Kibertámadás érte a kórházakat
Utoljára módositva: 2019-06-20 22:37:25

Hackerek támadták meg több kórház informatikai rendszerét, olyan intézmény is akad, amelyik az összes kórházi dokumentumot elveszítette. Az ebből adódó kellemetlenség a pácienseket is érinti.

Több romániai kórházat kibernetikai támadás ért, ennek következtében az Egészségügyi Minisztérium figyelmeztetést adott ki minden hazai egészségügyi létesítmény számára arról, hogy hackerek az egészségügy informatikai rendszerét fenyegették. A Kiberbiztonsági Incidensek Válaszközpontja (CERT-RO) azt állítja, hogy országos szinten jelentős növekedést észlelt a kórházi számítógépes rendszerekre összpontosító rosszindulatú támadások terén.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter közleményében arról ír, hogy a válaszközpont ajánlásait elküldték a közegészségügyi hatóságoknak és az alárendelt intézményeknek, hogy azok továbbküldjék azokat a Románia területén található valamennyi kórházba. Amint azt Marc Adriantól, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház vezérigazgatójától megtudtuk, hallottak a sajnálatos esetekről, de a megyeközponti egészségügyi intézmény informatikai rendszere eddig „megúszta”. A szatmári kórház rendszerét is különböző módokon védik, de mint kiderült, nem lehet 100 százalékos biztonsággal kivédeni ezeket a támadásokat. Amennyiben pedig egy kórházat kibernetikai támadás ér, az a pácienseket is érinti: a kórházi dokumentumokat ugyanis egy számítógépes rendszer bocsátja ki, amely ha blokkolva van, az akadályozza a betegek felvételét és a receptek kibocsátását. Ez egyébként meg is történt áprilisban a huşi-i Dimitrie Castroian Városi Kórházban, ahol különböző biztonsági intézkedések ellenére is elveszett a betegek összes adata. Az elmúlt két hónapban sikerült ugyan valamennyit visszaszerezni, de még mindig rengeteg munka van hátra, hogy kijavítsák a kibertámadás okozta károkat.

A CERT-RO kiemelten felhívja minden kórházi alkalmazott figyelmét arra, hogy az e-mailben kapott fájlokat csak a feladó ismeretében nyissák meg, kerüljék az ellenállhatatlan online ajánlatok megnyitását, hozzanak létre biztonsági mentést a fájlokról, frissítsék a használt eszközöket, telepítsenek biztonsági megoldásokat, és sürgősen jelentsék az esetleges incidenseket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 4.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...