Kiállítás Litteczky Endre munkáiból
Utoljára módositva: 2015-09-08 17:33:12

A Szatmár Megyei Múzeum szervezésében a Szatmári képzőművészek című sorozat részeként ma kora délután Litteczky Endre (1880-1953) munkáiból nyílt kiállítás a szatmárnémeti művészeti múzeumban, azaz a Vécsey-házban. Litteczky Endre 1880-ban született Nagykárolyban.

A képek nagy tetszést arattak a nézők körében

Művészeti tanulmányait Lipcsében, majd a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte. 1906-ban — még főiskolai hallgatóként — a nagybányai szabadiskolában tanult. 1918-ban Felsőbányán dolgozott s a 20-as évek végéig Felsőbányán alkotott. Feleségével, L Krausz Ilona grafikussal később Erdély több vidékén — a Bánságban, Segesvár, majd Kolozsvár környékén, Kalotaszeg táján — mintegy vándorolva éltek. 1911-ben a Műcsarnokban állított ki, majd a következő évben Szatmáron. A művész erdélyi tájak, erdélyi emberek megörökítője volt, akit leginkább a szegények sorsa érdekelt és érintett meg. A munkáiból az egyszerű emberek mindennapjai tükröződnek vissza: aratás pillanatai, cigánysor, tánc, kaszások, s két önarcképe is látható a termekben. A kedden nyílt tárlat anyagát a szatmári múzeum tulajdonában levő, továbbá két magánszemély gyűjteményéből származó munkák alkotják. Ezek e hónap végéig lesznek megtekinthetők a Vécsey-ház udvaráról nyíló kiállítótermekben.

Karikás Enikő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alita: A harc angyala
Ma, 21:00
Évszázadok múlva a jövőben, Iron City roncstelepén egy kiber-doktor, Ido, rábukkan a magára hagyott, eszméletlen kiborglányra, Alitára, és magával viszi klinikájára. Magához térve, Alita képtelen felidézni, kicsoda ő, és a világról sincsenek ismeretei; minden új élményt jelent számára. Próbál hozzászokni új életéhez és Iron City veszedelmekkel teli utcáihoz, miközben Ido óvná őt rejtélyes múltjától. A lány összebarátkozik a talpraesett Hugóval, aki viszont inkább segítene neki visszanyerni emlék
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni?
Igen, szükség van megtisztítani a szervezetet
Még nem próbáltam, de itt az ideje elkezdeni
Nem szoktam, szerintem semmi szükség rá
Mi az a méregtelenítés?
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...