Két program a reformáció évében
Utoljára módositva: 2017-11-10 14:58:27

A Szatmárhegyi Református Egyházközség október 31-hez kötődő műsorral és kiállítással, valamint az V. Krüzselyi Erzsébet Egyházmegyei Versmondó Versennyel tiszteleg a reformáció 500. éve előtt. A rendezvényekről Kovács József lelkipásztort kérdeztük.

— A szatmárhegyiek hogyan ünnepelték a reformáció kerek évfordulóját?

— A Szatmárhegyi Református Egyházközség két programmal készült a hitújítás 500. évfordulójára. Az egyik október 31-hez köthető, amikor a gyülekezet gyermekei műsort mutattak be (felkészítők: Hankovszki Éva vallástanárnő és Félegyházi Árpád kántor). A lelkészi hivatal kiállításra hívta a híveket. Azokat a családi kincseket adta közre, melyeket előzetesen bekért, hogy mindannyian gyönyörködhessünk szüleink, nagyszüleink bibliáiban, ima- és énekeskönyveiben, templomos relikviáiban. Mindez kiegészült a régi, már nem használt kegytárgyakkal, de közszemlére kerültek bibliavariánsok (idegen nyelvű vagy régi, gyermek- és ifjúsági stb. bibliák), bibliai jeleneteket ábrázoló csomózott szőnyegek (készítette Fülöp Lídia). Ezek feladata a hitvalló múltról szóló tanúságtétel lett. A budapesti testvérgyülekezet száz darab, új fordítású Szentírásból álló ajándékát, melybe „házilag” készített könyvjelző lett becsempészve, a kiállítás keretében osztottuk szét. A kiállítást kiegészítette egy szeretetvendégség. A résztvevőket teával, kaláccsal, ajándékba kapott pogácsával vártuk beszélgetésre. A másik program szombaton, november 11-én esedékes. Immár ötödik alkalommal kerül megszervezésre az egyházmegyei szintű Krüzselyi Erzsébet-szavalóverseny. A reformáció 500. évfordulója alkalmából a költőnő verseivel valljuk meg hitünket. Ugyanakkor felidézzük az ő emlékét, a szülőföld iránti szeretetét, nemzetéhez való ragaszkodását.

— Mi a különlegessége ezeknek az alkalmaknak?

— Míg a tavalyi seregszemle különlegessége az volt, hogy a költőnőt ábrázoló szobrot állítottunk fel, az idei érdekessége, hogy — a fél évezredes reformációra való kitekintés mellett — a másik testvérgyülekezetünk, a magyarországi Bodgroghalom is képviselteti magát a szavalóversenyen. A jövőt illetően is megvan a tervünk, hiszen egy szerkesztett köteten dolgozom, amely első ízben ad közre válogatást a költőnő összes — kiadott és kiadatlan — verséből.

— Van, aki vitatja a költőnő irodalmi munkáinak nyelvezetét.

— Úgy gondolom, a költőnő kora rendkívüli helyzetében mindenképpen helytállt, az utókor feladata pedig megtalálni a helyét az erdélyi, illetve az egyetemes magyar irodalomban. Egyházi berkekben ma is töretlenül népszerű, ezért méltó egy úgynevezett zárókötetet is megjelentetni. Ez is igazolni fogja a korabeli kritikusokat, akik megértették a költőnő kétszeresen zárt világát (gyermekkorában elvesztette hallását, később teljes látását, kiforgatták vagyonából, kísértette a beteljesületlen szerelem stb.), és nagy jövőt jósoltak a különleges, borongós/depresszív hangulatú verseknek/stílusnak. Amikor a költőnő az első köteteivel jelentkezett, Berde Mária feltette a kérdést: „Hozzánk, az irodalom szolgáihoz még közelebb áll a kérdés: hogyan jutott műveltségéhez, ízléséhez, írói készségéhez? Mely veleszületett, el nem nyomorodható lelki adottságok fejthették ki benne az alkotás mesterségbeli tudását, oldhatták meg számára azokat a kérdéseket, melyekkel a művészlélek vívódik?” A választ meg is találja a jubileumi tanulmányában. Krüzselyi Erzsébet „Örök csenden ködön át” vezető vándorútján, távol a könnyebb lehetőségeket nyújtó irodalmi központoktól, a háború utáni Erdélyben majdnem száműzetést jelentő máramarosi magányának hetedhétországában élt: „Emberútból kiesett óceáni szigetecskén.” És fel tudta magát küzdeni odáig, hogy komolyan számontartott költői rangra emelkedett.

Kegytárgykiállítást szerveztek a lelkészi hivatalban

— Ezt igazolja Reményik Sándor kijelentése is, amikor a költőnő egyik kötetét méltatta.

— Igen. Reményik, a Trianon után megszülető erdélyi magyar irodalom egyik „bábája” így írt Krüzselyi Erzsébetről: „Észre sem vettük, hogy itt maradt közöttünk, ide szakadt hozzánk, s velünk élte át a nagy kataklizmát, velünk jött át ebbe a rettentő és szomorú új világba, melyből egyedül az irodalom, művészet, lelki műveltség fénye ragyog ki vigasztaló sugárral.” Szeretném még két mondat erejéig idézni a nagy költő méltatását: „Van-e neki helye közöttünk, a jelen sokszavú, hangos énekesei közt, neki, aki olyan mélyen gyökerezik a múltban, s aki elzárva a külvilágtól, a zúgó élettől, csak belső hangok titokzatos rezdüléseit hallja?” S a válasz: „Krüzselyi Erzsébet félénk és szerény kérdésére azzal felelünk, hogy erős és igaz hittel valljuk ‘erdélyi írónak’, társunknak, magunk közül valónak.” Így nyert felvételt a költőnő az Erdélyi Magyar Költők Társaságába.

— Kik lesznek a verseny ítészei?

— Az idei szavalóverseny zsűrije: dr. Visky Sándor Béla elnök, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet Rendszeres Teológiai Tanszék előadótanára, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző Szak tanára, egyetemi adjunktusa, Nichita Sulyok Júlia, az Aurel Pop Zene- és Képzőművészeti Líceum aligazgatója, tanítónő, Tóth Imola magyar szakos tanárnő (Marosvásárhely), Marián Éva könyvtárosnő (Szatmárhegy), Tarsoly Eszter lelkipásztor (Bodroghalom).

— A széles körű támogatottság jelzi a szavalóverseny népszerűségét.

— Tisztelettel köszönöm meg azon kollégák és vallástanárok munkáját, akik rengeteg elfoglaltságuk mellett ezt a lehetőséget is felhasználják, hogy gyülekezetük gyermekeit az istenszeretetben való nevelés mellett az irodalom, a hazafiasság, az önkéntes munka értékeinek felfedezéséhez is vezessék. A szavalóverseny támogatói: az Emberi Erőforrások Minisztériumának Reformációi Emlékbizottsága, a Communitas Alapítvány, a Szatmárhegyi Református Egyházközség Krüzselyi Erzsébet Nőszövetsége és a Szatmári Református Egyházmegye.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...