Két százalék a közösségért
Utoljára módositva: 2018-01-18 18:48:15

A Caritas szervezet jelenleg összesen 30 intézményt működtet, és több ezer embernek segít évente. Jövedelemadója 2%-ának a szervezet felé való átirányításával ön a helyi közösséget támogatja.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet azzal a céllal alakult meg 28 évvel ezelőtt, hogy a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében élő, szükséget szenvedő embereken segítsen keresztény szellemben, nemzeti, vallási, faji, nemi vagy politikai megkülönböztetés nélkül, figyelembe véve a katolikus keresztény elveket.

Az évek során a Caritas tevékenysége egyre szerteágazóbb lett, az azonnali segítségnyújtás mellett egyre fokozottabb hangsúly helyeződött a lakosság széles rétegeit érintő legkülönfélébb szociális problémák hosszú távú megoldására. Így különült el a négy fő tevékenységi terület: a gyermekek, a fogyatékosok, az idősek és a szociális terület. A gyermekterületen tevékenykedő Caritas-szakemberek célkitűzése, hogy elősegítsék a hátrányos helyzetű gyermekek társadalmi integrációját készségeik fejlesztésével, szeretettel és gondoskodással, ugyanakkor a legkorszerűbb módszerekkel való nevelésük és oktatásuk által. Az eltérő fejlődésű gyermekeknek és családtagjaiknak nyújtanak nélkülözhetetlen segítséget a szervezet rehabilitációs központjai. A sérült fiatalok fejlesztése és foglalkoztatása céljából létesült az alsóhomoródi Gyöngy Ház. Az időskori elszigetelődés megakadályozását, valamint az öregedés folyamatának lassítását vállalták fel a szervezet idősklubjai, változatos aktivitásokat és társaságot nyújtva a klubokba járó időseknek. A még szállítható, krónikus beteg időseknek a Szent Jakab Idősnapközi biztosít szakszerű felügyeletet, amíg a családtagok dolgoznak. A beteg, ágyhoz kötött, sok esetben magányos időseket a Caritas házi betegápoló központjainak asszisztensei és ápolói gondozzák otthoni, megszokott környezetükben. A szervezet szociális kantinjai meleg, ízletes ebédet készítenek azon felebarátainknak, akik számára sok esetben ez jelenti az egyedüli betevő falatot. Szociális és szakmai integrációs forrásközpontjai által a Caritas a bajba jutott személyek számára keres személyre szabott megoldásokat.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet jelenleg összesen 30 intézményt működtet, amelyek révén több ezer lakosnak segít évente. De nem egyedül teszi a sok jót, amit tesz. A Caritas mindig is arra törekedett, hogy bevonja tevékenységébe a közösség tagjait, hiszen a közösség fejlődése, jóléte a közösség minden tagjának közös felelőssége. Ez az implikálás olykor látványos, mint a Jótékonysági Maraton és az Egymillió Csillag akciók esetében, amelyek a megye legnagyobb szolidaritási és jótékonysági akcióivá lettek az évek során. De a szervezet mindennapi, szorgalmas munkájában is részt vállal a közösség: lelkes fiatal önkéntesek, valamint nagylelkű adományozók és támogatók segítik a Caritas tevékenységét nap mint nap, gyakran láthatatlanul, a háttérben maradva.

A közösséget megmozgató alkalom minden évben a 2%-os kampány is, amelynek keretében a lakosok lehetőséget kapnak arra, hogy a már kifizetett jövedelemadójukból 2%-ot jótékony célokra irányítsanak át. Amennyiben adója 2%-át a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezetnek ajánlaná, töltse ki a 230-as űrlapot a Caritas adataival, és legkésőbb május 25-ig juttassa el a lakhelyéhez tartozó adóhivatalba, vagy adja le személyesen valamelyik Caritas-irodában. A szervezet adatai: Asociaţia Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare, adószám 4960929, bankszámlaszám: RO80 RNCB 0221011282140001. További információkért látogasson el a caritas-satumare.ro honlapra. Ne feledje, együtt mindig többet tehetünk a közösségért, amelyben élünk.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. május 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 20 dkg étcsokoládé, 2 ek. holland kakaópor, 10 dkg vaj (+ a tepsihez), 4 db tojás, 15 dkg ...