Kevés a donor, kevés a szervátültetés
Utoljára módositva: 2019-05-30 11:26:41

Ezen a héten ünneplik idehaza a szervadományozás napját. Május 31-én a szervdonáció és transzplantáció kerül előtérbe — szükség is van rá, mert nagyon kevés a donor, kevés a szervátültetés. Szatmár megyében is még mindig borzasztóan ritka a szervdonáció.

Világszerte egyre többen szorulnak szervátültetésre, de a donorszervek és az élő donorok száma nem képes követni ezt a növekvő igényt, így jelentősen nőhet a várólistán eltöltött átlagos várakozási idő, amely a beteg és a beültetett szerv túlélését is hátrányosan befolyásolja. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a transzplantációs várólistákra egy év során több mint kétszer annyi beteg kerül fel, mint ahányan sikeres szervátültetést követően lekerülnek róluk.

A romániai Országos Transzplantációs Ügynökség adatai szerint nagyon hosszúak a hazai várólisták. Jelenleg 5255 személy vár vesére, közülük 523-an tavaly kerültek fel a listára, 2018-ban 13-an hunytak el a szervre várva, és 9900 beteg szorult dialízisre. Májra is sok lakosnak lenne szüksége: a várólistán 573-an szerepelnek, 138-an újonnan regisztrált betegek, 2018-ban ugyanakkor a várólistákon szereplők közül 32-en hunytak el. Szívátültetésre hivatalosan 214 lakosnak lenne szüksége, 29 új beteg került fel a listára tavaly, 9-en pedig nem érték meg, hogy új szívet kapjanak. Tüdőre ugyanakkor hat romániainak lenne szüksége.

Szatmár megyében is még mindig borzasztóan ritka a szervdonáció: legutóbb például tavaly októberben egy balesetben elhunyt Szatmár megyei fiatalember szerveit ajánlották fel a szülei, mivel azonban az elhunytakor a nagybányai kórház páciense volt, így ott történt meg a szervkivétel. A fiatalember szülei akkor öt romániai lakoson segítettek a nemes gesztussal.

 

Életet adományozni

 

Romániában transzplantációs célú szervkivétel agyhalottból vagy élő donorból lehetséges. Az agyhalált az agy oxigén- és tápanyagellátásának megszűnése okozza, amely néhány perc alatt az idegsejtek pusztulásához vezet. Ilyenkor a látvány megtévesztő a szív dobogása, a lélegeztetőgép működése miatt látott mellkasi emelkedés vagy éppen a keringés következtében meleg bőr miatt, de a kórházi ágyban fekvő agyhalott valójában már elhunyt. Az orvosok azonban felismerik, azonosítani tudják az agyhalál jeleit. Az agyhalál jogi és orvosi értelemben is halált jelent: visszafordíthatatlan, és így nem összetévesztendő más súlyos állapotokkal, például a kómával, amely esetben lehet remény az állapotjavulásra.

Agyhalál esetén az agytörzs működése teljesen és visszafordíthatatlanul megszűnik, míg a szív még ideig-óráig képes önálló, illetve gyógyszerekkel támogatott működésre és a keringés biztosítására. A mellkasi és hasi szervekkel szemben az agy vérkeringése megszűnik, mert a csontos koponyán belül az agy nyomása nagyobb, mint a vérben mérhető nyomásérték. Ennek következtében nem jut vér az agyba, így oxigén és tápanyagok sem, ezért az agy elhal.

A végstádiumú szervelégtelenségben szenvedők számára az egyetlen esély a túlélésre és a minőségi életre a szervátültetés, amely donorszervek nélkül lehetetlen. Erre a legtöbben csak félve gondolnak, de tudni kell, hogy bárki bármikor lehet bármelyik oldalon: akár donor, akár szervre váró személy.

Egyszerűbb, ha még időben meghozzuk a döntést: ahhoz, hogy valaki ma donor legyen Romániában, a hatályos törvények szerint közjegyzőnél kell erről nyilatkozatot tennie — ezt bármelyik közjegyzőnél meg lehet tenni —, majd ezt el kell juttatnia a háziorvosához, aki feltünteti az egészségügyi kártyáján is.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 14:45
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...