Ki használhatja a 112-es segélyhívót?
Utoljára módositva: 2014-10-15 11:05:19

Hazánkban egyelőre a siketek és nagyothallók számára elérhetetlen a 112-es segélyhívó, mely csupán telefonhívást fogad, sms-re vagy videoüzenetre nem reagál. A szakhatóság keresi a megoldást. Az eddigi kezdeményezések a pénzügyi fedezet miatt hiúsultak meg.

 

A legutóbbi prefektusi kollégiumi gyűlésen dr. Pataky Ferenc, a Szatmár Megyei Mentőszolgálat vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a 112-es egységes segélyhívó jelenleg nem érhető el a siketek és nagyothallók számára, ugyanis a rendszer csak telefonhívásra, azaz beszédre van kifejlesztve. A Romániai Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Szatmár Megyei Fiókjának tagjai jelezték a problémát a mentőszolgálat vezetőjének, aki értesítette az érintett hatóságokat és a prefektusi hivatalt. Annak ellenére, hogy több kezdeményezés is volt az elmúlt években arra, hogy a 112-es rendszer a siketek és nagyothallók számára is elérhetővé váljon, ez máig megoldatlan probléma maradt. Eugeniu Avram kormánybiztos támogatásáról biztosította az érintetteket.

Az egységes segélykérő a siketek és nagyothallók számára egyelőre nem hozzáférhető

A Romániai Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Szatmár Megyei Fiókjának elnöke, Adrian Barbu megkeresésünkre elmondta, amennyiben bajba kerülnek, és nincs mellettük egészséges hallású ember, akár meg is halhatnak, mert a 112-es segélyhívón nem tudnak segítséget kérni. Az elnöktől azt is megtudtuk, hogy a segélyhívó-rendszer Európa-szerte használhatatlan a siketek és nagyothallók számára, tudomása szerint Izlandon, Ausztráliában és az Amerikai Egyesült Államokban találtak olyan megoldást, melynek segítségével a siketek és nagyothallók önállóan képesek segélyt kérni baj esetén a 112-es segélyhívón is. Izlandon és Ausztráliában egy központi adatbázisban nyilván vannak tartva a fogyatékkal élők telefonszámai, s egy speciális szoftver, illetve a műholdak segítségével egyetlen gombnyomást követően azt is be tudják mérni, hogy a bajba került pontosan hol van, és milyen típusú segítséget kér. Az Egyesült Államokban kicsit korszerűbb rendszert dolgoztak ki: itt a diszpécserszolgálatok képesek videoüzeneteket is átvenni, s a központokban jeltolmács értelmezi a segélykérést. Carmen Bulbuk jeltolmács, a szatmári egyesület ügyvezető igazgatója elmondta, az eddigi hazai kezdeményezések a pénz miatt ítéltettek kudarcra: vagy okostelefont kellett volna vásárolnia a halláskárosultnak, vagy indokolatlanul sokba került volna az a havi telefonbérlet, mely tartalmazta volna a speciális szolgáltatást, hogy sms-ben kérhessen segítséget a 112-n. Hozzátette: érdemes lenne a mobilszolgáltatóknak figyelembe venniük a siketek igényeit, akiket egyáltalán nem érdekelnek a lebeszélhető ingyen-percek, annál inkább az sms-ek, mivel ők írásban kommunikálnak. Az ügyvezető igazgató elmondta, eddig egyszer kellett neki hívnia a 112-es számot egy bajba jutott egyesületi taghoz. Az érintett sms-ben értesítette arról Bulbuk Carment, hogy baj van, s ő hívta a 112-t. Ezt leszámítva a fogyatékkal élők feltalálják magukat, s a környezetükben élő rokonok, szomszédok tárcsázzák helyettük a 112-t. Adrian Barbu úgy véli, az lenne a megoldás, ha a siketek és nagyothallók telefonszámait nyilvántartásba vennék, s a tőlük beérkező sms-eket valós riasztásként értékelnék a sürgősségi telefonszolgálat diszpécserei.

 

A megoldás várat magára

A probléma kapcsán a 112-es rendszer bukaresti sajtószóvivőjét, dr. Adrian Fulea ezredest is megkerestük, aki írásos válaszában kihangsúlyozta, hogy írásos protokollt kötött a Különleges Telekommunikációs Szolgáltató (STS), a munkaügyi minisztérium, az Országos Távközlési Hatóság (ANCOM), a Romániai Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, a Romániai Vakok és Gyengén Látók Országos Szövetsége, illetve a buzăui 1 Iunie 2001 Egyesület, hogy a siketek és nagyothallók számára is elérhetővé tegyék a 112-es rendszert. A STS kidolgozott egy módszert, melynek segítségével a 112-es egységes segélykérő telefonszámra érkező sms-eket is át tudják venni a diszpécserek. A tesztelt rendszer csupán az egyesületekben nyilvántartott siketek és nagyothallók telefonszámairól érkező sms-ekre reagál majd. A korszerű rendszer tesztelése a végéhez közeledik, s hamarosan az egész ország területén gyakorlatba ültethetővé válik. A STS elkezdte a szükséges lépések megtételét a telefontársaságok irányába, hogy kivitelezhetővé váljon a 112-re érkező sms-ek továbbítása az országos adatbázisban levő telefonszámokról. Annak érdekében, hogy az érintettek ingyenesen férhessenek hozzá a szolgáltatáshoz, az ANCOM egyeztető tárgyalásokat folytat a mobiltelefon-társaságokkal. Másrészről, a rendszer mihamarabbi gyakorlatba ültetése érdekében célszerű lenne az érintett egyesületekkel való szorosabb együttműködés. Ezek képviselőitől nagyon nehezen kapják meg az érintett személyek telefonszámait tartalmazó listákat, mint ahogy a kiegészítő információkat is a nonverbális rendszer hatékonyabbá tételére.

Szankciókat is kiosztottak

Asztalos Csabától, az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács (CNCD) elnökétől megtudtuk, a problémát a hatóságok ismerik, szerinte csak anyagi kérdés, hogy megoldják a jelzett gondot. Többször egyeztettek a kormánnyal, a STS-vel és a mobilszolgáltatókkal ez ügyben, és bírságot is kilátásba helyeztek, amennyiben nem pótolják a hiányosságot az illetékesek — tájékoztatott Asztalos, akitől azt is megtudtuk, az érintettek közösen elkészítettek egy projektet, melynek kivitelezéséhez a strukturális alapokból szerettek volna pénzt szerezni, a pályázatuk azonban nem nyert. Az elnök elmondta, 9 millió eurót kértek, az általuk tervezett rendszer ugyanis meglehetősen költséges. Háromféle módszer szerepelt benne — egyik szerint speciális karkötőbe építették volna a jeladót, de lehetőséget teremtett volna az sms-ben történő, valamint a videoüzenetes segélyhívásra is. Asztalos Csaba szerint eléggé drága egy alkalmas szoftver, szükség van továbbá az sms-ek elsőbbségi besorolásba tételére a mobilszolgáltatóknál, továbbá szerettek volna a pályázat keretében jeltolmács-képzőket szervezni mind a sürgősségi diszpécserszolgálatok munkatársai, mind a mentősök számára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 17:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Örökség
Ma, 21:00
Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 21.
Hihetetlen belső érzékkel észreveszi saját önbecsapási kísérleteit. Igazán őszinte önmagához és ezt környezetének sokszor nehéz követnie.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 21.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...