Kevés borász a borfesztiválon
Utoljára módositva: 2019-08-18 18:25:34

A Krasznabélteken hetedik alkalommal megrendezett borfesztivál célja a helyi borok megismertetése és népszerűsítése, mégis kevés borkészítő vitte el megkóstoltatni a termékeit.

 

 

A lengyelországi Krzyzanowice és a krasznabélteki mazsorettek, valamint a meghívott vendégek utcai felvonulásával vette kezdetét a hetedik alkalommal megrendezett Krasznabélteki Szőlő- és Borfesztivál. A vásártéren az érkezők számára már elő voltak készítve a borsátrak, a megnyitó idején csak három krasznabélteki és egy dobrai gazda foglalta el a sátrat, szőlőt csak két helyen lehetett kóstolni és vásárolni. Ebben az időszakban már csemegeszőlőből készült must is lehetett volna, de a szőlőtermesztők arra panaszkodtak, hogy az időjárás nem kedvezett a csemegeszőlőnek. Meglepő, hogy a borfesztiválon több sörárus is volt, ami egy rangos borfesztiválon nem megengedett. Az óvoda udvarán főzőversenyt tartottak, amire elég sokan beneveztek, és miután a zsűri meghozta a döntését, az ételeket baráti körökben fogyasztották el.

A megnyitón Bartók Gurzău Ioan polgármester köszöntötte Béltek község magyarországi (Rátka és Nyírbéltek), lengyelországi (Krzyzanowice) és szlovákiai (Alsó-Mecenzéf) testvértelepüléseinek a küldöttségeit. Az első Krasznabélteki Szőlő- és Borfesztivált 2013-ban szervezték meg, azóta minden évben gazdagodik programokban, Bartók szerint jelenleg a megye legnépszerűbb fesztiválja. Krasznabélteken több száz éves hagyománya van a szőlőtermesztésnek és borkészítésnek. Krasznabélteken ez a hagyomány 1730, a svábok betelepítése után kezdett elterjedni. Jelen pillanatban Krasznabéltek környékén több száz hektár nemes szőlő, Krasznabéltek településen pedig több mint négyszáz borospince van. A Krasznabélteki Szőlő- és Borfesztiválnak az a célja, hogy népszerűsítse a helyi szőlő- és borfajtákat, hogy minél szélesebb körben ismerjék meg azokat az országban és az ország határain túl is.

Krzyzanowice polgármestere köszöntőjében elmondta: nagyon örül annak, hogy a két település között több éve kialakult kapcsolat oda érlelődött, hogy sikerült aláírni a testvértelepülési szerződést. Krzyzanowice mazsorettjei és táncosai minden évben örömmel jönnek el a krasznabélteki rendezvényekre, remélhetőleg így lesz ez a jövőben is.

A köszöntők után megáldották az idei szőlőt, bort és az új kenyeret, majd elkezdődött a szórakozás. A színpadon két napon át váltották egymást hazai és külföldi énekes szólisták, valamint együttesek. Volt könnyűzene, népdal, néptánc, felléptek a helyi iskolások is. Két nap szórakozási lehetőséget biztosított a fesztivál, ami remélhetőleg hozzásegíti majd a helyi borászokat termékeik népszerűsítéséhez.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...