Kezdődik a nyári „határmizéria”
Utoljára módositva: 2019-06-14 12:53:21

A határrendészek felkészültek ugyan a jelentősen megnövekvő „vakációs” forgalomra — a mostani hosszú hétvége főpróbának is tekinthető —, de nem ez lenne az igazi megoldás.

Az ortodox pünkösdi hosszú hétvégével beindul az igazi nyári, vakációs forgalom a határátkelőknél (is) — annál is inkább, mivel ezeket a kánikulai napokat sokan tervezik vízparton, strandon, wellnessben átvészelni, és ugyancsak sokan indulnak máris a külföldi nyaralásokra. A határrendészet felkészült az ünnepi és vakációs forgalomnövekedésre, növelte a szolgálatot teljesítő határrendészek létszámát, illetve bármikor munkába állítható, „vésztartalék” csapattal készül, s amennyiben egyes átkelőknél a helyzet úgy kívánja, valamennyi sávot megnyitják a forgalom előtt. Különösen érvényes ez az ország negyedik legforgalmasabb átkelőjének minősülő Peténél, ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy-egy újabb sáv megnyitása nem csak a romániai határrendészeken „múlik”, hiszen az okmányok ellenőrzését közösen végzik magyarországi kollégáikkal, ezért a Magyar Rendőrségnek is megfelelő számú szolgálatot teljesítő dolgozóval kell rendelkeznie.

A határátkelők adott pillanatnyi zsúfoltságáról a www.politiadefrontiera.ro honlapon tájékozódhatnak az utazók, akik tartsák szem előtt: stopposokat, ismeretlen személyeket ne vegyenek fel az átkelők közelében, a törvény szerint ugyanis a gépkocsi sofőrje felelős és felelősségre vonható az utasai miatt. Ha pedig az ellenőrzéskor kiderül, hogy az utasnak nincs schengeni területre érvényes vízuma, a segíteni akaró gépkocsivezető egy szempillantás alatt embercsempészés vádjával találja szemben magát, és magyarázkodhat az ellenőrző szerveknek (embercsempészésért egyébként 2–7 év közötti börtönbüntetés szabható ki), és magyarázkodhat akkor is, ha utasáról kiderül, hogy körözés alatt álló személy. És persze az útra indulók ne feledkezzenek meg a kisebb, illetve a szombatonként üzemelő, ideiglenes átkelőhelyekről sem!

 

Legyen állandó az ideiglenes!

 

A Szatmár megye területén található három, ideiglenes határátkelő ismét a figyelem középpontjába került, hiszen állandósításuk hatékony és végleges megoldást jelentene annak érdekében, hogy ne kelljen órákat várni az országból való ki- vagy belépésre. Magyar Lóránd parlamenti képviselő nem első és valószínűleg nem is utolsó alkalommal kérte írásban (mert a szó elszáll(hat) …)

Carmen Dan belügyminisztert, hogy a szaktárca találjon megfelelő megoldást arra: a nyugati országrész határátkelőin a nyári hónapokban ne legyen többórás várakozás és kilométeres sorok. Megoldást is kínált (szintén nem első alkalommal) a Szatmár megyei helyzetre: állandó határátkelőhellyé kell alakítani a Szárazberek–Garbolc, Nagypeleske–Zajta és Horea–Ömböly, csak szombatonként üzemelő átkelőpontokat, ezzel pedig tehermentesíteni lehetne a petei és csanálosi határátkelőket.

„Elkezdődött a szabadságolási periódus, amikor mind a ki-, mind a belépésnél lényegesen megnő a forgalom; sok Nyugat-Európában dolgozó romániai állampolgár jön haza szabadságolni, míg az itthon dolgozók külföldre indulnak kipihenni az elmúlt hónapok fáradalmait. Hosszú évek keserű tapasztalata, hogy ebben az időszakban sokkal nagyobb a várakozási idő az átkelő mindkét oldalán, mint máskor. Teljes mértékben elfogadhatatlannak tartom, hogy egy 8–12 órás út megtétele után a román állampolgárok még 6–8 órát álljanak sorba az országba való belépéshez. Ugyancsak elfogadhatatlan az is, hogy a vakációzók a szabadságuk első óráit a határátkelőn rostokolva töltsék” — fogalmazott Magyar, aki ismét azt kérdezte Dan belügyminisztertől:

mikor lesz végre állandó határátkelőhely a három ideiglenes Szatmár megyei átkelőből? A minisztérium részéről érthetetlen, hogy nincs előrelépés az ügyben, ugyanis a magyar fél már áldását adta az állandó nyitvatartásra.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...