Kéz-láb-száj betegség terjed
Utoljára módositva: 2019-10-10 08:42:32

Ismét felütötte a fejét a szatmári gyermekközösségben a kéz-láb-száj betegség. A vírusos betegséget a felnőttek ritkán kapják el, mivel immunitással rendelkeznek a betegséget okozó vírussal szemben.

Újra terjed a kéz-láb-száj betegség a szatmári gyerekek között, több gyermeket vittek már a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház II-es számú járóbeteg-rendelésének, azaz a régi poliklinikának a gyermekgyógyászatára a vírusos betegség tüneteivel. Mint megtudtuk, a fertőző betegségre, amely a kicsik számára igen kellemetlen tünetekkel jár, nincs gyógyszer, azonban általában pár nap alatt elmúlik.

A kéz-láb-száj betegség esetén a lázas állapot mellett a tenyéren, a talpakon és a szájban folyadékkal töltött apró hólyagok jelennek meg, a betegség általában rövid ideig tart, egy hét alatt többnyire lezajlik, nem szükséges gyógyszeres kezelés, de láz vagy kifejezett fájdalom esetén lázcsillapító ajánlott a tünetek enyhítésére.

Többnyire a tíz év alatti gyermekeket érinti, különösen az óvodásokat, leginkább nyáron és kora ősszel. A kórokozó nem azonos azzal a vírussal, ami a száj- és lábbetegséget okozza szarvasmarháknál, bárányoknál vagy sertéseknél. Egy másik megbetegedés, a „kéz és láb szindróma”, a kezek és a lábak puffadása sem függ össze ezzel a betegséggel. A kéz-láb-száj betegség hasonlít a bárányhimlőre, de ott a kiütések az egész testen jelentkeznek. A diagnózis felállítását azonban minden esetben bízzuk szakemberre, ha beteg a gyerek, keressük fel a háziorvost vagy a gyermekgyógyászt!

Nagyon fertőző

A kéz-láb-száj betegséget okozó vírust a köhögés és a tüsszentés, a hólyagban lévő folyadék, az orr- vagy torokváladék közvetlen érintése terjesztheti emberről emberre. A vírus a gyermek székletében is jelen van, ezért a WC-használat vagy pelenkacserélés utáni nem megfelelő kézmosás révén szintén terjeszthetik a vírust. A megfertőződést követően 3–6 nappal jelentkeznek a betegség tünetei.

A gyerekeknél ez a betegség hőemelkedéssel kezdődik, majd egy-két nappal később megjelennek a vörös kiütések a száj környékén. Fájó torok és égető kiütés jellemző, illetve a hólyagok kialakulhatnak a szájfenéken, az ínyen és a nyelven is. Egy-két nap múlva a vörös foltok elterjedhetnek a kezeken, a lábakon és a fenéken is. A még beszélni nem tudó kisgyerekek tünetei a sok sírás, étvágytalanság és 38 Celsius-fokos láz. A fájó száj miatt a gyerekek nem isznak eleget, ami dehidratáltsághoz vezethet. A végtagokon a bőrjelenségek szimmetrikusak, mindkét oldalon megjelennek. A kiütés fájdalmas, de nem viszket.

Előzzük meg!

A kéz-láb-száj betegségben szenvedők a betegség első hetében fertőzők, légúti váladékkal terjesztik a vírust. A vírus még hetekig megmarad a székletben. Ahhoz, hogy a vírusfertőzést elkerüljük, az egészségügyi szakemberek a következőket javasolják: gyakran és alaposan mossunk kezet meleg vízzel és szappannal, főleg fürdőszoba-használat és pelenkacsere után! Koszos kézzel ne fogdossuk a szemünket, szánkat és orrunkat! A gyakran megérintett felületeket tisztítsuk és fertőtlenítsük le!

 Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 1.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...