Kétszer több a véradó
Utoljára módositva: 2014-08-27 11:02:02

Egy-egy véradótól általában 2–4 dl vért vesznek

Sokan jelentkeznek véradónak a romániai központokban. „Bízom benne, hogy ez a polgári gesztus állandó lesz, hogy sok életet lehessen megmenteni” — nyilatkozta az egészségügyi szaktárcavezető. Az elmúlt héten ugyanis véradásra szólította fel a lakosságot Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter, mint a szaktárca közleményéből kiderült, az ország több vérközpontja készlethiánnyal küszködik. A felhívásnak országszerte nagyon sokan tettek eleget, Szatmár megyében is „meglódult” a véradók száma: kétszer többen jelentkeznek önkéntesnek, mint eddig.

„Míg egy átlagos hétköznapon 20–25 személy tér be hozzánk vért adni, addig az elmúlt napokban 60–70 lakos is felkeresett bennünket” — nyilatkozta dr. Doina Crişan, a szatmári vérközpont igazgatója.

A véradás alkalmával egy-egy véradótól általában 2–4 dl vért vesznek. A levett vért megfelelő eljárással tartósítják, vagy különböző vérkészítményeket állítanak elő belőle (pl. véralvadásban fontos fehérjéket vonnak ki vérzékeny emberek kezelésére). A vért pedig igény szerint juttatják el a kórházakba.

Az önkéntes véradónak jár hét darab ebédjegy, egy szabadnap a véradás napján, valamint egy átfogó vérvizsgálat — mondhatni ingyenes analízis. A vizsgálatok során hepatitisz A, B, C, HIV- és szifilisz-tesztet végeznek. Adhat vért bárki, aki egészséges és elmúlt tizennyolc éves, amennyiben nem volt sárgaságos, TBC-s, szifiliszes, vagy nem inzulinfüggő cukorbeteg.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 24.
Találkozik valakivel, akinek úgy érzi, bármit el tudna mesélni saját belső érzéseiről. Az ilyen kitárulkozások rendkívül fontosak mindenki számára!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...