Két összevont osztály maradt Magyargéresen
Utoljára módositva: 2018-11-06 14:41:43

Egyre kevesebb diák tanul Magyargéresen az iskolában: a tanulók közül sokan Krasznabéltekre, Erdődre és Szatmárnémetibe ingáznak, de sok család költözik külföldre véglegesen. Az óvodában van elég gyerek, de nem biztos, hogy ők a helyi iskolát választják.

Magyargéresen néhány évvel ezelőtt még óvoda és I–VIII. osztályos iskola működött. Az óvodának jelenleg egy nagyon rossz állapotban lévő épület ad otthont, az iskola már csak elemi szinten működik egyre kevesebb gyerekkel.

A magyargéresi régi iskolaépület a református egyház tulajdonát képezi. Több éve próbálkoznak annak visszaigénylésével, bár az épület nagyon rossz állapotban van, egy ideje nem lehet használni semmire, viszont ha felújítani már nem is lehet, az egyház lebontaná, és gyülekezeti házat építene a helyére. A visszaszolgáltatást az nehezíti, hogy 1948-ban elvették az iskolaépületet, a másik részét pedig, ami tanítói lakás, gyűlésterem és raktár volt, 1962-ben államosították. Mindkét épület az egyház földjére épült, de most úgy van telekkönyvezve, hogy az egyik épület állami területen helyezkedik el. Nem lehet egy épület egyszerre egyházi és állami területen, a helyzetet tisztázandó eddig öt szakértői vélemény készült — ezeknek megvannak a költségei —, mindent elküldtek Bukarestbe, amit kértek, de válasz még nem érkezett. A másik probléma az, hogy az 1990-es évek elején az egyházi ingatlan egy részét lebontották, és a helyére épült az új iskolaépület. Az biztos, hogy ezt nem kapja meg az egyház, de megilletné a kárpótlás a területért.

A magyargéresi iskolában öt évfolyamon — előkészítőtől IV. osztályig —, két tanítónővel összesen negyvenkét gyerek tanul. Az előkészítősök az I–II. osztályosokkal közösen, a III–IV. osztály pedig szintén összevontan tanul. A legkisebbekkel (huszonkét gyerek) Kovács-Széles Andrea tanítónő, a nagyobbakkal (húsz gyerek) Miskolczi Ágnes foglalkozik. A negyvenkét gyerekből tíz magyar, a többi roma. Amikor Magyargéresről áthelyezték az V–VIII. osztályokat Krasznabéltekre, a szülők nagy része azt mondta, ha már úgyis ingázni kell, akkor inkább ingázzanak Szatmárnémetibe. Az V–VIII. osztályosok közül harmincan járnak Krasznabéltekre, hatan-nyolcan pedig Erdődre. A magyargéresi óvodából a roma gyerekek Krasznabéltekre fognak menni, a jómódú szülők már az alsó tagozatos gyerekeiket is szatmárnémeti iskolákba viszik. Két gyerek van Magyargéresen, akiket a szüleik román tagozatra írattak, ők vegyes házasságból származnak.

Két óvodai csoport működik tizenhat-tizenhat gyerekkel, közülük jövőre kilenc gyerek megy előkészítő osztályba, de nem lehet tudni, hogy hányan maradnak majd Magyargéresen. Sok szülő nem akarja, hogy a gyereke egy osztályba járjon a roma gyerekekkel, ugyanakkor azt sem akarják, hogy a gyerekek összevont osztályban tanuljanak. Ebben az évben például két gyereken múlott, hogy nem hagyták jóvá a harmadik tanítói állást. Mivel a magyargéresi iskola nem önálló jogi személyiség, nem érvényesek rá a kisebbségekre vonatkozó szabályok. A roma gyerekekkel az a gond, hogy nem járnak rendszeresen, s amikor elmennek, le vannak maradva, és zavarják azokat, akikkel lehet hatékonyan foglalkozni. Van néhány roma gyerek, akik nagyon neveletlenek, s ezen az iskolában nem lehet segíteni. Ezek a gyerekek azzal maradnak, amit az iskolában kapnak.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 11:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 12:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 17:00
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...