Kevés magyar váltott pártot
Utoljára módositva: 2014-10-22 08:48:59

Megyénkben aránylag kis számú, magyar pártban tisztséghez jutott tanácsos hagyta el alakulatát az elmúlt másfél hónap során. Múlt szombaton zárult a pártváltásra megszabott határidő.

 

Pataki Csaba

Túlságosan nagy változást nem hozott a politikai migrációt lehetővé tevő kormányhatározat a szatmári magyar alakulatoknak: mindhárom szervezetből távozott egy-egy községi tanácsos, mindent egybevetve pedig az RMDSZ gyarapodott három önkormányzati képviselővel. Amint Pataki Csaba, a szövetség megyei elnöke lapunknak elmondta, Vetésen a Magyar Polgári Pártból (MPP), Érszakácsiban pedig a Demokrata-liberális Pártból (PDL) iratkozott át egy-egy személy hozzájuk, míg Lázáriban az Erdélyi Magyar Néppárttól (EMNP) és a PDL-től is érkezett az RMDSZ-be egy-egy tanácsos. Emellett távozott is a szövetségtől egy önkormányzati képviselő — Kökényesden Peleskei Pál függetlenként folytatja mandátumát. Mint megtudtuk, többnyire a konfliktushelyzetek feloldására használták a migrációs jogszabály által kínált lehetőséget. Mint ismeretes, augusztus végétől október közepéig volt lehetőségük a választott vezetőknek úgy kiiratkozniuk a pártjukból, hogy ez ne vonja maga után a mandátumuk elvesztését. Megyei szinten egyébként közel 140 személy — polgármester, alpolgármester és tanácsos — hagyta el alakulatát, melynek színeiben megválasztották.

A politikai migrációt lehetővé tevő kormányhatározat által adott lehetőséget kihasználva az RMDSZ-be átigazolt négy községi tanácsos kapcsán Pataki Csaba, a szövetség megyei elnöke kifejtette: nem gyakoroltak nyomást senkire, az átiratkozottak a helyi pártszervezetekkel egyeztettek. Az alakulatból távozott kökényesdi Peleskei Pál kapcsán pedig elmondta, tanácsosuk amúgy is a saját útját járta, nem fogott rajta a pártfegyelem.

 

„Le akartak koptatni”

Az RMDSZ-esből függetlenné vált önkormányzati képviselő kérdésünkre kifejtette, azért lépett ki a pártból, mert tudta, „le akarják koptatni”, azaz a szövetség vezetése arra készült, hogy a migrációs jogszabály lejárta után kitegye az alakulatból és elvegye tanácsosi mandátumát is. Mint kifejtette: a polgármesteri tisztséget is betöltő helyi RMDSZ-elnökkel, Simon Leventével voltak nézeteltérései, emiatt akart megszabadulni tőle a párt, a megyei vezetést is beleértve. Peleskei Pál szerint a viták abból adódtak, hogy a polgármester nem arra költötte a község pénzét, amire a tanácsosok szerették volna, és aránytalanul sok pénzt juttatott a focicsapatnak — három év alatt 76 ezer lejjel támogatta az együttest —, holott a település érdeke nem ez lett volna, hisz nincs például kiépítve a vízvezeték-hálózat és aszfaltozásra is kellene pénz. „Az anyámat szidta a tanácsülésen, amikor megkérdeztem, mi lett a sorsa a kultúrotthon felújítására adott pénznek, illetve hogy hová lett a falunapi bevétel, amit az árusok fizettek helybérként” — magyarázta Peleskei, hozzátéve: ő mindig a közösség érdekeit nézte, ezért is marad a mandátuma lejártáig a tanácsban. A képviselő szerint az RMDSZ felső, megyei szintű vezetőivel is voltak problémái. Elmondta: azt tapasztalta, hogy a szatmáriakat csakis az érdekli, hogy megkapják a kökényesdiek szavazatait, a helyi közösséget lényegében semmivel sem segítik.

 

EMNP, MPP

Az Erdélyi Magyar Néppártból (EMNP) ketten távoztak, kávási tanácsosuk, Asztalos Károly a Liberális Reformok Pártjába (PLR) igazolt át, a lázári Duczon Róbert pedig az RMDSZ-be iratkozott. Seres Ferenc, a párt nemrég kinevezett megyei ügyvezető elnöke elmondta: sajnálja, hogy távoznak, hozzáfűzve, hogy úgy véli, nem kellett volna elfogadniuk, hogy az új kávási tanácsosuk az előző képviselő lemondását követően Asztalos legyen, hisz látszik, hogy érdekember. Lázári tanácsosukkal kapcsolatban pedig kifejtette: az illető júniusban benyújtotta lemondását mind a párttagságról, mind a képviselőségről. A szóban forgó Duczon Róbert lapunk érdeklődésére elmondta, a párt Nagyváradról lejáró felső vezetőinek hozzáállása nem tetszett neki, akik véleménye szerint nem értékelték kellőképpen a munkáját. Hozzátette: elege lett, ezért mondott le, de amikor hatályba lépett a migrációs kormányhatározat, meggondolta magát. Kérdésünkre úgy vélekedett, megdolgozott a mandátumáért, és a szavazói is azt várják el tőle, hogy maradjon a helyi tanácsban, ezért döntött úgy, hogy mégse távozik. Hozzátette: azért iratkozott át az RMDSZ-be, mert jól együtt tudott dolgozni a szövetség képviselőivel az elmúlt két és fél évben.

Hegedűs Pál megyei MPP-elnök kifejtette: tagságuk főként elvi okok miatt tart ki a polgári alakulat mellett, a távozó vetési képviselőjük valószínűleg azon kevesek egyike volt, aki anyagi hasznot remélve állt melléjük.

 Babos Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 21:25
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 21.
Komoly önmegismerési folyamaton megy most keresztül. Rájön, hogy ki és mi illik Önhöz, illetve mi az, amiben nem érzi jól magát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...