Kevés pénzt kaptak az önkormányzatok
Utoljára módositva: 2014-02-07 09:56:40

Nagyjából minden polgármester egyetért azzal, hogy igencsak kevés dologra elegendő a költségvetés-leosztáskor kapott összeg. Egri, Avasújváros és Kökényesd is takarékoskodik.

 

Szabó Elek

A községek a tavalyival megegyező összeget kaptak idén is a költségvetés-leosztáskor. A probléma viszont az, hogy míg a kapott összeg ugyanannyi, a kiadások egyre nőttek, így a kiutalt pénz jóformán semmire se elég — mondják szinte egybehangzóan a vidéki polgármesterek.

Egri község ebben az évben 171 ezer lejt kapott a megyei költségvetés-leosztáskor, Szabó Elek polgármester megerősítette, hogy ez megegyezik a tavaly kapott összeggel, de értékben jóval kevesebb, a kiadások viszont megnőttek. Ebből a pénzből kell kifizetni húszezer lejt annak a topográfusnak, aki elvégezte a község földterületeinek a felleltározását. A törvény értelmében nem volt szabályos ennek a szerződésnek a megkötése — mutatott rá Szabó Elek —, ezt jelezték a prefektúrán, de a kormánybiztos megnyugtatta a polgármestereket, hogy kössenek nyugodtan szerződést a földmérőkkel, mert nem fogja megtámadni a tanácsi határozatot. Huszonötezer lejt különített el a tanács, hogy azzal hozzájáruljon a kistérségi szemétszállító cég számára vásárolt autó megvásárlásához. Az eddigi évektől eltérően ebben az évben a helyi önkormányzatok fizetik a beteggondozók fizetésének a huszonöt százalékát, Egri községben jelenleg tizenegy beteggondozó van, de ezek száma változó. Beruházásokra nem marad pénz, pedig fontos lenne a területrendezési terv elkészítése, háromszázezer lej kellene még az iskolabővítés befejezésére és harmincötezer lej a sportpálya modernizálására.

Ludróczki Sándor

Avasújváros község 172 ezer lejt kapott a központi költségvetésből — tájékoztatott Ludróczki Sándor polgármester —, ebből negyvenháromezer lejt fizet a község az árvaházban élő gyerekek ellátására, a beteggondozói bér huszonöt százalékának a kifizetésére, hatvanötezer lejbe került a földleltározás. Százhúszezer lej tartozása van még a községnek, amit még Ráksától örökölt, erre nincs elkülönítve pénz.

 

 

Simon Levente

Kökényesden várhatóan jövő héten dől el, mire is futja az idei 172 ezer lejből, amit a község kapott a büdzsé leosztásakor, mivel jelenleg nincs jegyzője a helyi önkormányzatnak — tájékoztatott Simon Levente polgármester. Azt viszont már most látja, hogy a fizetésekre kapott pénz nagyjából fél évig lesz elegendő, ezért a maradék hónapokat az önkormányzatnak saját költségvetéséből kell pótolnia. A kökényesdi polgármesteri hivatalnak egyébként 16 alkalmazottja van, beleértve a polgármestert, alpolgármestert, éjjeliőröket stb., ezenkívül 21 szociális gondozó fizetésének 25%-át ettől az évtől szintén az önkormányzatnak kell állnia. Ez minden esetben jelentős pluszköltséget, ezzel együtt pedig nagy gondot jelent a legtöbb önkormányzatnak. Simon Levente elmondta, számukra azért könnyebb valamivel a helyzet, mivel az előző évben sikerült 310 ezer lejt megtakarítani, amit idén felhasználhatnak. Bár még nem született döntés azt illetően, pontosan mire és mennyit költenek idén, azonban egy projektet — turisztikai központ létrehozását a községben —, amelyre korábban pályázati úton nyertek támogatást, mindenképpen szeretnének elindítani. A támogatás teljes mértékű finanszírozást biztosít, azonban a teljes összeget az önkormányzatnak kell megelőlegeznie, amit később visszaigényelhet. Simon szerint idén szeretnék az első részletet kifizetni, hogy ennek visszaigényléséből törlesszék a másodikat, és így tovább. A projekt során megépülne a turisztikai központ székháza teljes felszereléssel, illetve vendégszobával és konferenciateremmel, ahol előadásokat tartanak majd. A központ célja a környékbeli turisztikai látványosságok népszerűsítése lesz.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:40
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 23.
Kerülje ma a stresszel járó helyzeteket, mert jót tenne végre egy kis nyugalom. Inkább a jövőről álmodozzon, mint hogy a múltat idézgesse!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...