Kiállítás Litteczky Endre munkáiból
Utoljára módositva: 2015-09-08 17:33:12

A Szatmár Megyei Múzeum szervezésében a Szatmári képzőművészek című sorozat részeként ma kora délután Litteczky Endre (1880-1953) munkáiból nyílt kiállítás a szatmárnémeti művészeti múzeumban, azaz a Vécsey-házban. Litteczky Endre 1880-ban született Nagykárolyban.

A képek nagy tetszést arattak a nézők körében

Művészeti tanulmányait Lipcsében, majd a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte. 1906-ban — még főiskolai hallgatóként — a nagybányai szabadiskolában tanult. 1918-ban Felsőbányán dolgozott s a 20-as évek végéig Felsőbányán alkotott. Feleségével, L Krausz Ilona grafikussal később Erdély több vidékén — a Bánságban, Segesvár, majd Kolozsvár környékén, Kalotaszeg táján — mintegy vándorolva éltek. 1911-ben a Műcsarnokban állított ki, majd a következő évben Szatmáron. A művész erdélyi tájak, erdélyi emberek megörökítője volt, akit leginkább a szegények sorsa érdekelt és érintett meg. A munkáiból az egyszerű emberek mindennapjai tükröződnek vissza: aratás pillanatai, cigánysor, tánc, kaszások, s két önarcképe is látható a termekben. A kedden nyílt tárlat anyagát a szatmári múzeum tulajdonában levő, továbbá két magánszemély gyűjteményéből származó munkák alkotják. Ezek e hónap végéig lesznek megtekinthetők a Vécsey-ház udvaráról nyíló kiállítótermekben.

Karikás Enikő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 20:45
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. augusztus 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...