Kezdődik az aláírásgyűjtés
Utoljára módositva: 2019-06-28 10:22:33

Pénteken kezdi el az EMNP a Partiumban a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezését támogató aláírások gyűjtését — közölte a párt csütörtökön.

„Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megalakulásától kezdve fő programpontjának tekinti a történelmi régiók romániai visszaállítását. Hisszük és valljuk: nemcsak a magyar közösségek területi autonómiájára van szükség, hanem arra is, hogy az összes történelmi régió saját pénzügyi és közigazgatási hatáskörökkel rendelkezzen. Tulajdonképpen nem kérünk mást, mint a német modell romániai alkalmazását, hiszen ami Németországban működik, az nekünk is megfelel” — idézte Csomortányi István pártelnököt az EMNP közleménye.

A párt elnöke rámutatott: a román kormányzatok mindmáig adósak maradtak az ország közigazgatási átalakításával, az 1968-as megyereform pedig szerinte kifejezetten káros volt a magyar közösségekre nézve.

„Az SZNT európai polgári kezdeményezése szoros összefüggésben van a történelmi régiókkal, ez ugyanis — a Minority SafePackhez képest — már nem csupán nyelvi és kulturális jogokról, hanem földrajzi területekről és költségvetési forrásokról szól. Célunk, hogy az Európai Unió parlamentje úgy szabályozza az uniós kohéziós politikákat, hogy a tagállamok az EU-s forrásokat ne hasznosíthassák valamely régió kárára, elsorvasztására” — szögezte le Csomortányi István.

Megjegyezte: a történelmi régiók alatt olyan földrajzi egységeket értenek, amelyek nemzeti, etnikai, kulturális, vallási vagy nyelvi sajátosságokkal rendelkeznek. Úgy vélekedett: nem csak a magyarok által lakott régióknak származna előnyük a kezdeményezésből, így azt akár román nemzetiségűek is nyugodt szívvel támogathatják.

A pártelnök nagyváradi sajtótájékoztatón elhangzott: pénteken Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és Izsák Balázs, az SZNT elnöke közösen megkoszorúzzák a nagyváradi várban nemrég felavatott, Szent László sírját jelölő emlékhelyet, majd ezt követően a Szent László Napok keretében működő, néppárti közéleti sátorban tájékoztató fórumot tartanak, amellyel hivatalosan is kezdetét veszi az európai polgári kezdeményezéshez kötődő partiumi aláírásgyűjtés.

„Minden erőnkkel azon leszünk, hogy sikerre vigyük a kezdeményezést, irodáinkban és helyi szervezeteinknél papíron is aláírhatók a támogatói ívek, valamint ugyanez megtehető online is a www.nemzetiregiok.eu oldalon. Partiumiakként és Bihar megyeiekként látnunk kell: az SZNT kezdeményezése megerősíti a partiumi autonómia ügyét is” — hangoztatta az EMNP elnöke.

Az európai polgári kezdeményezés beterjesztői azt javasolták, hogy az EU a kohéziós politikájában kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Az SZNT által kidolgozott kezdeményezést 2020. május 6-ig hét uniós tagállam legalább egymillió állampolgárának kell támogatnia ahhoz, hogy az Európai Bizottság asztalára kerülhessen.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Jó srácok
Ma, 19:50
Mennyire alakulhat rosszul egy nap? Amikor meghívják élete első csókbulijába, a 12 éves Max bepánikol, mert nem tudja, hogy kell csókolózni. Valami útmutatásra szomjazva Max és a legjobb barátai, Thor és Lucas úgy döntenek, hogy bevetik Max apjának drónját – amihez Maxnek tilos hozzányúlnia –, és kilesik a szomszédban smároló tinédzser párt. Ám amikor a dolog bődületesen rosszra fordul, a drón tönkre megy, márpedig muszáj kicserélni, mielőtt Max apja hazaér a munkából. A srácok kétségbeesésük
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:35
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...