Kiállításmegnyitó: A Nő a művészetben
Utoljára módositva: 2015-03-04 09:39:49

Kedves, feleség, édesanya, nagymama, szomorú vagy nevető, görögösen sportos, barokkosan dús, impresszionistán kifinomult, szürrealistán meghökkentő — a nő örök téma a művészetben.

Nők a művészetben és a műalkotások között

A nő ábrázolása — talán kis túlzással — egyidős az emberiséggel s az ábrázolási formák a kor szellemével változtak az évszázadok-évezredek során, ha pedig valaki meg akarná magyarázni miért, akkor az egész világtörténelmet kellene elemeznie — és nem biztos, hogy sikerrel járna.

Nos, ha az egész világ- és művészettörténelmet nem is, de a tulajdonában lévő és nőket ábrázoló festményeket gyűjtötte egy csokorba a megyei múzeum szépművészeti részlege és nyújtja át egy kellemes és hangulatos kiállítás keretében a szatmáriaknak — fogalmazott az ennyi hölgy jelenlététől enyhe zavarban lévő dr. Marta Liviu múzeumigazgató.

A tegnap délutáni kiállításmegnyitón „valami érzékelhetően lebegett a levegőben”, köszönhetően annak is, hogy a belépő hölgyeknek egy-egy szál virággal kedveskedtek a szervezők; köszönhetően annak is, hogy Hegyesi Balázs, a művészeti líceum diákja csodálatos gitárjátékával tette még kellemesebbé a hangulatot – de legfőképp köszönhetően annak a megfoghatatlan valaminek, a szeretet, szerelem, tisztelet, hála és sok más érzés elegyének, amely a kiállított festményekből sugárzott. Litteczky Endre, Popp Aurél, Erdős Pál, Mohy Sándor, Olejnik Janka, Arthur Verona, Iosif Iser, Szatmári Ágnes és Jolán, Márton Árpád, Bene József mind-mind más-más szemszögből és más-más technikával ábrázolja az édesanyát, a feleséget, az anyaságot, magát a nőt — de e megfejthetetlen rejtély irányába tanúsított örök érdeklődés és kíváncsiság érződik minden alkotáson.

A kiállítást március 17-ig, keddtől szombatig 9–17, vasárnap 10–14 óra között tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...