Kezdődik az aláírásgyűjtés
Utoljára módositva: 2019-06-28 10:22:33

Pénteken kezdi el az EMNP a Partiumban a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezését támogató aláírások gyűjtését — közölte a párt csütörtökön.

„Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megalakulásától kezdve fő programpontjának tekinti a történelmi régiók romániai visszaállítását. Hisszük és valljuk: nemcsak a magyar közösségek területi autonómiájára van szükség, hanem arra is, hogy az összes történelmi régió saját pénzügyi és közigazgatási hatáskörökkel rendelkezzen. Tulajdonképpen nem kérünk mást, mint a német modell romániai alkalmazását, hiszen ami Németországban működik, az nekünk is megfelel” — idézte Csomortányi István pártelnököt az EMNP közleménye.

A párt elnöke rámutatott: a román kormányzatok mindmáig adósak maradtak az ország közigazgatási átalakításával, az 1968-as megyereform pedig szerinte kifejezetten káros volt a magyar közösségekre nézve.

„Az SZNT európai polgári kezdeményezése szoros összefüggésben van a történelmi régiókkal, ez ugyanis — a Minority SafePackhez képest — már nem csupán nyelvi és kulturális jogokról, hanem földrajzi területekről és költségvetési forrásokról szól. Célunk, hogy az Európai Unió parlamentje úgy szabályozza az uniós kohéziós politikákat, hogy a tagállamok az EU-s forrásokat ne hasznosíthassák valamely régió kárára, elsorvasztására” — szögezte le Csomortányi István.

Megjegyezte: a történelmi régiók alatt olyan földrajzi egységeket értenek, amelyek nemzeti, etnikai, kulturális, vallási vagy nyelvi sajátosságokkal rendelkeznek. Úgy vélekedett: nem csak a magyarok által lakott régióknak származna előnyük a kezdeményezésből, így azt akár román nemzetiségűek is nyugodt szívvel támogathatják.

A pártelnök nagyváradi sajtótájékoztatón elhangzott: pénteken Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és Izsák Balázs, az SZNT elnöke közösen megkoszorúzzák a nagyváradi várban nemrég felavatott, Szent László sírját jelölő emlékhelyet, majd ezt követően a Szent László Napok keretében működő, néppárti közéleti sátorban tájékoztató fórumot tartanak, amellyel hivatalosan is kezdetét veszi az európai polgári kezdeményezéshez kötődő partiumi aláírásgyűjtés.

„Minden erőnkkel azon leszünk, hogy sikerre vigyük a kezdeményezést, irodáinkban és helyi szervezeteinknél papíron is aláírhatók a támogatói ívek, valamint ugyanez megtehető online is a www.nemzetiregiok.eu oldalon. Partiumiakként és Bihar megyeiekként látnunk kell: az SZNT kezdeményezése megerősíti a partiumi autonómia ügyét is” — hangoztatta az EMNP elnöke.

Az európai polgári kezdeményezés beterjesztői azt javasolták, hogy az EU a kohéziós politikájában kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Az SZNT által kidolgozott kezdeményezést 2020. május 6-ig hét uniós tagállam legalább egymillió állampolgárának kell támogatnia ahhoz, hogy az Európai Bizottság asztalára kerülhessen.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...