nagykárolyban. Jelen állás szerint két magyar csoport indulna.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület jelezte a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatalnak még a tavalyi év folyamán, hogy szeretnének egy tanintézményt, konkrétan egy óvodát működtetni a városban. Ez szerencsésen egybeesett azzal a helyzettel, hogy az önkormányzat visszakapta a 4-es iskola épületét, amelyben a kastély felújításának ideje alatt a városi múzeum és a Werdnig Hoffman Egyesület működött.

Az egyházkerület kérvényében azt vállalta fel, hogy amennyiben az önkormányzat az épületet, illetve a hozzátartozó telket erre a célra biztosítja, akkor az egyházkerület (KREK) vállalja a bebútorozását, valamint az udvarra való játszóeszközök beszerzését. Az óvónők így felkeresték azokat a szülőket, akiknek gyermekei szeptembertől járhatnának óvodába. Mindezt a Nagykároly-Belvárosi és a -Kertvárosi református egyházközségek segítségével végezték, és össze is gyűjtöttek 48 aláírást.

Várna Levente, az önkormányzat tanügyi igazgatóságának vezetője elmondta, hogy a felekezeti óvoda az 1-es számú napközi-központ keretében működne. „Mivel az 1-es számú napközi-központ meglehetősen zsúfolt, ha ott jönne létre még egy csoport, annak már nem jutna hely. A volt 4-es iskola bevonásával ezt a problémát ki lehetne küszöbölni — nyilatkozta az igazgató. — A törvény értelmében egyházi óvodát nem lehet létesíteni az országban, így a magyar csoportok mennének át az új óvodába. Gyakorlatilag az 1-es óvodaközpont működne két helyen.”

„A jelenlegi felállás szerint valóban hét magyar és hat román csoport indulna az 1-es napköziben és a hozzá tartozó óvodákban. Arra a kifogásra, amely egy román nyelvű megyei napilapban megjelent, miszerint Romániában élünk, és ez így elképzelhetetlen, csupán annyit tudok mondani, hogy a másik két óvodaközpontban az arány pont fordítva van, ráadásul egy olyan városban, mint Nagykárolyban, ahol az etnikai arányok a magyarság javára billennek. Nem értem, hol van itt a gond, mit sérelmez a két óvónő, akik vélhetően megfogalmazták az imént említett cikket — fűzte hozzá Várna Levente —, sőt nemtetszésüknek is hangot adtak egy, az önkormányzat illetékes hatósága és az óvodaközpont pedagógusai közötti egyeztetésen.”

Ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 19:15
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 20.
Képes kiolvasni kedvese szeméből annak kívánságait és ez bizony elbűvöli őt. Alakítsák úgy időbeosztásukat, hogy az estét zavartalanul együtt tölthessék.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...