Ketten kapták az idei Václav Havel-díjat
Utoljára módositva: 2019-09-30 17:11:52

Ilham Tohti, a muzulmán vallású kínai ujgur kisebbség jogaiért kiálló egyetemi tanár, valamint az Emberi Jogokért Felelős Ifjúsági Kezdeményezés (Youth Initiative for Human Rights) kapta a Václav Havel egykori cseh elnökről elnevezett emberi jogi díjat – közölte az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) hétfőn.

 

A tájékoztatás szerint az emberi jogok védelme érdekében kifejtett tevékenység elismeréséül hetedik alakommal átadott díjat azért érdemelte ki Ilham Tohti, mert több mint 20 éve dolgozik a kínai ujgur kisebbség helyzetének javítása, valamint az etnikumok közötti párbeszéd és megértés előmozdítása érdekében.

Ilham Tohti állítólagos “lázító és felforgató tevékenysége” miatt életfogytig tartó börtönbüntetését tölti Kínában – közölték.

Az Emberi Jogokért Felelős Ifjúsági Kezdeményezést (YIHR) 2003-ban hozták létre a Balkánon élő fiatalok közötti kapcsolatok kiépítése, valamint a különböző etnikai csoportokból, régiókból és országokból származó fiatalok megbékélésének előmozdítása érdekében. A kezdeményezés azért érdemelte ki a kitüntetést, mert kapcsolatok és együttműködések kiépítése révén hozzájárult az etnikai konfliktusok újbóli kialakulásának megakadályozásához a Balkánon.

Liliane Maury Pasquier, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke nyilatkozatában hangsúlyozta, a díjazottak a remény üzenetét hordozzák mindazok számára, akik egy jobb világ építésére törekszenek, amelyben mindenki méltóságát, jogait és alapvető szabadságát biztosítják és tiszteletben tartják.

Az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlése a cseh kormány támogatásával 2013-ban alapított díja olyan embereket vagy szervezeteket jutalmaz, akik kiemelkedő erőfeszítést tettek az emberi jogok védelmében.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 1.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...