Kézmosás — fontosabb mint gondolnánk
Utoljára módositva: 2019-05-10 20:54:04

Bár hivatalosan vasárnap volt a kézhigiéné világnapja, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház pénteken délelőtt rendhagyó módon, szabadtéri programmal hívta fel a figyelmet a jeles napra és a kézfertőtlenítés fontosságára.

Tavaly ugyanis még csak a kórházon belül, az egészségügyi intézmény alkalmazottai számára rendeztek tájékoztató kampányt, idén azonban az egészségügyi posztlíceumok és iskolák, valamint a megyeközponti lakosság felé is nyitott az intézmény. Az eseményen a kórházi alkalmazottak, egészségügyi posztlíceumi hallgatók és diákok mellett a közegészségügyi hatóság és a mentőszolgálat dolgozói is részt vettek.

Rövid műsorral is készült az akcióra a Gyermekek Palotája diákjainak egy csoportja: a kézhigiéné világnapját népszerűsítő pólókban táncolták el az újközpontban a kéz higiéniának, a kézmosásnak a legfontosabb momentumait, produkciójukat tapssal jutalmazták. Rengeteg fotó is készült, a tiszta kezeket népszerűsítő keretbe szívesen álltak be a résztvevők, az elkészült képeket pedig a Facebookon keresztül az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) is eljuttatják — egyrészt azért, hogy tudják, Szatmár is kivette a részét az idei alkalomból, másrészt pedig a WHO így jobban fel tudja mérni, hányan csatlakoztak idén a világnap népszerűsítéséhez.

Tények a tiszta kézről

Semmelweis Ignác már 1847-ben bebizonyította, hogy kézmosással fertőzéseket előzhetünk meg. Tartsuk tisztán a kezünket! — ez a legfontosabb dolog annak érdekében, hogy ne betegedjünk meg és másokat se fertőzzünk meg. Némelyik baktérium és vírus akár 20–120 percen át is képes életben maradni egyes tárgyak felületén, például az ebédlőasztalon, a kilincsen vagy az íróasztalon.

Bizonyított tény, ha a felnőttek megfelelő példát mutatnak a kézhigiéné terén, az akár 70 százalékkal is javíthatja a gyermekek körében a kézhigiénés szabályok betartását. Sajnos, sokan vannak, akik nem veszik ezt komolyan: a női lakosság nagyjából 7 százaléka, míg a férfiaknak 15 százaléka soha nem mos kezet toaletthasználat után! Azok közül pedig, akik mégis megmossák, csak 30 százalék használ szappant is. Ételkészítés előtt a lakosok 20 százaléka nem szokta megmosni a kezét, 39 százalékuk pedig evés előtt sem! A lakosság közel 40 százaléka ugyanakkor nem mossa meg a kezét tüsszentés, köhögés vagy orrfújás után.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
Ma, 16:35
Nyolc film után – melyek összesen csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak világviszonylatban – a sorozat most bemutatja az első spinoff filmjét, melyben Dwayne Johnson és Jason Statham tér vissza, mint Luke Hobbs és Deckard Shaw. Amióta a kigyúrt Hobbs, az amerikai Diplomata Biztonsági Szolgálat lojális ügynöke, és a törvényen kívüli Shaw, az egykori brit elit kommandós először összecsaptak 2015-ben a Halálos iramban 7-ben, a duó sorra osztogatta egymásnak a beszólásokat és a pofonokat, mik
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:10
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db konyhakész csirke, só, bors, 2 tk. kakukkfű (szárított, morzsolt), 3 db biocitrom (vagy lime), 1 fej ...