Kezdődik a Szatmári Borok Fesztiválja
Utoljára módositva: 2018-06-22 10:55:43

A jó borok és a jó zene egy sikeres fesztivál alapjai, s ha a zamatos szatmári itókák kortyolása közben az Ash Band, a Bikini vagy Kökény Attila énekel, az garantálja a kellemes szórakozást.

A megye különböző bortermő vidékeinek legzamatosabb itókáit kóstolgathatják hétvégén a szatmáriak az új központban az immár hatodik alkalommal megszervezett Szatmári Borok Fesztiválján. „Jöjjenek ki a térre minél nagyobb számban, lesz mit kóstolni!” — summázta Pataki Csaba megyei tanácselnök a fesztivál tegnapi sajtótájékoztatóján, hozzátéve: mind maga a fesztivál, mind a nemes borok annak keretében zajló versenye fontos esemény a megye életében, hiszen majd’ minden településen foglalkoznak a szőlészettel és rendeznek helyi borversenyeket, amelyek csúcsa a megyei verseny. „Szatmár megye a minőségi borok vidéke — köszönhetően a termelőknek és a zsűrinek, amelynek tagjai nagyon megszűrik, milyen bort is érdemesítenek bronz-, ezüst- vagy épp aranyéremre” — mondta.

Maga a fesztivál ma este 7 órakor kezdődik a Dinu Lipatti Filharmónia koncertjével (s mivel az időjárás-előrejelzés keresztülhúzta a szervezők terveit, nem szabad téri előadás lesz, hanem a filharmónia nagytermében tartják meg) — amelyen részt vesz a németországi Baden-Württemberg tartomány Ostalb járásának több mint húszfős küldöttsége is, annál is inkább, mivel nagy támogatói a komolyzenének és a filharmonikusoknak.

A szombat délelőtt a szakmaiság jegyében zajlik, ugyanis a rangos szakértői zsűri ekkor bírálja el azt a 120 fehér, vörös és rozé, 2015-ös, 2016-os és 2017-es évjáratú bormintát, amelyekkel a megye húsz termelője nevezett be a nemes borok versenyére — a téren felállított 13 faházikó pultjainál pedig a szatmáriak kóstolhatják, véleményezhetik és vásárolhatják is meg a nedűket. A kulturális programok sora 17 órától kezdődik a színpadon, ahol elsőként a Szatmár megyei Doruri Sătmărene néptáncegyüttes lép fel erre az alkalomra szóló, különleges, a borvidékeinkre jellemző táncokkal és dalokkal. 18 órától azok munkásságát ismerik el, akik hozzájárultak szülőföldjük közösségének a fejlődéséhez — a Falvak mécsesei elismerést már nyolcadik alkalommal osztják ki azok között, akiket a szakmai zsűri erre érdemesít, és hagyományosan idén is tízen vehetik át. A vidéki közösségben végzett kulturális munka elismerése után pedig azokat díjazzák, akik kiemelkedő eredményeket értek el nedűjükkel a Szatmár Megyei Borversenyen. Ezt követően már a zenéé lesz a főszerep, persze más és más stílusban, hiszen a 20 órától fellépő Ash Band bluesdallamokkal, az őket követő Adda popzenével és a régebbi népzenei számokkal szórakoztatja a fesztiválozókat, az estét pedig Kökény Attila 22 óra 30 perkor kezdődő koncertje zárja majd.

Vasárnap délelőtt rangos esemény helyszíne lesz a Közigazgatási Palota kis ülésterme, ahol ünnepélyes keretek között írják alá a testvérmegyei szerződést Szatmár megye és Ostalb járás vezetői. Délután pedig folytatódik a szórakozás (borokat kóstolni természetesen már délelőttől kezdődően lehet): 18 óra 30 pertől csap a húrok közé a Blues Brothers Tribute, 20 órától pedig a Bikini és D. Nagy Lajos kérdezi (s igazán aktuálisan): Részegen ki visz majd haza?. A magyarországi rockzenekart egy szintén jól ismert és kedvelt hazai csapat, az anno Temesvárról indult Talisman váltja 22 órától, s az ő koncertjükkel zárul a szatmári borok háromnapos ünnepe.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...