Kezdődik a Szatmári Borok Fesztiválja
Utoljára módositva: 2018-06-22 10:55:43

A jó borok és a jó zene egy sikeres fesztivál alapjai, s ha a zamatos szatmári itókák kortyolása közben az Ash Band, a Bikini vagy Kökény Attila énekel, az garantálja a kellemes szórakozást.

A megye különböző bortermő vidékeinek legzamatosabb itókáit kóstolgathatják hétvégén a szatmáriak az új központban az immár hatodik alkalommal megszervezett Szatmári Borok Fesztiválján. „Jöjjenek ki a térre minél nagyobb számban, lesz mit kóstolni!” — summázta Pataki Csaba megyei tanácselnök a fesztivál tegnapi sajtótájékoztatóján, hozzátéve: mind maga a fesztivál, mind a nemes borok annak keretében zajló versenye fontos esemény a megye életében, hiszen majd’ minden településen foglalkoznak a szőlészettel és rendeznek helyi borversenyeket, amelyek csúcsa a megyei verseny. „Szatmár megye a minőségi borok vidéke — köszönhetően a termelőknek és a zsűrinek, amelynek tagjai nagyon megszűrik, milyen bort is érdemesítenek bronz-, ezüst- vagy épp aranyéremre” — mondta.

Maga a fesztivál ma este 7 órakor kezdődik a Dinu Lipatti Filharmónia koncertjével (s mivel az időjárás-előrejelzés keresztülhúzta a szervezők terveit, nem szabad téri előadás lesz, hanem a filharmónia nagytermében tartják meg) — amelyen részt vesz a németországi Baden-Württemberg tartomány Ostalb járásának több mint húszfős küldöttsége is, annál is inkább, mivel nagy támogatói a komolyzenének és a filharmonikusoknak.

A szombat délelőtt a szakmaiság jegyében zajlik, ugyanis a rangos szakértői zsűri ekkor bírálja el azt a 120 fehér, vörös és rozé, 2015-ös, 2016-os és 2017-es évjáratú bormintát, amelyekkel a megye húsz termelője nevezett be a nemes borok versenyére — a téren felállított 13 faházikó pultjainál pedig a szatmáriak kóstolhatják, véleményezhetik és vásárolhatják is meg a nedűket. A kulturális programok sora 17 órától kezdődik a színpadon, ahol elsőként a Szatmár megyei Doruri Sătmărene néptáncegyüttes lép fel erre az alkalomra szóló, különleges, a borvidékeinkre jellemző táncokkal és dalokkal. 18 órától azok munkásságát ismerik el, akik hozzájárultak szülőföldjük közösségének a fejlődéséhez — a Falvak mécsesei elismerést már nyolcadik alkalommal osztják ki azok között, akiket a szakmai zsűri erre érdemesít, és hagyományosan idén is tízen vehetik át. A vidéki közösségben végzett kulturális munka elismerése után pedig azokat díjazzák, akik kiemelkedő eredményeket értek el nedűjükkel a Szatmár Megyei Borversenyen. Ezt követően már a zenéé lesz a főszerep, persze más és más stílusban, hiszen a 20 órától fellépő Ash Band bluesdallamokkal, az őket követő Adda popzenével és a régebbi népzenei számokkal szórakoztatja a fesztiválozókat, az estét pedig Kökény Attila 22 óra 30 perkor kezdődő koncertje zárja majd.

Vasárnap délelőtt rangos esemény helyszíne lesz a Közigazgatási Palota kis ülésterme, ahol ünnepélyes keretek között írják alá a testvérmegyei szerződést Szatmár megye és Ostalb járás vezetői. Délután pedig folytatódik a szórakozás (borokat kóstolni természetesen már délelőttől kezdődően lehet): 18 óra 30 pertől csap a húrok közé a Blues Brothers Tribute, 20 órától pedig a Bikini és D. Nagy Lajos kérdezi (s igazán aktuálisan): Részegen ki visz majd haza?. A magyarországi rockzenekart egy szintén jól ismert és kedvelt hazai csapat, az anno Temesvárról indult Talisman váltja 22 órától, s az ő koncertjükkel zárul a szatmári borok háromnapos ünnepe.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 21.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...