Kevés pénzt kaptak az önkormányzatok
Utoljára módositva: 2014-02-07 09:56:40

Nagyjából minden polgármester egyetért azzal, hogy igencsak kevés dologra elegendő a költségvetés-leosztáskor kapott összeg. Egri, Avasújváros és Kökényesd is takarékoskodik.

 

Szabó Elek

A községek a tavalyival megegyező összeget kaptak idén is a költségvetés-leosztáskor. A probléma viszont az, hogy míg a kapott összeg ugyanannyi, a kiadások egyre nőttek, így a kiutalt pénz jóformán semmire se elég — mondják szinte egybehangzóan a vidéki polgármesterek.

Egri község ebben az évben 171 ezer lejt kapott a megyei költségvetés-leosztáskor, Szabó Elek polgármester megerősítette, hogy ez megegyezik a tavaly kapott összeggel, de értékben jóval kevesebb, a kiadások viszont megnőttek. Ebből a pénzből kell kifizetni húszezer lejt annak a topográfusnak, aki elvégezte a község földterületeinek a felleltározását. A törvény értelmében nem volt szabályos ennek a szerződésnek a megkötése — mutatott rá Szabó Elek —, ezt jelezték a prefektúrán, de a kormánybiztos megnyugtatta a polgármestereket, hogy kössenek nyugodtan szerződést a földmérőkkel, mert nem fogja megtámadni a tanácsi határozatot. Huszonötezer lejt különített el a tanács, hogy azzal hozzájáruljon a kistérségi szemétszállító cég számára vásárolt autó megvásárlásához. Az eddigi évektől eltérően ebben az évben a helyi önkormányzatok fizetik a beteggondozók fizetésének a huszonöt százalékát, Egri községben jelenleg tizenegy beteggondozó van, de ezek száma változó. Beruházásokra nem marad pénz, pedig fontos lenne a területrendezési terv elkészítése, háromszázezer lej kellene még az iskolabővítés befejezésére és harmincötezer lej a sportpálya modernizálására.

Ludróczki Sándor

Avasújváros község 172 ezer lejt kapott a központi költségvetésből — tájékoztatott Ludróczki Sándor polgármester —, ebből negyvenháromezer lejt fizet a község az árvaházban élő gyerekek ellátására, a beteggondozói bér huszonöt százalékának a kifizetésére, hatvanötezer lejbe került a földleltározás. Százhúszezer lej tartozása van még a községnek, amit még Ráksától örökölt, erre nincs elkülönítve pénz.

 

 

Simon Levente

Kökényesden várhatóan jövő héten dől el, mire is futja az idei 172 ezer lejből, amit a község kapott a büdzsé leosztásakor, mivel jelenleg nincs jegyzője a helyi önkormányzatnak — tájékoztatott Simon Levente polgármester. Azt viszont már most látja, hogy a fizetésekre kapott pénz nagyjából fél évig lesz elegendő, ezért a maradék hónapokat az önkormányzatnak saját költségvetéséből kell pótolnia. A kökényesdi polgármesteri hivatalnak egyébként 16 alkalmazottja van, beleértve a polgármestert, alpolgármestert, éjjeliőröket stb., ezenkívül 21 szociális gondozó fizetésének 25%-át ettől az évtől szintén az önkormányzatnak kell állnia. Ez minden esetben jelentős pluszköltséget, ezzel együtt pedig nagy gondot jelent a legtöbb önkormányzatnak. Simon Levente elmondta, számukra azért könnyebb valamivel a helyzet, mivel az előző évben sikerült 310 ezer lejt megtakarítani, amit idén felhasználhatnak. Bár még nem született döntés azt illetően, pontosan mire és mennyit költenek idén, azonban egy projektet — turisztikai központ létrehozását a községben —, amelyre korábban pályázati úton nyertek támogatást, mindenképpen szeretnének elindítani. A támogatás teljes mértékű finanszírozást biztosít, azonban a teljes összeget az önkormányzatnak kell megelőlegeznie, amit később visszaigényelhet. Simon szerint idén szeretnék az első részletet kifizetni, hogy ennek visszaigényléséből törlesszék a másodikat, és így tovább. A projekt során megépülne a turisztikai központ székháza teljes felszereléssel, illetve vendégszobával és konferenciateremmel, ahol előadásokat tartanak majd. A központ célja a környékbeli turisztikai látványosságok népszerűsítése lesz.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 16:20
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:40
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:40
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért várod már a tavaszt?
A szabadtéri programok miatt
A melegebb időjárás miatt
A tovább tartó nappalok miatt
Végre sportolhatok a szabadban
Az ébredező természet miatt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...