Kéz-láb-száj betegség terjed
Utoljára módositva: 2019-10-10 08:42:32

Ismét felütötte a fejét a szatmári gyermekközösségben a kéz-láb-száj betegség. A vírusos betegséget a felnőttek ritkán kapják el, mivel immunitással rendelkeznek a betegséget okozó vírussal szemben.

Újra terjed a kéz-láb-száj betegség a szatmári gyerekek között, több gyermeket vittek már a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház II-es számú járóbeteg-rendelésének, azaz a régi poliklinikának a gyermekgyógyászatára a vírusos betegség tüneteivel. Mint megtudtuk, a fertőző betegségre, amely a kicsik számára igen kellemetlen tünetekkel jár, nincs gyógyszer, azonban általában pár nap alatt elmúlik.

A kéz-láb-száj betegség esetén a lázas állapot mellett a tenyéren, a talpakon és a szájban folyadékkal töltött apró hólyagok jelennek meg, a betegség általában rövid ideig tart, egy hét alatt többnyire lezajlik, nem szükséges gyógyszeres kezelés, de láz vagy kifejezett fájdalom esetén lázcsillapító ajánlott a tünetek enyhítésére.

Többnyire a tíz év alatti gyermekeket érinti, különösen az óvodásokat, leginkább nyáron és kora ősszel. A kórokozó nem azonos azzal a vírussal, ami a száj- és lábbetegséget okozza szarvasmarháknál, bárányoknál vagy sertéseknél. Egy másik megbetegedés, a „kéz és láb szindróma”, a kezek és a lábak puffadása sem függ össze ezzel a betegséggel. A kéz-láb-száj betegség hasonlít a bárányhimlőre, de ott a kiütések az egész testen jelentkeznek. A diagnózis felállítását azonban minden esetben bízzuk szakemberre, ha beteg a gyerek, keressük fel a háziorvost vagy a gyermekgyógyászt!

Nagyon fertőző

A kéz-láb-száj betegséget okozó vírust a köhögés és a tüsszentés, a hólyagban lévő folyadék, az orr- vagy torokváladék közvetlen érintése terjesztheti emberről emberre. A vírus a gyermek székletében is jelen van, ezért a WC-használat vagy pelenkacserélés utáni nem megfelelő kézmosás révén szintén terjeszthetik a vírust. A megfertőződést követően 3–6 nappal jelentkeznek a betegség tünetei.

A gyerekeknél ez a betegség hőemelkedéssel kezdődik, majd egy-két nappal később megjelennek a vörös kiütések a száj környékén. Fájó torok és égető kiütés jellemző, illetve a hólyagok kialakulhatnak a szájfenéken, az ínyen és a nyelven is. Egy-két nap múlva a vörös foltok elterjedhetnek a kezeken, a lábakon és a fenéken is. A még beszélni nem tudó kisgyerekek tünetei a sok sírás, étvágytalanság és 38 Celsius-fokos láz. A fájó száj miatt a gyerekek nem isznak eleget, ami dehidratáltsághoz vezethet. A végtagokon a bőrjelenségek szimmetrikusak, mindkét oldalon megjelennek. A kiütés fájdalmas, de nem viszket.

Előzzük meg!

A kéz-láb-száj betegségben szenvedők a betegség első hetében fertőzők, légúti váladékkal terjesztik a vírust. A vírus még hetekig megmarad a székletben. Ahhoz, hogy a vírusfertőzést elkerüljük, az egészségügyi szakemberek a következőket javasolják: gyakran és alaposan mossunk kezet meleg vízzel és szappannal, főleg fürdőszoba-használat és pelenkacsere után! Koszos kézzel ne fogdossuk a szemünket, szánkat és orrunkat! A gyakran megérintett felületeket tisztítsuk és fertőtlenítsük le!

 Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...