Kiállítás a Károlyi családról
Utoljára módositva: 2014-05-06 10:15:58

Dürckheim Károlyi Francesca grófnő közeli ősei életének fontosabb történéseit bemutató kiállítás nyílik meg júniusban a Károlyi-kastélyban. A grófnő személyesen hozta el a fényképeket.

 

2010. április 22-én Dürckheim Károlyi Francesca, a néhai Károly Lajos gróf lánya bizakodóan nyilatkozott lapunknak a Károlyi-kastély felújításával kapcsolatban. „Nagy reményeket fűzök a kastély felújításához annak ellenére, hogy családunk korábban lemondott róla. Bízom benne, hogy mihamarabb befejeződnek a munkálatok, és a felújítás mintaként szolgálhat más, hasonló jellegű emlékművek restaurálásához.”

Azóta a kastélyt felújították, a műemlék épület pedig folyamatosan kiállításoknak ad otthont. Az állandó kiállítások egyike a Károlyi családot mutatja be, ám a családfa egy bizonyos ágát részletesebben prezentáló kiállítás még nincs a kastélyban. Ezt a hiányt kívánja némileg pótolni Dürckheim Károlyi Francesca, aki tegnapi nagykárolyi látogatása során több fényképet hozott magával családjának őseiről. A grófnő ezekből a fotókból szeretné összeállítani a tervek szerint júniusban megnyíló kiállítást a Nagykárolyi Kulturális, Sport- és Turisztikai Igazgatóság, valamint a Gróf Károlyi Kulturális Idegenforgalom-népszerűsítő Központ munkatársainak segítségével.

A mintegy száz év történéseit felölelő kiállítás a grófnő egyenes ági őseinek három generációját mutatja be, édesapjától, Károlyi Lajostól nagyapján, Károlyi Viktoron keresztül egészen dédnagyapjáig, Károlyi Imréig. „A kiállítás Károlyi Imre és felesége, Károlyi Zsófia, valamint gyermekeik és unokáik életének jelentősebb pillanatait mutatja be, gyerekkortól felnőttkorig” — magyarázta a grófnő, aki hozzátette, hogy jövőre elképzelhetően a Károlyi család további három ágáról is lesz egy-egy kiállítás, amelyeket hozzácsatolnak a mostanihoz.

Ugyancsak júniusban fog megnyílni a Kárpát-medence összes Károlyi-kastélyát bemutató kiállítás, amelynek anyagát szintén Dürckheim Károlyi Francesca állította össze.

 

Ifj. Deák Endre

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 16:55
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 17.
Ha csak a saját feje után akar menni, ne csodálkozzon, ha környezete ingerült és türelmetlen lesz egy idő után. Maradjon nyitott mások véleményére!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...