Kétszeres jubileum és örömünnep
Utoljára módositva: 2019-06-30 09:00:19

Szakmai és közönségsikerekkel teli évadot zárt a Harag György Társulat, amelyet fontos események és évfordulók jellemeztek.

Az évad során ünnepelte ugyanis alapítása 65. évfordulóját a Harag György Társulat, és fennállásának 15. évfordulóját a Brighella Bábtagozat. Emellett letették Szatmárnémeti új stúdiószínházának az alapkövét. Magyarország kormánya korporatív támogatásával a társulat munkáját segítő Proscenium Alapítvány Szatmárnémeti központjában vásárolt területet, amelyre egy 120 néző befogadására alkalmas stúdió épülhet.

A 2018/2019-es évad egy, a Mátyás-emlékévhez kapcsolódó zenés mesejáték bemutatójával indult. Jékely Zoltán Mátyás király juhásza című mesejátékát szabadelőadásban mutatták be, a kisiskolásbérletben pedig sok száz gyermek izgulta és nevette végig a Tóth-Páll Miklós által rendezett zenés produkciót.

A bemutatók sora bábelőadással folytatódott. A kiskakas gyémánt félkrajcárja című bábjáték rendezője Nagy Regina volt, aki Arany László meséje nyomán alkalmazta színpadra a történetet.

November 8-án az Ács Alajos Stúdióteremben mutatták be Brigitte Schwaiger monodrámáját, a Parancsára, Führerem című előadást. Ennek szereplője Bogár Barbara volt, rendezője pedig Sorin Militaru, mindketten a Harag György Társulat művészei.

A Harag György Társulat alapításának 65. évfordulója alkalmából a szintén 65 éves temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal közösen mutatták be a Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc című előadást. Jordi Galceran kortárs vígjátékát a 65. évforduló alkalmából szervezett ünnepi hétvége keretében játszották először az Ács Alajos Stúdióteremben, a temesvári Csábi Anna rendezésében.

A társulat a 2018-as évben is egy zenés, vidám előadással búcsúztatta az óévet és köszöntötte az újat. Ez alkalommal a Hippolyt, a lakáj című előadást játszotta az óévben három alkalommal is bérletszünetben, mindannyiszor telt ház előtt. Az előadás rendezője Bessenyei Gedő István volt.

A Brighella Bábtagozat a folytatásban előbb a Gimesi Dóra Szélszabadító című meséje alapján színpadra vitt előadást mutatta be Bartal Kiss Rita rendezésében, később Nagy Regina saját meséjét, a Tündérpereputtyot játszotta a szerző rendezésében.

A hagyományoknak megfelelően egy ősbemutatót is műsorra tűzött a társulat: ez alkalommal Székely Csaba kortárs erdélyi magyar drámaíró Semmit se bánok című előadását vitte színre. A Szekuritáté által elkövetett szörnyűségekkel, a kommunista múlttal szembenéző dráma rendezője a magyarországi Lendvai Zoltán volt.

A szatmári közönség számára igazi újdonság volt Frank Wedekind ifjúsági drámájának, A tavasz ébredésének az újszerű feldolgozása Györfi Csaba nagyváradi rendező-koreográfus munkájaként.

A magyar költészet napján, április 11-én az Ács Alajos Stúdióteremben mutatta be a társulat a Szugyiczky István, a Harag György Társulat örökös tagja által szerkesztett és rendezett Márai-estet „Én fáradt vagyok Európától…” címmel, majd pár nappal később a Poesis étteremben emlékeztek meg a magyar költészet nagyjairól a Költészetünk Ünnepe című rendezvényen.

A 2018/2019-es évadban visszatért Szatmárnémetibe a kétszeres UNITER- és Jászai-díjas rendező, Bocsárdi László. A Scapin című előadás bemutatója május 17-én volt, a város új stúdiószínháza alapkőletételének a napján.

A mesejáték-bemutatóval induló évadot mesejáték-bemutató zárta: Csukás István Ágacska című meséjéből szintén Tóth-Páll Mikós rendezett zenés produkciót.

Mint ahogy arról már szó esett, a társulat alapításának 65. évfordulóját ünnepelte a 2018/2019-es évadban, a Brighella Bábtagozat pedig alapítása 15. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi hétvégét. A bábosokat előadásokkal köszöntötték a hétvége során magyarországi bábtársulatok, és a következő időszakban is egy-egy előadással érkeztek köszönteni újabb társulatok.

A Harag György Társulat ünnepi hétvégéjén a fő meghívott a budapesti Nemzeti Színház Körhinta című előadása volt, de emellett ünnepi gálán avattak új örökös tagokat, könyvbemutatókat tartottak, valamint fotó- és jelmezkiállítással emlékeztek az elmúlt évtizedekre, illetve bemutatták a Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc című stúdió-előadást és a Színésznők című kocsmaszínházi produkciót.

Természetesen a 2018/2019-es évadban is volt TranzitFeszt. Szeptember 28. és október 7. között összesen 27 színházi produkciót láthatott a szatmári közönség. A tíznapos seregszemle eseményeire hat helyszínen került sor, a színházi előadások kísérőrendezvényei pedig könyvbemutatók, koncertek és afterpartyk voltak. A multikulturális színházi fesztivál eseményein több mint négyezren vettek részt. A rendezvény tíz napja alatt a meghívott színházak közel 500 munkatársa segítette sikerre a fesztivált. A nagyközönség által látogatható események mellett a szervező két társulat tagjai színészmesterség-workshopokon vettek részt a fesztivál ideje alatt. A Harag György Társulat színészeinek szervezett műhely vezetője Szárdár Tagirovszkij neves orosz rendező volt. Az idei rendezvénysorozat témája az identitás volt, amit több nézőpontból, a szó legszélesebb értelmében vizsgáltak a műsorban szereplő előadások.

A 2018-as évben a társulat számos kiszálláson vett részt. Igazi utazóelőadás Tóth-Máthé Miklós elmúlt évadban bemutatott monodrámája, az Én, Károli Gáspár Bessenyei István rendezésében. Varga Sándor Károli Gáspár megszemélyesítőjeként számos településen idézte meg a reformátor alakját. A társulat bérletcserében játszotta a Hippolyt, a lakáj című zenés komédiát Nagyváradon, és természetesen Nagykárolyba, Tasnádra, Nagybányára is eljutott a bérletben játszott előadás. A Hippolyt, a lakáj vendégszerepelt Debrecenben, valamint Budapesten, a József Attila Színházban is.

A Harag György Társulat 15 év szünet után kapott meghívást Bukarestbe, a Festin pe Bulevard nevet viselő fesztiválra. Ezen a Bocsárdi László UNITER- és Jászai-díjas rendező által színpadra vitt Shakespeare-vígjátékot, a Tévedések vígjátékát játszotta. Az előadás a fesztivál közönségdíjasa lett. Szintén a Tévedések vígjátéka szerepelt a Székelyudvarhelyen megrendezett 9. Interetnikai Színházi Fesztiválon. A kétévente megszervezett vándorfesztivál célja, hogy teret és lehetőséget teremtsen a hagyományokban és újításokban egyaránt gazdag kisebbségi hivatásos színházak számára a találkozáshoz.

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata volt a meghívottja idén a Miskolci Nemzeti Színház által szervezett Határtalan Napok rendezvénysorozatnak. A hétszáz férőhelyes Nagyszínházat háromszor töltötte meg a társulat: két alkalommal A dzsungel könyve című musical szerepelt a programban, egy alkalommal pedig a többszörös fesztiválszereplő Shakespeare-művet, a Bocsárdi László kétszeres UNITER- és Jászai-díjas alkotó által rendezett Tévedések vígjátékát adták elő a szatmáriak. A Játékszínben a Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc című előadás alapozta meg a fesztivál hangulatát az első napon, majd a másodikon a Tizenöt próbálkozás a színészetre című monodráma engedett betekintést a színészek őrlődő, olykor válságokkal terhelt, már-már tudathasadásos állapotaiba. Emellett a társulat Miskolcra vitte a szatmári kulturális élet más szereplőit is, képzőművészeti kiállítás, komolyzenei koncert és irodalmi kerekasztal-beszélgetés formájában.

A Hatházi András és Tom Dugdale által írt Tizenöt próbálkozás a színészetre című stúdió-előadás amellett, hogy műsoron maradt, a középiskolás-bérlet előadásaként szerepelt a 2018/2019-es évad repertoárjában, ősszel a székelyudvarhelyi DráMa Fesztivál meghívott előadása volt, de szerepelt a 65. évforduló alkalmából szervezett ünnepi évad programjában és a MAFESZT-en is.

A Brighella Bábtagozat tagjai is több meghívásnak tettek eleget Románia és Magyarország területén.

A szatmárnémeti Harag György Társulat sikeres működését lehetetlen lenne megvalósítani a Proscenium Alapítvány tevékenysége nélkül, amely által a pályázatokat is bonyolítja. A társulat háttérintézményeként funkcionáló nonprofit szervezet segíti a produkciók létrejöttét, rajta keresztül jutnak lakáshoz és lakástámogatáshoz a nem szatmárnémeti származású fiatal művészek. Az alapítvány segít az előadások díszletének, jelmezeinek és kellékeinek egy részét finanszírozni, sőt, a technikai felszerelések egy részét is az alapítványon keresztül szerzi be társulat. A társulat és az alapítvány együttes munkája révén sikerül kiszolgálni azt a több mint negyvenezer nézőt, akik minden évadban bizonyítják hűségüket a társulat iránt.

Díjak

• Nagy Csongor Zsoltot, a társulat tagját Kaszás Attila-díjjal tüntették ki.

• A bukaresti Festin pe Bulevard színházi fesztiválon a Harag György Társulat Tévedések vígjátéka című előadása kapta a fesztivál közönségzsűrijének díját.

• A kolozsvári Puck Nemzetközi Báb- és Marionettfesztiválon az Illyés Gyula–Szántó Viktória–Kovács Áron: A bőgős fia meg az ördög (rendező: Sramó Gábor m.v.) című előadás a fesztivál legjobb bábjaiért kapott díjat.

Belső díjak

I. A közönségszavazatok alapján kiosztott díjak:

1. Legjobb színésznő (Nagybánya): Moldován Blanka

2. Legjobb színész (Nagybánya): Nagy Csongor Zsolt

3. Legjobb drámai színésznő: Keresztes Ágnes

4. Legjobb drámai színész: Rappert-Vencz Gábor

5. Legjobb komikus színésznő: Moldován Blanka

6. Legjobb komikus színész: Péter Attila Zsolt

7. Legjobb epizódszínésznő: Budizsa Evelyn

8. Legjobb epizódszínész: Poszet Nándor

II. A társulat művészeti tanácsa, illetve a társulat tagjainak szavazatai alapján kiosztott díjak:

1. Támogatói díj: Steinberger Katalin és Gönczy Agáth

2. „Angyalka”-díj (a háttérszemélyzet díja Angel József egykori ügyelő emlékére): A műszak (díszítők)

3. Diószeghy Olga-díj (a háttérszemélyzet díja Diószeghy Olga súgó emlékére): Hajdu Timea

Baranyai Zoltán-díj (debüt-díj): Budizsa Evelyn

Nívó-díjak:

1. Keresztes Ágnes

2. Nagy Csongor Zsolt

3. Bogár Barbara

4. Frumen Gergő

A társulat művészeti tanácsa által odaítélt nagydíjak:

1. Ács Alajos-díj: Moldován Blanka

2. Harag György-díj: Rappert-Vencz Gábor

A 2018/19-es színiévadban a Harag György Társulat munkáját segítő Proscenium Alapítványnak az előadások létrehozására 170 695 lej, a Brighella Bábtagozat előadásait segítő Art Project Egyesületnek pedig 91 200 lej vissza nem térítendő támogatást sikerült pályázati alapokból lehívnia.

A társulatnak az idei színházi évadban 29 bérlete (felnőtt-, középiskolás-, ifjúsági, kisiskolás-, nagybányai, nagykárolyi, tasnádi és óvodásbérlet), összesen 8299 bérletese volt.

Összesen 53 436 néző követte figyelemmel a társulat műsorán szereplő produkciókat, amelyből 46 591 társulatunk saját előadásait tekintette meg, 5049 diáknéző volt, és 6845-en különböző vendégjátékok során láthatták előadásainkat. A székhelyen kívül 80, a székhelyen pedig 179 előadást játszottunk. A társulat összesen 259 alkalommal lépett közönség elé.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...