Két napig mulatoztak Tútrerebesen
Utoljára módositva: 2017-08-15 19:59:00

Ínycsiklandó finomságokkal versengtek, malomkerék nagyságú kenyeret sütöttek, előbb ügyes kis néptáncosok ropták, majd felnőttek báloztak a villámlástól tarkított éjszakában a 801 éves Túrterebesen — de az önkéntes tűzoltók sem ülhettek tétlenül.

A kétnapos népünnepély kínálatában mindenki talált ízlésének és kedvének megfelelő szórakozási lehetőséget: a szombat inkább a községről és lakóiról szólt már kora délelőttől a régi futballpályán. Itt versenyeztette meg fakanálforgató tudományát a gasztroverseny keretében a tíz csapat, amelyek nem csak a benevezett ínycsiklandó finomságokat készítették el, hanem „úgy mellékesen” még pár ízes mellékfalatot is: a Német Demokrata Fórum üstjében királyi csülkös körömpörkölt rotyogott, de üstben párolódott a vörös káposzta is, s tárcsán sültek a „csak úgy bekapni való”, fűszeres sertésszeletek. Az iskola női pedagógusokból álló csapata idén is megadta a módját, és sóletet készített; a Szarvasmarhatartók Egyesülete nem adott a kicsire, 200 literes üstben főzte a gulyást és a pörköltet, természetesen mindkettőt növendékhúsból, s az elkészült falatokkal nem csak a községnapozókat, de a mezőkön dolgozókat is várta — az „igazi” főzés előtt pedig gyorsan összeütött egy kis májpörköltet, hogy biztosítva legyen a csapat energiaszükséglete az előtte álló fakanálforgatásra. Az RMDSZ csapata őzpörköltet rotyogtatott vadasan; a polgármesteri hivatal csapata a disznóhúst részesítette előnyben, és sima, valamint csípős gulyást készített belőle, hogy mindenki találjon szájízének megfelelőt; Hutczel József és barátai nokedlit is szaggattak a báránypörkölt mellé, az Ocolici Team pedig nem csak a bégető állatok húsából készített gulyást és pörköltet, de juhsajtok kavalkádjával — kapros, pirospaprika-kockás, friss-omlós, jól kiszáradt-üreges — is kínálta az ott megfordulókat. A halastó csapata értelemszerűen halászlevet készített s mellé halpaprikást túrós csuszával — sőt, a csinos, fehér kuktasapkában szorgoskodó halászszakácsok hal formájú fatányérokra tálaltak; a kézilabdacsapat lányai is megmutatták, hogy nem csak a labdavetéshez értenek, marhagulyásukat füstölt pulykacombbal szédítve meg, a Caritas Szent Márton Központjának csapata pedig fenséges erdélyi krumpligulyást főzött csipetkének induló nokedlivel.

A helybéli Bauer Pékség dolgozói nem fakanál, hanem dagasztóteknő és sütőkemence mellett álltak egész éjszaka, többkosárnyi kóstolót hozva kiflikből, perecekből, péksüteményekből, fonott kalácsból és „erőpróbaként, saját kapacitásuk felmérésére” malomkő nagyságú, majd’ 30 kilós, hatalmas kenyeret és többméteres vekniket is sütöttek. A Bertici Kinga gasztroangyal vezette zsűri hasa ugyancsak félreállt, mire minden finomságot végigkóstoltak-bíráltak, versenygyőztesnek a halastó csapatát, valamint a pedagógusokat és a Hutczel baráti társaságot nevezve meg, az Ocolici Teamet pedig különdíjban részesítve — persze mindegyik csapat nyertes gulyásokat, pörkölteket készített, hiszen késő estére már csepp sem maradt a bográcsokban. Gyorsan fogytak a lacikonyhások sült kolbászai, flekkenjei, miccsei is, főleg annál a sátornál, ahol a kilencéves, Franciaországból nyaralásra hazaérkezett Tobias forgatta fáradhatatlanul késő estig a húsokat a parázs fölött. S míg egyesek a fakanalak körül, mások a sportcsarnokban a labda körül forgolódtak, a túrterebesi önkéntes tűzoltók sem tétlenkedhettek — kétszer is riasztották őket, először Túrterebestelepen pöccintettek el egy égő cigarettacsikket az árokpart kiszáradt füvére a kukoricások közelében, másodjára pedig Túrterebes határában, a csontszáraz tarló mellett gyújtották meg az összegyűjtött hulladékot a szélben. Szerencsére mindkét tüzet sikerült gyorsan eloltani, mielőtt még nagyobb baj lett volna.

A színpadon elsőként a közkedvelt Geng Szabi és Csorvási Szabi alapozta meg koncertjével a délután s az ünnepély hangulatát, majd a Fekete Rózsák jártak tüzes cigánytáncokat, aztán a túrterebestelepi Mara és Ciobănaşul folklóregyüttes gyerkőcei mutatták be tudásukat, s a népi összeállítást a helyi, időközben apró óvodásokkal kibővült gyermeknéptánccsoport, Kása Zsolt és Melinda tanítványainak műsora zárta. Andrada Bârsăuan előadását követően kezdődött a szabadtéri bál Erick és Loren muzsikájára, s tartott — távoli villámlásokkal tarkítva — késő éjszakáig.
A mulatozás vasárnap délután is folytatódott, sőt, akkor igazán, hiszen Erdély legnagyobb szabadtéri mulatós fesztiváljára s egyben a Zenés Barátságok nyilvános tévéfelvételére több mint 25, mulatni és mulattatni akaró előadó érkezett Túrterebesre.

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 19.
Most tisztázhatja azokat a problémákat barátaival vagy ismerőseivel, amelyek érzése szerint a mostani félreértéseket generálták.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 19.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...