Kevesen keresik a parlamentereket
Utoljára módositva: 2014-02-18 10:38:20

Úgy látszik nem sok értelme van tizenegyezer lejes havi költségek mellett parlamenti irodát fenntartaniuk a Szatmár megyei politikusoknak, alig több mint tucatnyian keresik fel havonta. Előjegyzésre nincs szükség, ha valaki felkeresné az irodákat.

 

Január végén arról cikkezett a Szatmári Friss Újság, hogy mennyibe is kerül a közkasszának egy parlamenti képviselő munkáját finanszírozni („Havi húszezer lej egy képviselőre” SZFÚ 2014.01.29, szerda, 6. old., online verzió ITT olvasható). Ezzel kapcsolatosan kerestük a választ arra, a fejenként havi tizenegyezer lejből fenntartott képviselői irodá(ka)t hányan keresik fel problémájukkal. Mivel a január végi írásban részletezett képviselői fizetések és egyéb juttatások mértéke a tavaly októberi hónapra vonatkoztak (ami a legtöbb szempontból egy átlagos hónapjának számít az évnek), így a parlamenti iroda „látogatottsági adatait” is erre a hónapra kértük ki a politikusoktól. A tájékoztatás természetesen teljes körű akart lenni, így mind a négy funkcióban lévő képviselő és mind a két Szatmár megyei szenátortól e-mail-en kértünk tájékoztatást a parlamenti irodai tevékenységgel kapcsolatban, ám máig csak Kereskényi Gábor (RMDSZ), Andreea Paul (PD-L), képviselők és Pataki Csaba szenátor (RMDSZ), válaszolt erre. Valer Marian szenátor (PSD), illetve Ovidiu Petric képviselő (PSD), fülük botját sem mozgatták, Erdei D. István képviselő (RMDSZ), akitől szóban kértünk az irodával kapcsolatosan adatot, jövő hétre ígért tájékoztatást.

 

Andreea Paul

 

Andreea Paul

A legolvasottabb szatmári napilapban való szereplés lehetőségét az ellenzéki képviselő, Andreea Paul igyekezett a legjobban kihasználni, ő úgy fogalmazott, hogy „2013 októberében több száz emberrel találkozott és beszélgetett tavaly októberben”. Ehhez képest a képviselői irodát felkereső szatmáriak közül ötöt tartott érdemesnek konkrét problémájukkal együtt említeni, az avasi vidék képviselőjeként, főleg a térség problémáival kapcsolatban. Avasújfalu környéki falopások, kányaházi orvosi rendelő, avasfelsőfalui templomépítés, munkahelykeresés, földvisszaigénylés szerepel a felsorolásban.

Kereskényi Gábor

 

Kereskényi Gábor

Kereskényi Gáborhoz tavaly októberben mindössze tizenheten jelentkeztek fogadóórára, a szövetségi képviselő közbenjárásával lakásproblémákra, ingatlan-visszaszolgáltatásokra, nyelvi jogok érvényesítésére, utcák és járdák leaszfaltozására kerestek megoldást szatmári lakosok. Az ügyek nagy része helyi jellegű volt, ismerte el Kereskényi, főleg olyan problémákkal tévedtek be a két városban is fenntartott képviselői irodába, amelyekkel a polgármester elé kellett volna járulni. Tíz felvetett problémából azonban hatot sikerült megoldani a képviselőnek, vagy közbenjárnia abban hogy megoldódjon, írja, a fennmaradó négyből kettőnek a rendezése folyamatban van, kettő pedig bizonyos határidők lejárta miatt nem orvosolható.

Pataki Csaba

 

Pataki Csaba

Pataki Csaba RMDSZ-es szenátor szatmárnémeti szenátori irodáját húszan keresték fel egy hónap alatt a tavaly év végén, legnagyobb részük szintén olyan gondok voltak, amik főleg helyi önkormányzati jogkörbe tartoztak, valójában nem kívánták volna meg a szenátori közbenjárást. Mivel a megyeszékhelyen, a 14 Mai lakótelepen átvezető Anton Pann utcán lakik, Patakit leginkább a lakótelepet és a környező utcákat érintő ügyekkel keresték meg, mint amilyen a környék két utcájának egyirányúsítása, a közelben lévő hajléktalanszálló, vagy a járdák állapota. Szintén voltak megkeresések földviták, vagy éppen lakásgondok miatt, az ezekkel jelentkezők felvilágosítást kaptak a szenátori irodában, hogy ügyükben hová, milyen intézményhez forduljanak. Cégvezetők az autószervizek esetében bevezetésre szánt átalányadózással kapcsolatban keresték meg Patakit, aki a törvénytervezet ügyének alakulását azóta is nyomon követi.

 

Fogadóórák

 

Paul, Kereskényi és Pataki is több szatmári településen tart fenn parlamenti irodát, pártjuk adott településen lévő székházában. Aki nem az irodavezetőkkel, hanem a parlamenterekkel szeretne találkozni a csütörtöki vagy a pénteki napokon tegye magát szabaddá. Kereskényi Gábor képviselői irodájának programja Szatmárnémetiben csütörtökön délután négytől hatig, pénteken pedig tíztől délig tart, minden hónap utolsó csütörtökén délután négytől hatig Sárközújlakon érhető el.

Pataki Csaba Szatmárnémetiben minden hónap első csütörtökén (17:00 – 19:00), illetve minden pénteken (16:00 – 18:00) fogad, Nagykárolyban minden hónap utolsó csütörtökén (17:00 – 19:00), Sárközújlakon pedig minden hónap harmadik csütörtökén (17:00 – 19:00) tart fogadóórát. A parlamenti irodákat felkeresők alacsony számát látva előre bejelentkezni egyikőjük esetében sincs szükség, ráadásul ennek szükségességét egyikőjük sem jegyezte meg portálunk kérdéseire adott válaszlevelében.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 16.
Valaki a környezetében folyamatosan igyekszik kitérni a véleménynyilvánítás elől és ezzel az Ön dolgát nehezíti meg. Követeljen tőle állásfoglalást!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...