Két napon át együtt a Károlyi család
Utoljára módositva: 2014-06-13 20:52:10

A Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal és a Károlyi Sándor Alapítvány szervezésében először került sor a Károlyi-leszármazottak találkozójára, amelyre a világ több országából érkeztek családtagok és meghívottak. A tegnap kezdődött találkozó ma folytatódik.

 

Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy ennek a találkozónak a megszervezése a nagykárolyiak régi álma, nem volt könnyű megvalósítani, hiszen a családtagok szétszóródtak a nagyvilágban, többen közülük már nem beszélnek magyarul, a fiatalok pedig nem is igazán érdeklődnek a származásuk iránt. A találkozó céljai között szerepel az is, hogy ebből az alkalomból Nagykároly város felvegye a kapcsolatot azoknak a településeknek az önkormányzataival, ahol Károlyi-birtokok voltak és vannak. A Károlyi családnak több száz éves történelme van, s ma is él az a szorgalom és szellemiség, amely a svábokkal való betelepítés által meghonosodott ezeken a vidékeken.

 

Résztvevők

 

A Károlyi család jelenleg élő tagjai közül meghívást kapott: Dürckheim Christian, Dürckheim Eugenie és Felix, Dürckheim Georgina, Dürckheim Károlyi Francesca, Dürckheim Sophie, Károlyi Hanna és vőlegénye, Károlyi József és Chatrin (Franciaország), Károlyi László és Erzsébet, Károlyi Sándor (Ausztria). A családtagok között voltak olyanok, akik most ismerkedtek meg egymással, s voltak olyanok is, akik nem szívesen emlékeztek vissza valamennyi ősükre, Károlyi József például megjegyezte: nem tagadja meg Károlyi Mihály volt miniszterelnököt, de nem büszke rá. A polgármester a vendégeknek bemutatta a felújított Károlyi-kastélyt, ami elnyerte a tetszésüket, majd a család néhány tagja megkoszorúzta a kastélykertben felállított Károlyi Sándor-szobrot. A vendégek nagy érdeklődéssel tekintették meg a felújítás alatt álló lovardát, melyben egy rövid lovas bemutatót is tartottak a helyi fiatalok. A hamarosan megújuló Szarvas Szálló (ide fog költözni a polgármesteri hivatal) és a felújítás alatt álló színházépület megtekintése után a vendégek és a hazai meghívottak Kaplonyba látogattak.

 

Ima a kriptában

 

A kaplonyi ferences kolostorban Timár Asztrik OFM és János OFM bemutatta a könyvtárat, a múzeumot és a Károlyi-család kriptáját. János OFM elmondta, hogy a kaplonyi műemlék együtteshez három épület tartozik: a ferences templom és a rendház, valamint a családi kripta. A kriptában jelenleg kilenc szarkofág található, a család harmincnyolc tagja van ide eltemetve, legutóbb 2010. december 19-én Károlyi Lajost helyezték itt örök nyugalomra. Timár Asztrik imádkozott a Károlyi család elhunyt tagjainak lelki üdvéért.

A továbbiakban beszélgetésekkel folytatódott a találkozó, új kapcsolatok születtek, a polgármesterek és közéleti személyiségek megegyeztek abban, hogy a jövőben szorgalmazni fogják, hogy minél többen látogassák Nagykárolyt, a Károlyi-kastélyt, hogy Károlyi Sándor szellemében fejlődjön ez a város, és a benne élő nemzetiségek megtalálják a közös utat.

 

Elek György

[ohballada-1]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...