Kettős ünnep Kiskolcson
Utoljára módositva: 2018-11-09 10:52:27

Vasárnap felszentelik a kiskolcsi református templom nemrég elkészült új harangját, ez alkalommal lesz a jubileumi konfirmáció, melyre 48, öt-hatvan éve konfirmált személyt várnak.

November 11-én, vasárnap 11 órától kettős ünnep lesz a kiskolcsi református templomban: ez alkalommal szentelik fel az új harangot, és második alkalommal rendezik meg a jubileumi konfirmációt, amelyre hazatérnek azok a Kiskolcson konfirmáltak, akik már nem ott laknak — tájékoztatott Győrbíró Sándor lelkipásztor.

2018. január 28-án, nyolcvanhárom év szolgálat után elrepedt a templom nagy harangja. 1935. szeptember 8-án vették használatba Kiskolcson a régi harangot, amit Aradon öntöttek Hőnig Frigyes műhelyében. A presbitérium, majd az egyházközségi közgyűlés arra a döntésre jutott, hogy elszállítják a harangot Nagybányára, hogy meghegesszék a repedést. A harangot levették, elszállították Nagybányára, de figyelembe kellett venni, hogy a hegesztett harang hangja már nem lesz a régi, és bármikor újra megrepedhet. Győrbíró Sándor előbb az önkormányzathoz fordult segítségért, később pedig a nagyváradi püspökségen kérte Csűry István püspök segítségét. A püspök és Farkas Zsolt előadó tanácsos közbenjárásával a Bethlen Gábor Alap hárommillió forinttal segítette a kiskolcsiakat. Amikor megérkezett a pénz, ismét egyházközségi közgyűlésen döntötték el, hogy melyik cég készítse el a harangot. A közgyűlés Lázár Imre székelyudvarhelyi harangöntőt bízta meg az elkészítésével. A régi harang 450 kilogramm volt, az új harang 470 kilogramm. Az új harang egyik oldalára a következő szöveg van írva: „Isten dicsőségére az Úr 2018. esztendejében, a református egyház 450. évében öntette a kiskolcsi református egyház, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával. Soli deo gloria — Egyedül Istené a dicsőség.” A másik oldalra:„Ha az Isten velünk, kicsoda ellenünk?” (Róma 8, 31). Az új harang csütörtökön érkezett meg Kiskolcsra. A harangot szállító autót Szamoskrassón feldíszítették, és miközben áthaladt a község falvain, megszólaltak a templomok harangjai. Kiskolcson az ortodox templom harangjai is megszólaltak. Az új harang felszentelése vasárnap, ünnepi istentisztelet keretében lesz.

A másik esemény, ami ugyancsak vasárnap lesz a kiskolcsi református templomban, az a már második alkalommal megrendezésre kerülő jubileumi konfirmáció, melyre hazatérnek azok a Kiskolcson konfirmáltak, akik már nem ott laknak. Az idei jubileumi konfirmációra negyvennyolc személy kapott meghívást — hatvan, ötvenöt, ötven évvel ezelőtt konfirmáltak, és így tovább, egészen öt évig.

Az ünnepi istentiszteleten Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdet igét, illetve Király Lajos, a Szatmári Református Egyházmegye esperese mond imát. A jubilálók úrvacsorában részesülnek.

Miután a résztvevők kivonulnak a templomból, a meghívott lelkipásztorok felolvasnak egy bibliai igét, és megkondítják a harangot, végül a püspök megáldja azt.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. április 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 6 dkg kakaópor, 2 csipet só, 13 dkg vaj (+ a formákhoz), 10 ...