Kiállítás a Károlyi családról
Utoljára módositva: 2014-05-06 10:15:58

Dürckheim Károlyi Francesca grófnő közeli ősei életének fontosabb történéseit bemutató kiállítás nyílik meg júniusban a Károlyi-kastélyban. A grófnő személyesen hozta el a fényképeket.

 

2010. április 22-én Dürckheim Károlyi Francesca, a néhai Károly Lajos gróf lánya bizakodóan nyilatkozott lapunknak a Károlyi-kastély felújításával kapcsolatban. „Nagy reményeket fűzök a kastély felújításához annak ellenére, hogy családunk korábban lemondott róla. Bízom benne, hogy mihamarabb befejeződnek a munkálatok, és a felújítás mintaként szolgálhat más, hasonló jellegű emlékművek restaurálásához.”

Azóta a kastélyt felújították, a műemlék épület pedig folyamatosan kiállításoknak ad otthont. Az állandó kiállítások egyike a Károlyi családot mutatja be, ám a családfa egy bizonyos ágát részletesebben prezentáló kiállítás még nincs a kastélyban. Ezt a hiányt kívánja némileg pótolni Dürckheim Károlyi Francesca, aki tegnapi nagykárolyi látogatása során több fényképet hozott magával családjának őseiről. A grófnő ezekből a fotókból szeretné összeállítani a tervek szerint júniusban megnyíló kiállítást a Nagykárolyi Kulturális, Sport- és Turisztikai Igazgatóság, valamint a Gróf Károlyi Kulturális Idegenforgalom-népszerűsítő Központ munkatársainak segítségével.

A mintegy száz év történéseit felölelő kiállítás a grófnő egyenes ági őseinek három generációját mutatja be, édesapjától, Károlyi Lajostól nagyapján, Károlyi Viktoron keresztül egészen dédnagyapjáig, Károlyi Imréig. „A kiállítás Károlyi Imre és felesége, Károlyi Zsófia, valamint gyermekeik és unokáik életének jelentősebb pillanatait mutatja be, gyerekkortól felnőttkorig” — magyarázta a grófnő, aki hozzátette, hogy jövőre elképzelhetően a Károlyi család további három ágáról is lesz egy-egy kiállítás, amelyeket hozzácsatolnak a mostanihoz.

Ugyancsak júniusban fog megnyílni a Kárpát-medence összes Károlyi-kastélyát bemutató kiállítás, amelynek anyagát szintén Dürckheim Károlyi Francesca állította össze.

 

Ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 24.
Találkozik valakivel, akinek úgy érzi, bármit el tudna mesélni saját belső érzéseiről. Az ilyen kitárulkozások rendkívül fontosak mindenki számára!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...