×
2020. 04 08.
Szerda
Dénes
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Kevesebb a sürgős eset

2020.03.26 - 09:46
Megosztas :
 • Kevesebb a sürgős eset

  Az emberek tartanak attól, hogy a sürgősségi osztályhoz fordulva esetleg megfertőződnek a koronavírussal, de kevesebb a baleset is, így a mentőszolgálatot is kevesebbszer riasztják.

  Jelentősen csökkent a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi osztályára érkező páciensek száma. A megszokott napi betegszámnak kevesebb mint a felét regisztrálták az elmúlt 24 órában — tudtuk meg Constantin Demiantól, az egészségügyi intézmény szóvivőjétől. „Átlagosan 150–200 személyt szoktak ellátni a sürgősségi osztályon dolgozó szakemberek egy nap alatt, de most a felére csökkent a páciensek száma. Kedden 83 személyt, 60 felnőttet és 23 gyermeket kezeltek az osztályon” — magyarázta.

  A krónikus betegek ellátásában most a családorvosokra hárul nagy feladat, s ezt a betegek is megértik, így elsősorban hozzájuk fordulnak segítségért. A családorvosok azonban, amennyiben sürgős, halasztást nem tűrő egészségügyi problémát diagnosztizálnak, értelemszerűen a sürgősségi osztályra küldik a pácienseket. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház az elkövetkező időszakban felfüggeszt minden olyan kezelést, kivizsgálást, sebészeti beavatkozást, amelyek nem sürgősségi jellegűek, viszont azokat a betegeket, akik 1-es és 2-es fokozatú sürgősségi ellátást igényelnek, továbbra is a kórház sürgősségi osztályán látják el. Az 1-es fokozatba az életveszélyes állapotban lévő, újraélesztésre szoruló betegek tartoznak, a 2-es fokozatba pedig azok, akiknek az állapota azonnali ellátást igényel.

  Egyelőre a Szatmár Megyei Mentőszolgálathoz is kevesebb riasztás érkezik, csökkent a sürgősségi esetek száma — mondta érdeklődésünkre dr. Nótárius Gabriella, az intézmény igazgatója. Magyarázata szerint ez annak köszönhető, hogy csökkent a forgalom, így kevesebb közúti baleset történik, visszaesett a munkabalesetek száma is, ugyanakkor a lakosság túlnyomó része visszahúzódott az otthonába.

  „Két dolgot tudok tanácsolni a Szatmár megyei lakosságnak: tartsák be az óvintézkedéseket, és mindenki maradjon otthon! Csak azokat a dolgokat intézzék el az otthonaikon kívül, amik létfontosságúak, például orvoshoz fordulás vagy élelmiszer-vásárlás” — mondta a doktornő. Arra kéri az időseket, hagyják, hogy a családtagok, ismerősök segítsenek, vásároljanak be helyettük, viszont arra kéri a hozzátartozókat, hogy ne kerüljenek közvetlen kapcsolatba az idős szülőkkel, nagyszülőkkel. „A segítségnyújtásra nagy szükség van, erre buzdítok mindenkit, de például a megvásárolt élelmiszert ne személyes kontaktus révén adják át, hanem hagyják az ajtóban, és ne érintkezzenek az idősekkel!” — tanácsolta a mentőszolgálat vezetője.

  Bumbuluţ Krisztina

  Cookie