Kétszer több a véradó
Utoljára módositva: 2014-08-27 11:02:02

Egy-egy véradótól általában 2–4 dl vért vesznek

Sokan jelentkeznek véradónak a romániai központokban. „Bízom benne, hogy ez a polgári gesztus állandó lesz, hogy sok életet lehessen megmenteni” — nyilatkozta az egészségügyi szaktárcavezető. Az elmúlt héten ugyanis véradásra szólította fel a lakosságot Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter, mint a szaktárca közleményéből kiderült, az ország több vérközpontja készlethiánnyal küszködik. A felhívásnak országszerte nagyon sokan tettek eleget, Szatmár megyében is „meglódult” a véradók száma: kétszer többen jelentkeznek önkéntesnek, mint eddig.

„Míg egy átlagos hétköznapon 20–25 személy tér be hozzánk vért adni, addig az elmúlt napokban 60–70 lakos is felkeresett bennünket” — nyilatkozta dr. Doina Crişan, a szatmári vérközpont igazgatója.

A véradás alkalmával egy-egy véradótól általában 2–4 dl vért vesznek. A levett vért megfelelő eljárással tartósítják, vagy különböző vérkészítményeket állítanak elő belőle (pl. véralvadásban fontos fehérjéket vonnak ki vérzékeny emberek kezelésére). A vért pedig igény szerint juttatják el a kórházakba.

Az önkéntes véradónak jár hét darab ebédjegy, egy szabadnap a véradás napján, valamint egy átfogó vérvizsgálat — mondhatni ingyenes analízis. A vizsgálatok során hepatitisz A, B, C, HIV- és szifilisz-tesztet végeznek. Adhat vért bárki, aki egészséges és elmúlt tizennyolc éves, amennyiben nem volt sárgaságos, TBC-s, szifiliszes, vagy nem inzulinfüggő cukorbeteg.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók:1 fej vöröshagyma, 1 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 10 dkg zeller, 1 fej karalábé, 10 dkg káposzta, 10 ...