Kezdődhet a kivitelezés
Utoljára módositva: 2014-10-14 08:36:54

A jelek szerint 2015 decemberétől Nagykároly is belép azon európai városok sorába, ahol a vezetékből tiszta ivóvíz folyik majd.

 

Aláírták a szerződést, kezdődhet a nagykárolyi vízellátás korszerűbb alapokra helyezése

Tegnap délelőtt végre rákerültek a szükséges aláírások arra a szerződésre, mely révén zöld utat kapott a regionális vízszolgáltató által kezelt és irányított nagyszabású projekt, mely a köztudatban MasterPlan néven ismeretes. A szerződés aláírását megelőzően sajtótájékoztatóra került sor a nagykárolyi polgármesteri hivatalban, amelyen a Megyei Tanács részéről jelen volt Adrian Ştef elnök, továbbá Nagykároly polgármestere, Kovács Jenő, Kaplony elöljárója, Mosdóczi Vilmos, az Apaserv Rt. vezérigazgatója, Dan Stegerean, illetve a kivitelezésben érintett cégek képviselői is.

Elöljáróban Kovács Jenő szólt a jelenlévőkhöz. Mint mondta, nagyon fontos, hogy a projekt kivitelezésében érintett felek — a politikum, a vízszolgáltató, illetve a tendert elnyert cég egyaránt — arra törekedjenek, hogy a határidőt betartva, időre végezzenek a munkálatokkal. Nagykárolyban ugyanis 72 utcában fektetnek le új vízvezetéket, valamint bővítik a szennyvízelvezető rendszert, míg Kaplony egész területén kiépítik a kanalizálást. A feladat óriási, de a projekt végrehajtói optimistán nyilatkoztak, mondván, ha ténylegesen sikerül a tervezett korrekt együttműködés, akkor nincs akadálya az ütemterv szerinti kivitelezésnek. Annál is inkább fontos mindez, mert ha nem sikerül befejezni időre a beruházást, akkor vissza kell fizetni az Európai Uniónak a kapott pénzeket, s mivel egy több mint 433 milliós összértékű projektről beszélünk, a kudarc komoly érvágást jelentene.

Adrian Ştef rövid beszédében szintén a határidők betartásának fontosságára hívta fel az érintettek figyelmét, s igyekezett kihangsúlyozni, hogy európai normáknak megfelelő szolgáltatásokat kell nyújtani az embereknek ahhoz, hogy továbblépjünk a fejlődésben. Hangsúlyozta, hogy bizonyos pénzalapok lehívásához összefogásra, együttműködésre van szükség, s annak idején éppen ezért jött létre az Apaserv Rt. is. A Megyei Tanács elnöke ugyanakkor kimondta: a javuló szolgáltatások áremeléseket is vonnak maguk után.

A projektről

Hamarosan tehát elkezdődik az érdemi munka a Nagykárolyt és Kaplonyt érintő részeken. A projekt megvalósításának akadozása komoly aggodalmakat is szült — elég ha csak arra gondolunk, hogy a munkavégzésre még tavaly augusztusban kiírták a pályázatot, azonban a fellebbezések, késlekedések miatt, csak most hirdethettek nyertest az ügyben. A MasterPlan-ban 14 város, illetve település érintett. A projekt összköltsége 433 519 445 lej (plusz áfa) összköltséggel bír, ebből az összegből 340 254 995 lej az unió által támogatott rész, a többi költséget az Apaserv Rt. hitelből finanszírozza, de a partnerönkormányzatokat is terheli bizonyos összeg.

Dan Stegerean igazgató és a vállalat projektért felelős megbízottai ismertették a projekt részleteit, majd a kivitelezésért felelős cégek képviselői szólaltak meg. A kivitelezésért a Szatmár megyei Saminstal Kft. főpartnerségével létrejött konzorcium felel, melynek tagja a Poszet Kft. és a Viakon Kft., illetve a magyarországi Keviép Kft. A kivitelezést december 31-ig kell befejezni. Nagykárolyban kb. 3,3 kilométernyi új vízvezetéket építenek ki, 8,5 km-nyi már meglévő vízvezetéket felújítanak vagy kicserélnek, 8 km-nyi szennyvízhálózatot szintén rehabilitálnak, 16 km-nyi új szennyvízhálózatot építenek ki, s kialakítanak két szivattyúházat is. Kaplonyban, amellett hogy kialakítanak egy szivattyúházat, kiépítenek 11 kilométernyi szennyvízhálózatot is.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 16.
Valaki a környezetében folyamatosan igyekszik kitérni a véleménynyilvánítás elől és ezzel az Ön dolgát nehezíti meg. Követeljen tőle állásfoglalást!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...