Kétszer több a véradó
Utoljára módositva: 2014-08-27 11:02:02

Egy-egy véradótól általában 2–4 dl vért vesznek

Sokan jelentkeznek véradónak a romániai központokban. „Bízom benne, hogy ez a polgári gesztus állandó lesz, hogy sok életet lehessen megmenteni” — nyilatkozta az egészségügyi szaktárcavezető. Az elmúlt héten ugyanis véradásra szólította fel a lakosságot Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter, mint a szaktárca közleményéből kiderült, az ország több vérközpontja készlethiánnyal küszködik. A felhívásnak országszerte nagyon sokan tettek eleget, Szatmár megyében is „meglódult” a véradók száma: kétszer többen jelentkeznek önkéntesnek, mint eddig.

„Míg egy átlagos hétköznapon 20–25 személy tér be hozzánk vért adni, addig az elmúlt napokban 60–70 lakos is felkeresett bennünket” — nyilatkozta dr. Doina Crişan, a szatmári vérközpont igazgatója.

A véradás alkalmával egy-egy véradótól általában 2–4 dl vért vesznek. A levett vért megfelelő eljárással tartósítják, vagy különböző vérkészítményeket állítanak elő belőle (pl. véralvadásban fontos fehérjéket vonnak ki vérzékeny emberek kezelésére). A vért pedig igény szerint juttatják el a kórházakba.

Az önkéntes véradónak jár hét darab ebédjegy, egy szabadnap a véradás napján, valamint egy átfogó vérvizsgálat — mondhatni ingyenes analízis. A vizsgálatok során hepatitisz A, B, C, HIV- és szifilisz-tesztet végeznek. Adhat vért bárki, aki egészséges és elmúlt tizennyolc éves, amennyiben nem volt sárgaságos, TBC-s, szifiliszes, vagy nem inzulinfüggő cukorbeteg.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 22.
Figyeljen oda kedvese mellékesen kimondott kívánságaira, mert ezek valójában nagyon is fontosak számára, csak nem akarja Önt terhelni.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...