Kiállításmegnyitó: A Nő a művészetben
Utoljára módositva: 2015-03-04 09:39:49

Kedves, feleség, édesanya, nagymama, szomorú vagy nevető, görögösen sportos, barokkosan dús, impresszionistán kifinomult, szürrealistán meghökkentő — a nő örök téma a művészetben.

Nők a művészetben és a műalkotások között

A nő ábrázolása — talán kis túlzással — egyidős az emberiséggel s az ábrázolási formák a kor szellemével változtak az évszázadok-évezredek során, ha pedig valaki meg akarná magyarázni miért, akkor az egész világtörténelmet kellene elemeznie — és nem biztos, hogy sikerrel járna.

Nos, ha az egész világ- és művészettörténelmet nem is, de a tulajdonában lévő és nőket ábrázoló festményeket gyűjtötte egy csokorba a megyei múzeum szépművészeti részlege és nyújtja át egy kellemes és hangulatos kiállítás keretében a szatmáriaknak — fogalmazott az ennyi hölgy jelenlététől enyhe zavarban lévő dr. Marta Liviu múzeumigazgató.

A tegnap délutáni kiállításmegnyitón „valami érzékelhetően lebegett a levegőben”, köszönhetően annak is, hogy a belépő hölgyeknek egy-egy szál virággal kedveskedtek a szervezők; köszönhetően annak is, hogy Hegyesi Balázs, a művészeti líceum diákja csodálatos gitárjátékával tette még kellemesebbé a hangulatot – de legfőképp köszönhetően annak a megfoghatatlan valaminek, a szeretet, szerelem, tisztelet, hála és sok más érzés elegyének, amely a kiállított festményekből sugárzott. Litteczky Endre, Popp Aurél, Erdős Pál, Mohy Sándor, Olejnik Janka, Arthur Verona, Iosif Iser, Szatmári Ágnes és Jolán, Márton Árpád, Bene József mind-mind más-más szemszögből és más-más technikával ábrázolja az édesanyát, a feleséget, az anyaságot, magát a nőt — de e megfejthetetlen rejtély irányába tanúsított örök érdeklődés és kíváncsiság érződik minden alkotáson.

A kiállítást március 17-ig, keddtől szombatig 9–17, vasárnap 10–14 óra között tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 21:10
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...