Kétnyelvű Ady-megemlékezés
Utoljára módositva: 2019-01-30 15:27:40

A Szatmár Megyei Könyvtár és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület együttműködésével rendeztek január 28-án kétnyelvű Ady-megemlékezést a költő halálának 100. évfordulója alkalmából.

A szervezésben és az esemény lebonyolításában besegített a SAVO Egyesület, annak elnöke, Ovidiu Mica, aki egy kis ismertető kiadvánnyal és az általa románra fordított Ady-verseket tartalmazó füzettel ajándékozta meg a résztvevőket. A megemlékezés házigazdájaként Paula Horotan, a Szatmár Megyei Könyvtár aligazgatója megnyitóbeszédében fontosnak tartotta, hogy magyarok és románok együtt emlékezzenek meg a huszadik század egyik legnagyobb magyar költőjéről, akinek élete és munkássága egybefonódott a románokkal is. A rendezvény során vetített képes formában lehetett megtekinteni az előcsarnokban a költő életét bemutató kiállítást. Ady Endre költészete azt támasztja alá, hogy a szomszédos vagy egymástól távolabb élő népeket a kultúra köti össze.

Marta Cordea könyvtáros két nyelven szólt a résztvevőkhöz. Kiemelte, hogy Muzsnay Árpád, aki közel három évtizede szervez Ady-megemlékezéseket, fontosnak tartotta, hogy legyen egy olyan rendezvény, amelyen együtt vannak olyan magyarok és románok, akik tisztelik Ady Endre költészetét, és ismerik írásainak a román fordítását is. Ady Endre kötődött a románokhoz, már pályájának kezdetén köszöntötte az 1907-es parasztfelkelést. Adynak volt közös terve Caragialéval, Emil Isac-kal és Iosif Vulcannal. Ady verseit Octavian Goga tárta fel a románok számára, de később nagyon sokan fordították költeményeit.

Muzsnay Árpád Marta Cordea gondolatait folytatva elmondta, hogy Corneliu Bala és Nae Antonescu összegyűjtötte azokat az Ady-verseket, amelyeket Szatmár megyei fordítók ültettek át román nyelvre, majd összegyűjtötték az Ady-versek összes román fordítását, ami egy négykötetes könyvnek készült. Ennek a kiadása még várat magára; ha nem fog megjelenni, sokat fog veszíteni a versolvasó közönség. Arra a kérdésre, hogy miért szervez 1990 óta irodalmi és történelmi rendezvényeket, Muzsnay azt válaszolta: 1990-ben egyesek össze akarták uszítani a két nemzetet, ő viszont be akarta bizonyítani, hogy vannak olyan közös pontok, amelyek összekötik a magyarokat és a románokat.

Viorel Câmpian helytörténész Ady román kapcsolatairól beszélt és azokról a fordítókról, akik román nyelvre fordították a verseit.

A rendezvényen magyar és román értelmiségiek és diákok vettek részt.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. február 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...