Két százalék a közösségért
Utoljára módositva: 2018-01-18 18:48:15

A Caritas szervezet jelenleg összesen 30 intézményt működtet, és több ezer embernek segít évente. Jövedelemadója 2%-ának a szervezet felé való átirányításával ön a helyi közösséget támogatja.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet azzal a céllal alakult meg 28 évvel ezelőtt, hogy a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében élő, szükséget szenvedő embereken segítsen keresztény szellemben, nemzeti, vallási, faji, nemi vagy politikai megkülönböztetés nélkül, figyelembe véve a katolikus keresztény elveket.

Az évek során a Caritas tevékenysége egyre szerteágazóbb lett, az azonnali segítségnyújtás mellett egyre fokozottabb hangsúly helyeződött a lakosság széles rétegeit érintő legkülönfélébb szociális problémák hosszú távú megoldására. Így különült el a négy fő tevékenységi terület: a gyermekek, a fogyatékosok, az idősek és a szociális terület. A gyermekterületen tevékenykedő Caritas-szakemberek célkitűzése, hogy elősegítsék a hátrányos helyzetű gyermekek társadalmi integrációját készségeik fejlesztésével, szeretettel és gondoskodással, ugyanakkor a legkorszerűbb módszerekkel való nevelésük és oktatásuk által. Az eltérő fejlődésű gyermekeknek és családtagjaiknak nyújtanak nélkülözhetetlen segítséget a szervezet rehabilitációs központjai. A sérült fiatalok fejlesztése és foglalkoztatása céljából létesült az alsóhomoródi Gyöngy Ház. Az időskori elszigetelődés megakadályozását, valamint az öregedés folyamatának lassítását vállalták fel a szervezet idősklubjai, változatos aktivitásokat és társaságot nyújtva a klubokba járó időseknek. A még szállítható, krónikus beteg időseknek a Szent Jakab Idősnapközi biztosít szakszerű felügyeletet, amíg a családtagok dolgoznak. A beteg, ágyhoz kötött, sok esetben magányos időseket a Caritas házi betegápoló központjainak asszisztensei és ápolói gondozzák otthoni, megszokott környezetükben. A szervezet szociális kantinjai meleg, ízletes ebédet készítenek azon felebarátainknak, akik számára sok esetben ez jelenti az egyedüli betevő falatot. Szociális és szakmai integrációs forrásközpontjai által a Caritas a bajba jutott személyek számára keres személyre szabott megoldásokat.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet jelenleg összesen 30 intézményt működtet, amelyek révén több ezer lakosnak segít évente. De nem egyedül teszi a sok jót, amit tesz. A Caritas mindig is arra törekedett, hogy bevonja tevékenységébe a közösség tagjait, hiszen a közösség fejlődése, jóléte a közösség minden tagjának közös felelőssége. Ez az implikálás olykor látványos, mint a Jótékonysági Maraton és az Egymillió Csillag akciók esetében, amelyek a megye legnagyobb szolidaritási és jótékonysági akcióivá lettek az évek során. De a szervezet mindennapi, szorgalmas munkájában is részt vállal a közösség: lelkes fiatal önkéntesek, valamint nagylelkű adományozók és támogatók segítik a Caritas tevékenységét nap mint nap, gyakran láthatatlanul, a háttérben maradva.

A közösséget megmozgató alkalom minden évben a 2%-os kampány is, amelynek keretében a lakosok lehetőséget kapnak arra, hogy a már kifizetett jövedelemadójukból 2%-ot jótékony célokra irányítsanak át. Amennyiben adója 2%-át a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezetnek ajánlaná, töltse ki a 230-as űrlapot a Caritas adataival, és legkésőbb május 25-ig juttassa el a lakhelyéhez tartozó adóhivatalba, vagy adja le személyesen valamelyik Caritas-irodában. A szervezet adatai: Asociaţia Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare, adószám 4960929, bankszámlaszám: RO80 RNCB 0221011282140001. További információkért látogasson el a caritas-satumare.ro honlapra. Ne feledje, együtt mindig többet tehetünk a közösségért, amelyben élünk.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...