Kezdődik a Szatmári Borok Fesztiválja
Utoljára módositva: 2018-06-22 10:55:43

A jó borok és a jó zene egy sikeres fesztivál alapjai, s ha a zamatos szatmári itókák kortyolása közben az Ash Band, a Bikini vagy Kökény Attila énekel, az garantálja a kellemes szórakozást.

A megye különböző bortermő vidékeinek legzamatosabb itókáit kóstolgathatják hétvégén a szatmáriak az új központban az immár hatodik alkalommal megszervezett Szatmári Borok Fesztiválján. „Jöjjenek ki a térre minél nagyobb számban, lesz mit kóstolni!” — summázta Pataki Csaba megyei tanácselnök a fesztivál tegnapi sajtótájékoztatóján, hozzátéve: mind maga a fesztivál, mind a nemes borok annak keretében zajló versenye fontos esemény a megye életében, hiszen majd’ minden településen foglalkoznak a szőlészettel és rendeznek helyi borversenyeket, amelyek csúcsa a megyei verseny. „Szatmár megye a minőségi borok vidéke — köszönhetően a termelőknek és a zsűrinek, amelynek tagjai nagyon megszűrik, milyen bort is érdemesítenek bronz-, ezüst- vagy épp aranyéremre” — mondta.

Maga a fesztivál ma este 7 órakor kezdődik a Dinu Lipatti Filharmónia koncertjével (s mivel az időjárás-előrejelzés keresztülhúzta a szervezők terveit, nem szabad téri előadás lesz, hanem a filharmónia nagytermében tartják meg) — amelyen részt vesz a németországi Baden-Württemberg tartomány Ostalb járásának több mint húszfős küldöttsége is, annál is inkább, mivel nagy támogatói a komolyzenének és a filharmonikusoknak.

A szombat délelőtt a szakmaiság jegyében zajlik, ugyanis a rangos szakértői zsűri ekkor bírálja el azt a 120 fehér, vörös és rozé, 2015-ös, 2016-os és 2017-es évjáratú bormintát, amelyekkel a megye húsz termelője nevezett be a nemes borok versenyére — a téren felállított 13 faházikó pultjainál pedig a szatmáriak kóstolhatják, véleményezhetik és vásárolhatják is meg a nedűket. A kulturális programok sora 17 órától kezdődik a színpadon, ahol elsőként a Szatmár megyei Doruri Sătmărene néptáncegyüttes lép fel erre az alkalomra szóló, különleges, a borvidékeinkre jellemző táncokkal és dalokkal. 18 órától azok munkásságát ismerik el, akik hozzájárultak szülőföldjük közösségének a fejlődéséhez — a Falvak mécsesei elismerést már nyolcadik alkalommal osztják ki azok között, akiket a szakmai zsűri erre érdemesít, és hagyományosan idén is tízen vehetik át. A vidéki közösségben végzett kulturális munka elismerése után pedig azokat díjazzák, akik kiemelkedő eredményeket értek el nedűjükkel a Szatmár Megyei Borversenyen. Ezt követően már a zenéé lesz a főszerep, persze más és más stílusban, hiszen a 20 órától fellépő Ash Band bluesdallamokkal, az őket követő Adda popzenével és a régebbi népzenei számokkal szórakoztatja a fesztiválozókat, az estét pedig Kökény Attila 22 óra 30 perkor kezdődő koncertje zárja majd.

Vasárnap délelőtt rangos esemény helyszíne lesz a Közigazgatási Palota kis ülésterme, ahol ünnepélyes keretek között írják alá a testvérmegyei szerződést Szatmár megye és Ostalb járás vezetői. Délután pedig folytatódik a szórakozás (borokat kóstolni természetesen már délelőttől kezdődően lehet): 18 óra 30 pertől csap a húrok közé a Blues Brothers Tribute, 20 órától pedig a Bikini és D. Nagy Lajos kérdezi (s igazán aktuálisan): Részegen ki visz majd haza?. A magyarországi rockzenekart egy szintén jól ismert és kedvelt hazai csapat, az anno Temesvárról indult Talisman váltja 22 órától, s az ő koncertjükkel zárul a szatmári borok háromnapos ünnepe.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A királynő kutyája
Ma, 15:00
A brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg II. Erzsébetet, a híresen kutyabarát királynőt. A Buckingham palota eddig is az ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, az izgága, rosszcsont, és irtó cuki Rex minden szabályt felrúg, amit négy tappancs csak felrúghat. Egyik csíny követi a másikat, de a bájos pofinak senki nem tud ellenállni. Ám mikor egy véletlen folytán Rex az utcára kerül, a luxus élet tovaszáll és hirtelen minden a feje tetejére
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Marvel kapitány
Ma, 16:50
A Marvel Studios az 1990-es években játszódó filmje, a Marvel Kapitány egy teljesen új kaland a Marvel mozis univerzumának eddig nem ismert periódusából, amely Carol Danverst követi nyomon. Mikor egy két idegen faj közötti galaktikus háború eléri a Földet, Danvers néhány szövetségessel együtt az események forgatagában találja magát, s hamarosan a világegyetem egyik legerősebb hősévé válik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bazi nagy francia lagzik 2.
Ma, 19:10
A Verneuil család ismét visszatér! Claude és Maria Verneuil újabb nehézséggel szembesül. Négy vejük, Rachid, David, Chao és Charles úgy döntenek, hogy családjaikkal együtt külföldön próbálnak szerencsét. Claude és Marie el sem tudják képzelni, hogy távol legyenek szeretteiktől, ezért mindent elkövetnek, hogy visszatartsák őket a költözéstől…
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. március 19.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...