Kézilabda-akadémiává alakul az utánpótlásprogram
Utoljára módositva: 2019-06-04 12:23:38

Január 1-jétől kézilabda-akadémiává alakul a Szatmár–Ferencváros határon átnyúló utánpótlás korosztályos női kézilabdaprogram — jelentette be a szombaton Kiss Zoltán Sándor projektvezető.

A Szatmár–Ferencváros határon átnyúló utánpótlás korosztályos női kézilabdaprogram és a Szatmár Sportjáért és Kultúrájáért Egyesület közös szervezésében harmadik alkalommal nyújtott otthont Szatmárnémeti a kézilabda-fesztiválnak és az évértékelővel egybekötött díjátadó ünnepségnek (az elsőt Mátészalkán rendezték). Ezúttal a város Gorunului utcai akvaparkja adott otthont a rendezvénynek.

A pénteki gálán nem lehetett panasz az időjárásra, egész nap verőfényes napsütés és már-már nyári kánikula jutott osztályrészül a szép számban összegyűlt résztvevőknek. Az évértékelő ünnepség 16.30 órakor kezdődött, viszont ezt megelőzően az ifjú kézilabdázóknak lehetőségük volt néhány barátságos összecsapásra, úgy a kézilabda-, mint a röplabdapályán, de volt kötélhúzás és különböző játékok, amelyek révén önfeledt hangulat alakult ki.

A csapatépítő programok után Kiss Zoltán Sándor, a program vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd a színpadra szólította Pánczél Károlyt, a FIDESZ országgyűlési képviselőjét, a parlament Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnökét, a rendezvény fővédnökét, hogy nyissa meg e rendezvényt.

Pánczél elsősorban gratulált annak a közel 1000 kislánynak és edzőiknek, akik lassan öt esztendeje részesei az utánpótlás-nevelő kézilabdaprojektnek, majd a sport és a közösségben megélt élmények és eredmények, illetve a nemzeti összetartozás fontosságáról beszélt a jelenlévőknek. Köszönetet mondott Kiss Zoltán Sándornak, akinek az elhivatottságának köszönhetően ez a projekt virágzik, és a kezdetben 60 kislánnyal induló kézilabdaprogram ma ezer gyermeket mozgat meg heti rendszerességgel.

Ezt követően a dicsérő szavakkal illetett Kiss Zoltán lépett ismét a jelenlévők elé, hogy megtartsa évértékelő beszédét. „Nem harcolni, hanem edzeni, nem győzni, hanem jobbnak lenni, nem legyőzni a másikat, hanem ügyesebbnek lenni a másiknál. Ez a cél” — nyitotta meg beszédét a projekt vezetője. Elmondta, hogy jelenleg 960 lány van a projektben, és 700-an korukat tekintve aktív részesei a programnak, de további 250-an még részt vállalnak a játékban. Ők 28 településen kézilabdáznak 26 edzővel, ami már egy nagy klub számára is komoly teher lenne, nem hogy egy egyesületnek. Ebben a szezonban kisebb-nagyobb tornákból közel 30-at sikerült szervezni, ezeken kívül sok edzőmérkőzést is játszottak a 7–12 éves kor közötti gyermekeket felsorakoztató csapatok. Szó esett a legjobb eredményekről és arról a sok munkáról, amelynek köszönhetően öt év leforgása alatt nagyszerű eredményeket sikerült elérni, de a jövő esztendőtől ez az álom tovább fejlődhet, hiszen január 1-jétől Partiumi Kézilabda Akadémiává alakul át a projekt, és a kezdeményezés egy még magasabb szintre emelkedik. Szeptembertől 4 partiumi megyében: Szatmár, Bihar, Szilágy és Máramaros megyében is ott lesz a kezdeményezés, köszönhetően a Magyar Kézilabda-szövetség és a magyar állam támogatásának.

Kiss Zoltán után Juhász István, a Magyar Kézilabda Akadémia megbízott vezetője is a színpadra lépett, aki elmondta, hogy a Magyar Kézilabda-szövetségnek meggyőződése, hogy ezt a projektet úgy szakmai, mint anyagi téren támogatni kell, csatlakoztatva az anyaországi kézilabda-kultúrához. Ennek okán született meg a Magyar Kézilabda Akadémia projektje is, amely a tervek szerint 2020. január 1-jétől be is indul. Ennek pedig részese lesz a Szatmári Kézilabda Akadémia is.

A beszédeket követően idén is megtartották a díjátadó gálát, számos oklevelet és serleget osztottak ki legügyesebb játékosok, kapusok, irányító-átlövő, szélső, beálló, védő és egyéb kategóriákban. A legjobb szurkolói csapat Sárközújlak lett, a legsegítőkészebb önkormányzat Mezőfény, az Év csapata Mezőfény-Kálmánd U11, az idei Szucsánszki Zita Díjat pedig, ahogyan tavaly is, a mezőfényi Heinrich Réka kapta meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...