Kettős ünnep Mezőfényen
Utoljára módositva: 2017-09-29 18:30:28

Mozgalmas napjuk volt tegnap a mezőfényieknek, hiszen kettős ünnepet ültek a faluban: tegnap tartották a település búcsúünnepét, Szent Mihály napját, valamint a szüreti mulatságra is tegnap került sor.

Régi hagyomány a faluban a templom védőszentjének, Szent Mihály arkangyalnak az ünnepe, vagy ahogy a helyiek nevezik, a kirbáj. A kirbáj a Nagykároly környéki sváb falvak legrégebbi és legnagyobb közösségi ünnepe, hiszen a svábok életében mindig is előkelő helyet foglalt el a vallás. A falu lakosai napokon át készülnek az ünnepre, csinosítgatják az otthonaikat és a templomot, hiszen ezen a napon sokan megfordulnak a községben, hazalátogatnak az elszármazott rokonok, jönnek a szentmisére más községek papjai és azok a zarándokok is, akik részt akarnak venni a búcsúmisén. A tegnapi szentmisén nm. és ft. Schönberger Jenő püspökön kívül számos település papja volt jelen, a templom pedig csordultig telt hívekkel, zarándokokkal. Az ünnepi beszédet Hugó testvér közvetítette a hívek felé. Prédikációjában arra hívta fel a figyelmet, hogy a főangyalok napján — Mihály, Gábriel, Ráfáel — Isten mindenkit arra buzdít, hogy minden angyalról emlékezzünk meg, az angyalok pedig arra figyelmeztetnek, hogy szentül, szépen és tisztán éljünk. A szülőket arra figyelmeztette, hogy fontos a gyerekek istenszeretetre buzdítása, mint ahogy őt is erre tanították a szülei. Ki nagyobb Istennél? — tette fel a kérdést az atya. Senki sem nagyobb nála, és az angyalok azért vannak, hogy mindenkit elvezessenek Istenhez. Az angyalok megtanítanak minket úgy tekinteni Istenre, mint életünk mesterére. Ha odaadjuk magunkat Istennek, szeretjük Istent, ez meglátszik mindennapjainkban, tetteinkben. Ez a legnagyobb dolog, amit a szülő adhat a gyerekének, az istenszeretettel egy sziklát ad át. Akarjunk úgy élni, hogy közösségünknek jó tagjai legyük, ne akarjunk léket fúrni a közösség bárkájába! — zárta gondolatatait Hugó testvér. Az ünnepi áldást követően a papok és a hívek átvonultak a templom szomszédságában, a plébánia udvarán található Bárka multifunkcionális központhoz, mely nemrégiben esett át teljes felújításon. Az ünnepi alkalmat kihasználva nm. és ft. Schönberger Jenő megyéspüspök megáldotta és felszentelte a közösségi teret.

A nap második fele a kirbáji vásárról és a szüreti mulatság kezdetéről szólt. Délelőtti bemutatójukat követően a csőszök ellátogattak a Szent Júdás Tádé Idősotthonba is, majd nótázva Nagykárolyba szekereztek, ahol több helyszínen is előadták táncukat a városban. Az esti bál előtt a falu utcáit is végigjárták, táncoltak, nótáztak, így hívva az embereket a mulatságra. A csőszök táncát ezúttal is Fényi Györgyi tanította meg a fiataloknak, aki kérdésünkre azt is elmondta, hogy azért is szerették volna összefűzni a két eseményt, hogy igazán méltó ünnepnap legyen ez a faluban.

Kinczel Tünde

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 23.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...