Kezdődik a rekettyés tanév is
Utoljára módositva: 2019-09-18 15:04:26

Eseménydús tanév kezdődik a Rekettye Kulturális Egyesület égisze alatt; folytatódnak a tavalyi foglalkozások, de új rendezvényeket is terveznek — tudtuk meg Székely Sára egyesületi vezetőtől.

A néptáncoktatásban nem lesz változás, azaz a továbbiakban is Majer Rajmond oktató, táncpedagógus irányítja a képzést. Lesz Apró Rekettye az egészen kicsiknek, Kis Rekettye, Rekettye Utánpótlás és Rekettye — az egyre nagyobbaknak —, valamint folytatják a felnőttoktatást is. Mindezekre szombatonként kerül sor, a megszokott időpontokban. Egyébként a korábbinál is nagyobb hangsúlyt próbálnak fektetni a felnőtteknek szóló képzésre, például azon szülők számára, akik azért nem tudtak elmenni ezekre az alkalmakra, mert egész egyszerűen nem volt kire hagyják a csöppségeiket, nos, igyekeznek a képzés idejére gyerekfelügyelettel szolgálni. A táncórák tehát most szombaton kezdődnek.

Csütörtökön kezdik a népzenés foglalkozásokat. Lesz egyebek mellett hegedű-, bőgő-, citera-, furulya-, koboz- és gardonyoktatás is, továbbá népi éneket is tanítanak. Ezt egy új oktató vezeti: Fodor Ágnes. A népdalénekessel dolgoztak már együtt, például az idei néptánctáborban. A szombatonként tartandó képzésre lehet jelentkezni, mégpedig egyéni órákra, illetve természetesen csoportosakra is. Rimán Barbara a furulyát, Nauner-Agárdi Éva a citerát, Olajos Gábor a kobzost oktatja, míg a hegedűt Szilágyi Róbert és Fodor Róbert tanítja a továbbiakban is. Heti több órában teszik ezt, hiszen — szerencsére — van rá igény.

Most szombaton, azaz szeptember 21-én két eseményt is tartanak a képzések mellett. Az egyik a felnőtteknek szól: a batikolás technikáját Kóra Judit képzőművész mutatja meg — őt a tojásfestés alkalmával ismerhették meg a rekettyések. Délután, méghozzá 5 órai kezdéssel ismét Jeles napi foglalkozást tartanak — ahogy az lenni szokott, ezt élő zenés táncházzal kötik egybe. A tanévkezdő foglalkozásra itt marad Kóra Judit, aki egy érdekes, modern technikát ötvöz a régivel, és ennek eredményeként pólót fognak festeni. Éppen ezért arra kérik a gyerekeket, hogy vigyenek magukkal fehér vagy világos színű felsőt.

A távolabbi időszak kapcsán Székely Sára elmondta, hogy készülődnek a táncháztalálkozóra, majd novemberben szeretnének egy citerás találkozót tartani. Szeretnék ugyanis összegyűjteni a történelmi Szatmár megyében citerázó csoportokat. Abban bíznak, hogy jó kis közösség alakul majd ki a találkozó hatásaként, és vélhetően ez mind az oktatók, mind a citerázást tanulók hasznára válik.

A Rekettye Kulturális Egyesület igyekszik a továbbiakban olyan szabadidős programokat szervezni, melyeken a család minden tagja megtalálhatja a neki szóló tevékenységi lehetőséget. Fábián Mónika és Dani vezetésével a kerékpáros közlekedés szabályairól fognak képzéseket tartani. Úgy vélik ugyanis, hogy erre nagy szükség van, és az igényt is többen jelezték. Szeretnék ebbe belevonni az iskolákat is. Ezzel párhuzamosan a családoknak biciklitúrákat is szerveznének — kisebb távra a kisebbeknek is, a hosszabbakat pedig értelemszerűen elsősorban a felnőtteknek.

Azokat is várják már most, akik eleddig nem jártak a Rekettye képzéseire, hiszen új, kezdő csoportokat is indítanak. De felnőtteknek szóló kezdő csoport is indul, például a citerázást lehet majd így elsajátítani. Erre a képzésre várják a pedagógusokat is, de nekik külön is szerveznek majd foglalkozásokat. Bárdosi Ildikó népművészet ifjú mestere díjjal méltatott debreceni énekoktató négy alkalommal tart majd foglalkozást Nagykárolyban, ebből kettőt kifejezetten a pedagógusoknak. Majer Rajmond vezetésével népigyerekjáték-oktatást fognak tartani — ez egy egész napos, szombati képzés lesz.

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...