Kevesebb tanácsossal nehezebb eredményt elérni
Utoljára módositva: 2018-11-07 12:29:54

Béltek községben hatról háromra csökkent a magyargéresi tanácsosok száma, s ez meglátszik az eredményeken is, hiszen a településen sokkal kevesebb fejlesztés történik, mint a községközpontban.

 

Balogh László magyargéresi RMDSZ-es tanácsos elmondta, hogy az előző ciklusokhoz képest már csak három RMDSZ-es képviselő van a községi tanácsban az eddigi öt helyett. Korábban mind az öt RMDSZ-es képviselő magyargéresi volt, ugyanakkor egy magyargéresi liberális képviselő is a helyiek érdekeit képviselte. Ez azt jelenti, hogy a hat településről a tizenhárom tagú tanácsnak hat magyargéresi tagja volt. Most van három RMDSZ-es tanácsos, s közülük kettő magyargéresi és egy krasznabélteki.

A Béltek községi tanács nagyon aktív, a polgármester által előterjesztett határozattervezetek konstruktívak, viszont ezek nagy részének a magyargéresiek számára elég kicsi a jelentősége. A magyargéresi tanácsosok minden olyan határozattervezetet megszavaznak, amelyik építő jellegű. Miért ne szavaznának meg egy sportterem felépítésére vagy egy híd építésére vonatkozó határozattervezetet? Ugyancsak egyetértenek az iskolafelújításokra kidolgozott tervekkel is. Vitatható azonban, hogy mennyire élvez prioritást egy olyan, Boldádra vezető híd építése, amelyiken évente tízen haladnak majd át. A községben történő fejlesztések a magyargéresiek számára elenyészőek. Többször terítékre került már a földgáz bevezetése, ami Magyargéres, Krasznagyöngy és Krasznabéltek településeket érintené. Ez terv szintjén létezik, a lakosság kíváncsi, mikor lesz megvalósítva. A tanács elfogadta a szennyvízhálózat kiépítésének tervét községi szinten, de nem tudni, mikor fog megvalósulni.

Komoly lépése a községi tanácsnak, hogy megszervezte a szociális ellátórendszert (eddig ezt a feladatot a Caritas látta el). Arra a kérdésre, hogy mi a legnagyobb probléma Magyargéresen, Balogh László azt válaszolta: a demográfiai csökkenés, de ezen az önkormányzat nem tud segíteni.

A településen egyébként csökkenőben van az állatállomány, a háztáji gazdálkodás az egyötödére csökkent. Van két nagyobb állattartó, az ő állataik adják a falu állatállományának a felét. Több mint százhetven hektár legelő van százötven jószágra, a csorda nem használja a teljes legelőterületet, annak egy távolabbi részét a juhászok bitorolják — magyarázta Balogh László.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 11:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 12:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 17:00
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...