Kétszer több a véradó
Utoljára módositva: 2014-08-27 11:02:02

Egy-egy véradótól általában 2–4 dl vért vesznek

Sokan jelentkeznek véradónak a romániai központokban. „Bízom benne, hogy ez a polgári gesztus állandó lesz, hogy sok életet lehessen megmenteni” — nyilatkozta az egészségügyi szaktárcavezető. Az elmúlt héten ugyanis véradásra szólította fel a lakosságot Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter, mint a szaktárca közleményéből kiderült, az ország több vérközpontja készlethiánnyal küszködik. A felhívásnak országszerte nagyon sokan tettek eleget, Szatmár megyében is „meglódult” a véradók száma: kétszer többen jelentkeznek önkéntesnek, mint eddig.

„Míg egy átlagos hétköznapon 20–25 személy tér be hozzánk vért adni, addig az elmúlt napokban 60–70 lakos is felkeresett bennünket” — nyilatkozta dr. Doina Crişan, a szatmári vérközpont igazgatója.

A véradás alkalmával egy-egy véradótól általában 2–4 dl vért vesznek. A levett vért megfelelő eljárással tartósítják, vagy különböző vérkészítményeket állítanak elő belőle (pl. véralvadásban fontos fehérjéket vonnak ki vérzékeny emberek kezelésére). A vért pedig igény szerint juttatják el a kórházakba.

Az önkéntes véradónak jár hét darab ebédjegy, egy szabadnap a véradás napján, valamint egy átfogó vérvizsgálat — mondhatni ingyenes analízis. A vizsgálatok során hepatitisz A, B, C, HIV- és szifilisz-tesztet végeznek. Adhat vért bárki, aki egészséges és elmúlt tizennyolc éves, amennyiben nem volt sárgaságos, TBC-s, szifiliszes, vagy nem inzulinfüggő cukorbeteg.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 17:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 19:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...