Kiállítás a Károlyi családról
Utoljára módositva: 2014-05-06 10:15:58

Dürckheim Károlyi Francesca grófnő közeli ősei életének fontosabb történéseit bemutató kiállítás nyílik meg júniusban a Károlyi-kastélyban. A grófnő személyesen hozta el a fényképeket.

 

2010. április 22-én Dürckheim Károlyi Francesca, a néhai Károly Lajos gróf lánya bizakodóan nyilatkozott lapunknak a Károlyi-kastély felújításával kapcsolatban. „Nagy reményeket fűzök a kastély felújításához annak ellenére, hogy családunk korábban lemondott róla. Bízom benne, hogy mihamarabb befejeződnek a munkálatok, és a felújítás mintaként szolgálhat más, hasonló jellegű emlékművek restaurálásához.”

Azóta a kastélyt felújították, a műemlék épület pedig folyamatosan kiállításoknak ad otthont. Az állandó kiállítások egyike a Károlyi családot mutatja be, ám a családfa egy bizonyos ágát részletesebben prezentáló kiállítás még nincs a kastélyban. Ezt a hiányt kívánja némileg pótolni Dürckheim Károlyi Francesca, aki tegnapi nagykárolyi látogatása során több fényképet hozott magával családjának őseiről. A grófnő ezekből a fotókból szeretné összeállítani a tervek szerint júniusban megnyíló kiállítást a Nagykárolyi Kulturális, Sport- és Turisztikai Igazgatóság, valamint a Gróf Károlyi Kulturális Idegenforgalom-népszerűsítő Központ munkatársainak segítségével.

A mintegy száz év történéseit felölelő kiállítás a grófnő egyenes ági őseinek három generációját mutatja be, édesapjától, Károlyi Lajostól nagyapján, Károlyi Viktoron keresztül egészen dédnagyapjáig, Károlyi Imréig. „A kiállítás Károlyi Imre és felesége, Károlyi Zsófia, valamint gyermekeik és unokáik életének jelentősebb pillanatait mutatja be, gyerekkortól felnőttkorig” — magyarázta a grófnő, aki hozzátette, hogy jövőre elképzelhetően a Károlyi család további három ágáról is lesz egy-egy kiállítás, amelyeket hozzácsatolnak a mostanihoz.

Ugyancsak júniusban fog megnyílni a Kárpát-medence összes Károlyi-kastélyát bemutató kiállítás, amelynek anyagát szintén Dürckheim Károlyi Francesca állította össze.

 

Ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 15:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...