Két magyar csoporttal indulna a református óvoda
Utoljára módositva: 2014-03-27 11:27:20

Az 1-es számú napközi-központ keretében, a volt 4-es Számú Általános Iskola épületében működhetne a református óvoda Nagykárolyban. Jelen állás szerint két magyar csoport indulna.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület jelezte a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatalnak még a tavalyi év folyamán, hogy szeretnének egy tanintézményt, konkrétan egy óvodát működtetni a városban. Ez szerencsésen egybeesett azzal a helyzettel, hogy az önkormányzat visszakapta a 4-es iskola épületét, amelyben a kastély felújításának ideje alatt a városi múzeum és a Werdnig Hoffman Egyesület működött.

Az egyházkerület kérvényében azt vállalta fel, hogy amennyiben az önkormányzat az épületet, illetve a hozzátartozó telket erre a célra biztosítja, akkor az egyházkerület (KREK) vállalja a bebútorozását, valamint az udvarra való játszóeszközök beszerzését. Az óvónők így felkeresték azokat a szülőket, akiknek gyermekei szeptembertől járhatnának óvodába. Mindezt a Nagykároly-Belvárosi és a -Kertvárosi református egyházközségek segítségével végezték, és össze is gyűjtöttek 48 aláírást.

Várna Levente, az önkormányzat tanügyi igazgatóságának vezetője elmondta, hogy a felekezeti óvoda az 1-es számú napközi-központ keretében működne. „Mivel az 1-es számú napközi-központ meglehetősen zsúfolt, ha ott jönne létre még egy csoport, annak már nem jutna hely. A volt 4-es iskola bevonásával ezt a problémát ki lehetne küszöbölni — nyilatkozta az igazgató. — A törvény értelmében egyházi óvodát nem lehet létesíteni az országban, így a magyar csoportok mennének át az új óvodába. Gyakorlatilag az 1-es óvodaközpont működne két helyen.”

„A jelenlegi felállás szerint valóban hét magyar és hat román csoport indulna az 1-es napköziben és a hozzá tartozó óvodákban. Arra a kifogásra, amely egy román nyelvű megyei napilapban megjelent, miszerint Romániában élünk, és ez így elképzelhetetlen, csupán annyit tudok mondani, hogy a másik két óvodaközpontban az arány pont fordítva van, ráadásul egy olyan városban, mint Nagykárolyban, ahol az etnikai arányok a magyarság javára billennek. Nem értem, hol van itt a gond, mit sérelmez a két óvónő, akik vélhetően megfogalmazták az imént említett cikket — fűzte hozzá Várna Levente —, sőt nemtetszésüknek is hangot adtak egy, az önkormányzat illetékes hatósága és az óvodaközpont pedagógusai közötti egyeztetésen.”

Ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 16.
Valaki a környezetében folyamatosan igyekszik kitérni a véleménynyilvánítás elől és ezzel az Ön dolgát nehezíti meg. Követeljen tőle állásfoglalást!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...