Kevés a donor, kevés a szervátültetés
Utoljára módositva: 2019-05-30 11:26:41

Ezen a héten ünneplik idehaza a szervadományozás napját. Május 31-én a szervdonáció és transzplantáció kerül előtérbe — szükség is van rá, mert nagyon kevés a donor, kevés a szervátültetés. Szatmár megyében is még mindig borzasztóan ritka a szervdonáció.

Világszerte egyre többen szorulnak szervátültetésre, de a donorszervek és az élő donorok száma nem képes követni ezt a növekvő igényt, így jelentősen nőhet a várólistán eltöltött átlagos várakozási idő, amely a beteg és a beültetett szerv túlélését is hátrányosan befolyásolja. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a transzplantációs várólistákra egy év során több mint kétszer annyi beteg kerül fel, mint ahányan sikeres szervátültetést követően lekerülnek róluk.

A romániai Országos Transzplantációs Ügynökség adatai szerint nagyon hosszúak a hazai várólisták. Jelenleg 5255 személy vár vesére, közülük 523-an tavaly kerültek fel a listára, 2018-ban 13-an hunytak el a szervre várva, és 9900 beteg szorult dialízisre. Májra is sok lakosnak lenne szüksége: a várólistán 573-an szerepelnek, 138-an újonnan regisztrált betegek, 2018-ban ugyanakkor a várólistákon szereplők közül 32-en hunytak el. Szívátültetésre hivatalosan 214 lakosnak lenne szüksége, 29 új beteg került fel a listára tavaly, 9-en pedig nem érték meg, hogy új szívet kapjanak. Tüdőre ugyanakkor hat romániainak lenne szüksége.

Szatmár megyében is még mindig borzasztóan ritka a szervdonáció: legutóbb például tavaly októberben egy balesetben elhunyt Szatmár megyei fiatalember szerveit ajánlották fel a szülei, mivel azonban az elhunytakor a nagybányai kórház páciense volt, így ott történt meg a szervkivétel. A fiatalember szülei akkor öt romániai lakoson segítettek a nemes gesztussal.

 

Életet adományozni

 

Romániában transzplantációs célú szervkivétel agyhalottból vagy élő donorból lehetséges. Az agyhalált az agy oxigén- és tápanyagellátásának megszűnése okozza, amely néhány perc alatt az idegsejtek pusztulásához vezet. Ilyenkor a látvány megtévesztő a szív dobogása, a lélegeztetőgép működése miatt látott mellkasi emelkedés vagy éppen a keringés következtében meleg bőr miatt, de a kórházi ágyban fekvő agyhalott valójában már elhunyt. Az orvosok azonban felismerik, azonosítani tudják az agyhalál jeleit. Az agyhalál jogi és orvosi értelemben is halált jelent: visszafordíthatatlan, és így nem összetévesztendő más súlyos állapotokkal, például a kómával, amely esetben lehet remény az állapotjavulásra.

Agyhalál esetén az agytörzs működése teljesen és visszafordíthatatlanul megszűnik, míg a szív még ideig-óráig képes önálló, illetve gyógyszerekkel támogatott működésre és a keringés biztosítására. A mellkasi és hasi szervekkel szemben az agy vérkeringése megszűnik, mert a csontos koponyán belül az agy nyomása nagyobb, mint a vérben mérhető nyomásérték. Ennek következtében nem jut vér az agyba, így oxigén és tápanyagok sem, ezért az agy elhal.

A végstádiumú szervelégtelenségben szenvedők számára az egyetlen esély a túlélésre és a minőségi életre a szervátültetés, amely donorszervek nélkül lehetetlen. Erre a legtöbben csak félve gondolnak, de tudni kell, hogy bárki bármikor lehet bármelyik oldalon: akár donor, akár szervre váró személy.

Egyszerűbb, ha még időben meghozzuk a döntést: ahhoz, hogy valaki ma donor legyen Romániában, a hatályos törvények szerint közjegyzőnél kell erről nyilatkozatot tennie — ezt bármelyik közjegyzőnél meg lehet tenni —, majd ezt el kell juttatnia a háziorvosához, aki feltünteti az egészségügyi kártyáján is.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 10.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...