Kibertámadás érte a kórházakat
Utoljára módositva: 2019-06-20 22:37:25

Hackerek támadták meg több kórház informatikai rendszerét, olyan intézmény is akad, amelyik az összes kórházi dokumentumot elveszítette. Az ebből adódó kellemetlenség a pácienseket is érinti.

Több romániai kórházat kibernetikai támadás ért, ennek következtében az Egészségügyi Minisztérium figyelmeztetést adott ki minden hazai egészségügyi létesítmény számára arról, hogy hackerek az egészségügy informatikai rendszerét fenyegették. A Kiberbiztonsági Incidensek Válaszközpontja (CERT-RO) azt állítja, hogy országos szinten jelentős növekedést észlelt a kórházi számítógépes rendszerekre összpontosító rosszindulatú támadások terén.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter közleményében arról ír, hogy a válaszközpont ajánlásait elküldték a közegészségügyi hatóságoknak és az alárendelt intézményeknek, hogy azok továbbküldjék azokat a Románia területén található valamennyi kórházba. Amint azt Marc Adriantól, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház vezérigazgatójától megtudtuk, hallottak a sajnálatos esetekről, de a megyeközponti egészségügyi intézmény informatikai rendszere eddig „megúszta”. A szatmári kórház rendszerét is különböző módokon védik, de mint kiderült, nem lehet 100 százalékos biztonsággal kivédeni ezeket a támadásokat. Amennyiben pedig egy kórházat kibernetikai támadás ér, az a pácienseket is érinti: a kórházi dokumentumokat ugyanis egy számítógépes rendszer bocsátja ki, amely ha blokkolva van, az akadályozza a betegek felvételét és a receptek kibocsátását. Ez egyébként meg is történt áprilisban a huşi-i Dimitrie Castroian Városi Kórházban, ahol különböző biztonsági intézkedések ellenére is elveszett a betegek összes adata. Az elmúlt két hónapban sikerült ugyan valamennyit visszaszerezni, de még mindig rengeteg munka van hátra, hogy kijavítsák a kibertámadás okozta károkat.

A CERT-RO kiemelten felhívja minden kórházi alkalmazott figyelmét arra, hogy az e-mailben kapott fájlokat csak a feladó ismeretében nyissák meg, kerüljék az ellenállhatatlan online ajánlatok megnyitását, hozzanak létre biztonsági mentést a fájlokról, frissítsék a használt eszközöket, telepítsenek biztonsági megoldásokat, és sürgősen jelentsék az esetleges incidenseket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...