Kezdődhet a kivitelezés
Utoljára módositva: 2014-10-14 08:36:54

A jelek szerint 2015 decemberétől Nagykároly is belép azon európai városok sorába, ahol a vezetékből tiszta ivóvíz folyik majd.

 

Aláírták a szerződést, kezdődhet a nagykárolyi vízellátás korszerűbb alapokra helyezése

Tegnap délelőtt végre rákerültek a szükséges aláírások arra a szerződésre, mely révén zöld utat kapott a regionális vízszolgáltató által kezelt és irányított nagyszabású projekt, mely a köztudatban MasterPlan néven ismeretes. A szerződés aláírását megelőzően sajtótájékoztatóra került sor a nagykárolyi polgármesteri hivatalban, amelyen a Megyei Tanács részéről jelen volt Adrian Ştef elnök, továbbá Nagykároly polgármestere, Kovács Jenő, Kaplony elöljárója, Mosdóczi Vilmos, az Apaserv Rt. vezérigazgatója, Dan Stegerean, illetve a kivitelezésben érintett cégek képviselői is.

Elöljáróban Kovács Jenő szólt a jelenlévőkhöz. Mint mondta, nagyon fontos, hogy a projekt kivitelezésében érintett felek — a politikum, a vízszolgáltató, illetve a tendert elnyert cég egyaránt — arra törekedjenek, hogy a határidőt betartva, időre végezzenek a munkálatokkal. Nagykárolyban ugyanis 72 utcában fektetnek le új vízvezetéket, valamint bővítik a szennyvízelvezető rendszert, míg Kaplony egész területén kiépítik a kanalizálást. A feladat óriási, de a projekt végrehajtói optimistán nyilatkoztak, mondván, ha ténylegesen sikerül a tervezett korrekt együttműködés, akkor nincs akadálya az ütemterv szerinti kivitelezésnek. Annál is inkább fontos mindez, mert ha nem sikerül befejezni időre a beruházást, akkor vissza kell fizetni az Európai Uniónak a kapott pénzeket, s mivel egy több mint 433 milliós összértékű projektről beszélünk, a kudarc komoly érvágást jelentene.

Adrian Ştef rövid beszédében szintén a határidők betartásának fontosságára hívta fel az érintettek figyelmét, s igyekezett kihangsúlyozni, hogy európai normáknak megfelelő szolgáltatásokat kell nyújtani az embereknek ahhoz, hogy továbblépjünk a fejlődésben. Hangsúlyozta, hogy bizonyos pénzalapok lehívásához összefogásra, együttműködésre van szükség, s annak idején éppen ezért jött létre az Apaserv Rt. is. A Megyei Tanács elnöke ugyanakkor kimondta: a javuló szolgáltatások áremeléseket is vonnak maguk után.

A projektről

Hamarosan tehát elkezdődik az érdemi munka a Nagykárolyt és Kaplonyt érintő részeken. A projekt megvalósításának akadozása komoly aggodalmakat is szült — elég ha csak arra gondolunk, hogy a munkavégzésre még tavaly augusztusban kiírták a pályázatot, azonban a fellebbezések, késlekedések miatt, csak most hirdethettek nyertest az ügyben. A MasterPlan-ban 14 város, illetve település érintett. A projekt összköltsége 433 519 445 lej (plusz áfa) összköltséggel bír, ebből az összegből 340 254 995 lej az unió által támogatott rész, a többi költséget az Apaserv Rt. hitelből finanszírozza, de a partnerönkormányzatokat is terheli bizonyos összeg.

Dan Stegerean igazgató és a vállalat projektért felelős megbízottai ismertették a projekt részleteit, majd a kivitelezésért felelős cégek képviselői szólaltak meg. A kivitelezésért a Szatmár megyei Saminstal Kft. főpartnerségével létrejött konzorcium felel, melynek tagja a Poszet Kft. és a Viakon Kft., illetve a magyarországi Keviép Kft. A kivitelezést december 31-ig kell befejezni. Nagykárolyban kb. 3,3 kilométernyi új vízvezetéket építenek ki, 8,5 km-nyi már meglévő vízvezetéket felújítanak vagy kicserélnek, 8 km-nyi szennyvízhálózatot szintén rehabilitálnak, 16 km-nyi új szennyvízhálózatot építenek ki, s kialakítanak két szivattyúházat is. Kaplonyban, amellett hogy kialakítanak egy szivattyúházat, kiépítenek 11 kilométernyi szennyvízhálózatot is.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az elrabol hercegnő
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Bosszúvágy
Ma, 16:40
A chicagói sebészorvos, Dr. Paul Kersey (Bruce Willis) csak közvetetten ismeri az utcai erőszakot, amit a műtőjébe került számtalan áldozat szenved el. Ám mindez megváltozik, mikor feleségét (Elisabeth Shue) és lányát (Camila Morrone) brutális támadás éri külvárosi otthonukban. Megelégelve a túlterhelt rendőrség tétlenségét, a bosszúvágytól fűtött Paul maga ered az elkövetők nyomába, hogy igazságot szolgáltasson. A megszaporodó önítélkezésekre a média is felfigyel, a lakosság pedig azt találgatj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 18:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 21:00
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 22.
Bánjon ma óvatosan a pénzzel! Ez vonatkozik saját pénztárcájára is, de üzleti döntéseiben sem árt most megfontoltabbnak lennie, mint általában.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...