Kétszintes lesz a megyei bajnokság
Utoljára módositva: 2018-07-21 16:12:27

Egyelőre 39 negyed- és 18 ötödosztályos csapattal számol a Szatmár Megyei Labdarúgó Egyesület a 2018-2019-es szezonra. A következő idényben már nem indul az elitliga, tehát kétszintes bajnokság lesz három Liga 4-es és két Liga 5-ös szériával.

Közel három órás volt szombaton a Szatmár Megyei Labdarúgó Egyesület (AJF) nyári közgyűlése, amelynek legfontosabb és legvitatottabb napirendi pontja most is a következő szezon programja volt. Szilágyi István, az AJF elnöke elmondta, a „megyei egynek” megfelelő Liga 4 Elite az elmúlt idényben már nem működött. Például, a csapatok visszalépése, az anyagi gondok és a folyamatos halasztások miatt volt olyan hétvége, amikor csak két bajnokit rendeztek meg. Érdekes, hogy mindezek ellenére egyes klubvezetők szombaton úgy vélték, hogy ebben a formában kell folytatodjon a bajnokság. Az elégedetlenek az után szólaltak fel, miután Szilágyi bemutatta elképzelését: kétszintes bajnokság három Liga 4-es csoporttal és két Liga 5-ös szériával. Érdekes, hogy egyes ötödosztályos klubképviselőnél is kiverte a biztosítékot az elképzelés.

„A negyedosztályba sorolt egyesületek mindegyikének lesz juniorcsapata? Mi az elmúlt szezon visszavágóján két meccset játszottunk le a 19 évesekkel” — panaszolta a megyei bajnoki címvédő Avasfelsőfalui Energia képviselője, Radu Andreica, aki a fő hangadója volt annak, hogy a háromcsoportos negyededosztály fellazítja a „megyei egyet”, és ez a felállás nem tesz jót a pontvadászat színvonalának. Szerinte ugyanis a tavalyi Elite-ből „visszasorolt” csapatok majd rendre rászámolnak az ellenfeleikre, így a soron következő bajnoknak nem lesz sok komoly csatája a rá váró Liga 3-as osztályzó előtt.

Mint ismeretes, az Energia az elmúlt idényben az utolsó fordulóban nyerte meg a bajnokságot, viszont a sportigazolvány (CIS) hiányában nem kapott szereplési jogot a Liga 3-as osztályzón. Andreica ezzel kapcsolatban a jogi procedúra buktatóira panaszkodott, de Vincze Sándor, a Pusztadaróci Recolta egyesület elnöke, aki egyben az elitligás csapatok végrehajtó bizottsági képviselője rámutatott: a román szövetség (FRF) már februárban értesített minden megyét arról, hogy az osztályzón való részvételhez is szükséges a CIS. „Februártól lett volna idő a sportigazolvány megszerzésére” — mondta Vincze.

Elit négyesdöntő

Az ehhez hasonló esetek kiküszöbölését szolgálja a negyedosztályos bajnokság módosítása. A három csoportgyőztes, illetve a legjobb második helyezett egy elit négyesdöntőt (Final Four Elite – FFE) játszik. A legjobb második eldöntésére egy tornán mérkőzik egymás ellen a három széria „ezüstérmese”. Viszont az FFE-tornán csak azok a csapatok szerepelhetnek, akik már rendelkeznek a FRF szabványai által kért CIS-szel, továbbá a pálya elitkategóriás működési engedéllyel rendelkezzen (pl.: fűvel borított, egyenes felületű, elkerített játéktér, az öltözőben hideg és melegvíz biztosítása tusolási lehetőséggel stb.), a klubnak pedig ne legyen adóssága az AJF-vel szemben. A javaslat jól hangzik, ugyanis a rájátszásban a megye legjobbjai között dőlhet el a bajnoki cím sorsa, azt viszont többen is sérelmezték, hogy csoportbeszotás értkbeli egyenlőtlenségeket okozhat. Egyesek szerint a „Kraszna-vidéki” C-csoportban a Nagykárolyi VSK Victoriának nem lesz ellenfele, a „Túr-Talna vidéki” A-csoportban az Energia és az Avasfelsőfalui Talna lehet az esélyes, viszont a „Szamos-vidéki” B jelű széria halálcsoportnak számít a Pusztadaróci Recoltával, a Bélteki Științával, a Kismajtényi Crasnával és a Szatmárnémeti VSK-val. Ez utóbbi csapat egyébként egyelőre VSK néven fog szerepelni, ugyanis a tervezett Olimpia-VSK megnevezésre nincs meg a sportigazolvány. Ugyanakkor Ritli Zoltán vezetőedző lapunknak elmondta, hogy a nagy létszámú játékoskeretnek köszönhetően az ötödosztályba is nevezhettek egy csapatot.

Vasile Robaș, az Aranyosmeggyesi Dacia vezetőségének képviselője szerint az új szerkezetű Liga 4 hatalmas szakadékot okoz majd a kiscsapatok és élcsapatok között. „A mi költségvetésünk meg sem közelíti egyes együtteseknek a büdzséjét, akik tavaly az elitbajnokságban voltak” — mondta. Mihai Sabău-Svegler, az AJF szakmai bizottságának az elnöke bár nem erre a felvetésre válaszolt, de ezt megelőzően egy ideillő kijelentése volt: „Nem elég adminisztrálni egy klub költségvetését, de tudni kell megszerezni a szükséges pénzt. Azt tapasztalom, hogy néhány esetben a klubvezetők nem tudják kezelni a költségveztést, bármennyi is legyen az.”

Az FFE-ről lecsúszó A- és B-csoportos csapatok az azonos helyen záró csapattárs ellen játszanak majd oda-visszavágó meccseket a rájátszásban. Szilágyi azt szeretné, hogy ezen a meccseken több játéklehetőséghez jussanak az ifik, és bírói díjak is alacsonyabbak legyenek.

Hosszas vitázás után maradt a Szilágyi által javasolt háromcsoportos Liga 4-es változat. Az viszont megtörténhet, hogy a szériák összetétele változik, ugyanis még vannak olyan klubok, amelyeknek a jövője bizonytalan. Így a Lázári Voința vélhetően kihagyja ezt a szezont, vagy csak az ötödosztályba fog nevezni.

Három új csapat

A Liga 5-ben egyelőre 8 és 10 csapatos szériák vannak. A VSK második csapata, illetve az Olimpia szurkolói által életre hívott CS Suporter Club Olimpia MCMXXI mellett újdonság az Érdengelegi Termala SK nevezése. A tervezett szerint a kisebb létszámú A-csoportban két oda-visszavágó idényt rendeznek (összesen 28 meccs), míg a 10 csapatos B jelű szériában az oda-visszavágó szezont még egy túr követ (összesen 27 mérkőzés). Egyesek „unalmasnak” nevezték ezt a versenyrendszert, Szilágyi azonban elmondta, hogy a klubok költségeinek a csökkentése volt a cél. Ugyanakkor ez csak egy javaslat, ugyanis az ötödosztályba augusztus 4-ig várják a nevezőket, a végleges változatot pedig az AJF végrehajtó bizottsága fogja kihirdetni. Ugyanitt beszélik meg a korosztályos bajnokságok menetrendjét, illetve a bajnoki idényrajt időpontjait.

A Román Kupa megyei selejtezőjének negyeddöntőjét, elődöntőjét és döntőjét ezúttal is semleges pályán rendezik, a Liga 4-es felnőttcsapatok pedig idén 5 helyett csak 3 ifit vehetnek kölcsön egy évre más klubtól, de ezek nem léphetnek pályára az elit négyesdöntőben.

Komolyságot kért

Az 1996-os születésűek számítanak ebben a szezonban a kadett felső korhatárnak, a junior korosztályt pedig a bajnoki odavágó idején az 1999-esek, a visszavágón a 2000-es születésűek. A negyedosztályos felnőttcsapatok mindkét korosztályből legalább egy-egy játékost kell a pályán tartsanak a bajnoki meccs teljes idején.

Szilágyi ugyanakkor figyelmeztetett, hogy azok az junior A1 korosztályos (19 évesek) csapatok legtöbb egy bajnokit hagyhatnak ki igazolatlanul és büntetlenül. Minden ezt követő hiányzás 500 lej büntetéssel jár, amelyet az AJF ifjúsági bizottsága a saját belátása szerint költhet el. „Komolyságot kérek minden résztvevőtől. Elég volt a folyamatos halsztásokból. Megértem, hogy vannak gondok, de nem lehet, hogy az idény végén pótoljuk a túrban elhalasztott meccseket. Most már írsában fogják adni a halasztást kérő csapatok a pótolás pontos dátumát” — jelentette ki Szilágyi.

Tervezett csoportbeosztások

Liga 4, A-csoport (Túr-Talna vidék)

Avasfelsőfalui Energia

Avasújvárosi Talna

Vetési Viitorul

Sárközújlaki SE

Meggyesgombási Venus

Apai Victoria

Aranyosmeggyesi Dacia

Szatmárudvari Someșul

Batizi Sportul

Halmi Speranța

Mikolai Turul

Egri Sasok

Liga 4, B-csoport (Szamos vidéke)

Pusztadaróci Recolta

Bélteki Știința

Szamosdobi Voința

Pálfalvi Unirea

Óvári Someșul

Luceafărul Decebal

Királydaróci Atletic

Erdődi Cetate

Szatmárhegyi Viitorul

Szatmárnémeti VSK

Kismajtényi Crasna

Lázári Voința (?)

Liga 4, C-csoport (Kraszna vidéke)

Nagykárolyi VSK Victoria

Érendérdi Real

Viitorul Lucăceni

Kálmándi Schwaben

Börvelyi Stăruința

Kaplonyi Fortuna

Kaplonyi SE

Mezőfényi Fröhlich

Csomaközi Schamagosch

Szaniszlói Recolta

Piskolti Unirea

Tasnádszántói Vulturii

Mezőteremi Victoria

Gencsi SE

Liga 5, A-csoport

Érdengelegi Termala SK

Csanálosi Kneho

Újmárnai Platanul

Érkávási Olimpia

Bogdándi Speranța

Szopori Dacia

Nagymajtényi Gloria

Domahidai Olimpia

Liga 5, B-csoport

Pusztadaróci Recolta II

Borválaszúti Prietenia

Homoródi Codreana

Szárazberki Unirea

Kökényesdi Ugocsa

Túrterebesi ACS

Szatmárnémeti VSK II

CS Suporter Club Olimpia MCMXXI

Avasújfalui FC

Erdődi Cetate II

Díjazás

A 2017-2018-as idény bajnokait és gólkirályiat is díjazták a szombati közgyűlésen

Liga 4 Elite

Bajnok (felnőtt/ifik): Avasfelsőfalui Energia/Nagykárolyi VSK Victoria

Gólkirály (felnőtt/ifik): Daniel Feier (Bélteki Știința)/Rareș Nyilvan (VSK Victoria)

Liga 4, A-csoport

Bajnok (felnőtt/ifik): Pálfalvi Unirea/Meggyesgombási Venus

Gólkirály (felnőtt/ifik): Alin Caba (Halmi Speranța)/Marian Pătrăuș (Meggyesgombási Venus)

Liga 4, B-csoport

Bajnok (felnőtt/ifik): Érendrédi Real/Szaniszlói Recolta

Gólkirály (felnőtt/ifik): Gereben Erhard (Csomaközi Schamagosch)/Jenei Zsolt (Schamagosch)

Liga 5

Bajnok: Luceafărul Decebal

Gólkirály: Darius Cheregi (Újmárnai Platanul)

Junior C korosztály – megyei bajnok

Szatmárnémeti LPS

Junior D korosztály – megyei bajnok

Szatmárnémeti Juniorul

Junior E korosztály – megyei bajnok

Szatmárnémeti Juniorul

Gheorghe Ola Emléktorna – megyei gyöztes

Szatmárnémeti Il Calcio

Gheorghe Ene Emléktorna – megyei gyöztes

Kinder FC Nagykároly

Pesek Attila

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alita: A harc angyala
Ma, 21:00
Évszázadok múlva a jövőben, Iron City roncstelepén egy kiber-doktor, Ido, rábukkan a magára hagyott, eszméletlen kiborglányra, Alitára, és magával viszi klinikájára. Magához térve, Alita képtelen felidézni, kicsoda ő, és a világról sincsenek ismeretei; minden új élményt jelent számára. Próbál hozzászokni új életéhez és Iron City veszedelmekkel teli utcáihoz, miközben Ido óvná őt rejtélyes múltjától. A lány összebarátkozik a talpraesett Hugóval, aki viszont inkább segítene neki visszanyerni emlék
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni?
Igen, szükség van megtisztítani a szervezetet
Még nem próbáltam, de itt az ideje elkezdeni
Nem szoktam, szerintem semmi szükség rá
Mi az a méregtelenítés?
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...