Kevés orvos, alulfinanszírozott egészségügy
Utoljára módositva: 2014-07-11 11:19:12

Szatmár megye minden egészségügyi intézményében szükség lenne a személyzet létszámának bővítésére, ugyanakkor az orvosi műszerek, berendezések korszerűsítése is elengedhetetlen.

Eugeniu Avram kormánybiztos július 9-én találkozóra hívta az egészségügyi minisztérium alárendeltségébe tartozó intézmények igazgatóit, menedzsereit. A találkozó célja az volt, hogy a prefektus tájékozódjon az egészségügy aktuális problémái felől. A beszámolókat követően kiderült, a megyénkbeli egészségügyi intézményekben a legnagyobb problémát a személyzethiány jelenti. A Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) vezetője, Dorina Dragoş Guran és osztályvezetője, Lidia Tămaş kihangsúlyozták, minden egészségügyi intézményben elengedhetetlen az egészségügyi, illetve kisegítő személyzet létszámának bővítése. A két szakember ugyanakkor arra is rávilágított, hogy az egészségügyi rendszer alulfinanszírozása is jelentős gondokat okoz, ugyanis a kórházakban nehezen tudják a szükséges gyógyszermennyiséget elraktározni, s a rendelkezésre álló gépek, orvosi műszerek, sterilizáló központok, központi fűtést biztosító rendszerek modernizálása sem valósítható meg. A DSP szakemberei által jelzett gondokat tételesen összeírják a prefektusi hivatalban, s azt eljuttatják a szakminisztériumhoz, abban bízva, hogy központi szinten orvosolni tudják majd a helyi problémákat, s biztosítják a megyénkbeli orvosi rendszer megfelelő működéséhez szükséges pénzalapot. Eugeniu Avram erra kérte a jelenlevőket, hogy dolgozzanak ki olyan módszert, mellyel növelni lehet az egészségbiztosításból behajtható összegeket. A kormánybiztos ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy tudatosítani kell a lakosságban, hogy a 112-es egységes sürgősségi telefonszámot csak a valós sürgősségi esetek jelzéséhez használják. Mivel a telefonbetyárok lefoglalják a diszpécsereket, lehet, hogy vészhelyzetek jelentését akadályozzák meg, ugyanakkor a téves riasztásokhoz való kiszállás is pénzbe kerül, s ez egyértelműen fölösleges pénzkidobás. A lakosságnak emellett azt is tudnia kell, hogy bizalommal fordulhat a megyében működő családorvosi ügyeletekhez, hiszen a megfelelő ellátást ott is biztosítani tudják.

Sógor Beáta

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...