Ketten kapták az idei Václav Havel-díjat
Utoljára módositva: 2019-09-30 17:11:52

Ilham Tohti, a muzulmán vallású kínai ujgur kisebbség jogaiért kiálló egyetemi tanár, valamint az Emberi Jogokért Felelős Ifjúsági Kezdeményezés (Youth Initiative for Human Rights) kapta a Václav Havel egykori cseh elnökről elnevezett emberi jogi díjat – közölte az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) hétfőn.

 

A tájékoztatás szerint az emberi jogok védelme érdekében kifejtett tevékenység elismeréséül hetedik alakommal átadott díjat azért érdemelte ki Ilham Tohti, mert több mint 20 éve dolgozik a kínai ujgur kisebbség helyzetének javítása, valamint az etnikumok közötti párbeszéd és megértés előmozdítása érdekében.

Ilham Tohti állítólagos “lázító és felforgató tevékenysége” miatt életfogytig tartó börtönbüntetését tölti Kínában – közölték.

Az Emberi Jogokért Felelős Ifjúsági Kezdeményezést (YIHR) 2003-ban hozták létre a Balkánon élő fiatalok közötti kapcsolatok kiépítése, valamint a különböző etnikai csoportokból, régiókból és országokból származó fiatalok megbékélésének előmozdítása érdekében. A kezdeményezés azért érdemelte ki a kitüntetést, mert kapcsolatok és együttműködések kiépítése révén hozzájárult az etnikai konfliktusok újbóli kialakulásának megakadályozásához a Balkánon.

Liliane Maury Pasquier, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke nyilatkozatában hangsúlyozta, a díjazottak a remény üzenetét hordozzák mindazok számára, akik egy jobb világ építésére törekszenek, amelyben mindenki méltóságát, jogait és alapvető szabadságát biztosítják és tiszteletben tartják.

Az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlése a cseh kormány támogatásával 2013-ban alapított díja olyan embereket vagy szervezeteket jutalmaz, akik kiemelkedő erőfeszítést tettek az emberi jogok védelmében.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...