Kevés a vásárló a termés napján
Utoljára módositva: 2015-10-03 15:20:27

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala és a Szatmárnémeti Termelők Egyesülete szervezésében tegnap nyílt meg és október 4-ig várja a vásárlókat a város új főtéren a termésnapi vásár.

A termés napját még a szocializmus éveiben kezdték megrendezni, amikor az akkori hatalom látványosan akarta igazolni, hogy a mezőgazdasági termelőszövetkezetek, milyen jó eredményeket értek el, és milyen jó minőségű termékeket állítottak elő. Akkor, aki szerencsés volt, tudott vásárolni nagyobb mennyiségű krumplit, káposztát, zöldségféléket és néhány alapanyagot a befőzésekhez és berakásokhoz, olyan dolgokat, amelyekhez később már nehezebben lehetett hozzájutni. Manapság azonban már kevesen vásárolnak előre, nagy tételben, ugyanis már nem szükséges ősszel feltölteni a pincét és a kamrát, mert egész télen hozzá lehet jutni bármihez.

Tegnap a megye több településéről érkeztek termelők, hogy bemutassák és eladásra kínálják termékeiket, de viszonteladókkal is találkoztunk, akik külföldről behozott termékeket kínáltak megvételre. Gazdag volt a választék, hiszen bőven lehetett válogatni zöldség- és gyümölcsfélék közül. Igazán sok érdeklődő tegnap még nem volt, a vásárban megfordulók is inkább csak nézelődtek mint vásároltak.

Helyben is lehetett fogyasztani ételeket és italokat. Most is, mint más rendezvényeken sorban álltak a bogdándi bélesért és a nagymajtényiak által készített strudliért, de lehetett vásárolni kürtős kalácsot, de egyéb, hagyományosnak éppen nem mondható sülteket, hideg és meleg ételeket. Voltak, akik bográcsosokat főztek, rotyogott a toros káposzta és sok más egyéb étel. Az italok sem voltak szűkében: meg lehetett kóstolni és kisebb-nagyobb mértékben vásárolni a megyében készült pálinkaféléket, borokat, édes gyümölcsitalokat, szörpöket stb. Voltak jó minőségű hideg felvágottak, sajtfélék, méz, gyümölcsíz, savanyúság és egyebek. Sokan akartak eladni virágokat, facsemetéket, vetőmagvakat és mindent, amiből pénzt lehetett csinálni. A színpadról népzene szólt — többnyire román, a nemzeti kisebbségek 20–20 perces fellépési lehetőséget kaptak — a téren pedig eluralkodott a fesztivál hangulat.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...