Kevés pénzt kaptak az önkormányzatok
Utoljára módositva: 2014-02-07 09:56:40

Nagyjából minden polgármester egyetért azzal, hogy igencsak kevés dologra elegendő a költségvetés-leosztáskor kapott összeg. Egri, Avasújváros és Kökényesd is takarékoskodik.

 

Szabó Elek

A községek a tavalyival megegyező összeget kaptak idén is a költségvetés-leosztáskor. A probléma viszont az, hogy míg a kapott összeg ugyanannyi, a kiadások egyre nőttek, így a kiutalt pénz jóformán semmire se elég — mondják szinte egybehangzóan a vidéki polgármesterek.

Egri község ebben az évben 171 ezer lejt kapott a megyei költségvetés-leosztáskor, Szabó Elek polgármester megerősítette, hogy ez megegyezik a tavaly kapott összeggel, de értékben jóval kevesebb, a kiadások viszont megnőttek. Ebből a pénzből kell kifizetni húszezer lejt annak a topográfusnak, aki elvégezte a község földterületeinek a felleltározását. A törvény értelmében nem volt szabályos ennek a szerződésnek a megkötése — mutatott rá Szabó Elek —, ezt jelezték a prefektúrán, de a kormánybiztos megnyugtatta a polgármestereket, hogy kössenek nyugodtan szerződést a földmérőkkel, mert nem fogja megtámadni a tanácsi határozatot. Huszonötezer lejt különített el a tanács, hogy azzal hozzájáruljon a kistérségi szemétszállító cég számára vásárolt autó megvásárlásához. Az eddigi évektől eltérően ebben az évben a helyi önkormányzatok fizetik a beteggondozók fizetésének a huszonöt százalékát, Egri községben jelenleg tizenegy beteggondozó van, de ezek száma változó. Beruházásokra nem marad pénz, pedig fontos lenne a területrendezési terv elkészítése, háromszázezer lej kellene még az iskolabővítés befejezésére és harmincötezer lej a sportpálya modernizálására.

Ludróczki Sándor

Avasújváros község 172 ezer lejt kapott a központi költségvetésből — tájékoztatott Ludróczki Sándor polgármester —, ebből negyvenháromezer lejt fizet a község az árvaházban élő gyerekek ellátására, a beteggondozói bér huszonöt százalékának a kifizetésére, hatvanötezer lejbe került a földleltározás. Százhúszezer lej tartozása van még a községnek, amit még Ráksától örökölt, erre nincs elkülönítve pénz.

 

 

Simon Levente

Kökényesden várhatóan jövő héten dől el, mire is futja az idei 172 ezer lejből, amit a község kapott a büdzsé leosztásakor, mivel jelenleg nincs jegyzője a helyi önkormányzatnak — tájékoztatott Simon Levente polgármester. Azt viszont már most látja, hogy a fizetésekre kapott pénz nagyjából fél évig lesz elegendő, ezért a maradék hónapokat az önkormányzatnak saját költségvetéséből kell pótolnia. A kökényesdi polgármesteri hivatalnak egyébként 16 alkalmazottja van, beleértve a polgármestert, alpolgármestert, éjjeliőröket stb., ezenkívül 21 szociális gondozó fizetésének 25%-át ettől az évtől szintén az önkormányzatnak kell állnia. Ez minden esetben jelentős pluszköltséget, ezzel együtt pedig nagy gondot jelent a legtöbb önkormányzatnak. Simon Levente elmondta, számukra azért könnyebb valamivel a helyzet, mivel az előző évben sikerült 310 ezer lejt megtakarítani, amit idén felhasználhatnak. Bár még nem született döntés azt illetően, pontosan mire és mennyit költenek idén, azonban egy projektet — turisztikai központ létrehozását a községben —, amelyre korábban pályázati úton nyertek támogatást, mindenképpen szeretnének elindítani. A támogatás teljes mértékű finanszírozást biztosít, azonban a teljes összeget az önkormányzatnak kell megelőlegeznie, amit később visszaigényelhet. Simon szerint idén szeretnék az első részletet kifizetni, hogy ennek visszaigényléséből törlesszék a másodikat, és így tovább. A projekt során megépülne a turisztikai központ székháza teljes felszereléssel, illetve vendégszobával és konferenciateremmel, ahol előadásokat tartanak majd. A központ célja a környékbeli turisztikai látványosságok népszerűsítése lesz.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...