Kiderült, a tej volt az ételmérgezés okozója
Utoljára módositva: 2014-01-24 15:24:26

Pénteken sajtótájékoztató keretében jelentette be Eugeniu Avram, hogy a szatmárudvari iskolások ételmérgezését az uzsonnaprogram keretében biztosított tej okozta. A Simultan Food Kft.-vel azonnali hatállyal felbontották a szerződést, nyilatkozta Adrian Ştef.

 

„Megvannak a részleges eredmények az ételmérgezés kapcsán, azonban a vizsgálat folytatódik. Biztosan kijelenthetjük, a tej volt a megbetegedések okozója. A Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) laboratóriumában az öt tejtételből vett minta fizikai-kémiai elemzése organoleptikus módosulást mutatott ki. Ezek után a tejet szállító cég szankcióra számíthat, mivel a lakosság egészségét veszélyeztető, organoleptikus módosulást szenvedett tejterméket forgalmazott. A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) laboratóriumában végzett analízisekből az is kiderül, hogy két tejtételnek a megengedettnél nagyobb volt a mikrobiológiai terheltsége. Ez általában emésztőszervi problémákat idéz elő” — számolt be a tegnap tartott sajtótájékoztató keretében Eugeniu Avram prefektus. A kormánybiztos azt is elmondta, a megye tanintézményeiben fellelhető teljes tejmennyiséget lefoglalják. „Országos élelmiszer-riadót fújtunk, mivel az említett cég nem csak a mi megyénkbe, hanem az ország több megyéjébe szállít tejterméket” — mondta Eugeniu Avram, aki a sajtótájékoztatón jelen levő Mariana Roman főtanfelügyelőtől azt kérte, értesítse a megye tanintézményeinek vezetőit, hogy a raktáraikban található tejet gyűjtsék össze, a pontos mennyiséget jegyzőkönyvezzék, ezáltal biztosítva, hogy minden tej megsemmisüljön, ne kerüljön fogyasztásra.

Súlyos szankció

A Szatmár Megyei Tanács elnöke sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt, s elmondta, azonnali hatállyal felbontják a céggel a szerződést, mivel nem veszélyeztetheti a szatmáriak egészségét. „Csütörtökön kiküldtem egy értesítőt a Simultan Food Kft.-nek, melyben kértem, hogy a pénteki nappal kezdődően teljes mértékben függessze fel a tej szállítását a Szatmár megyei tanintézményekbe. Nem specifikáltam semmilyen tételt, azt kértem, állítsák le teljesen a szállítást, míg a hatóságok ki nem derítik, mi okozta az ételmérgezést. Most már megvannak az analízisek eredményei. A Közigazgatási Osztálytól és a megye jegyzőjétől azt kértem, tegyék meg a szükséges lépéseket a szerződés felbontása érdekében. Még ma értesítettük a céget a szerződés felbontásának tényéről. Nem vállalhatom a felelősséget azért, hogy a megye lakosai hasonló veszélynek legyenek kitéve, s főleg nem a gyerekek” — nyilatkozta a tegnapi sajtótájékoztató keretében Adrian Ştef, aki azt is elmondta, hogy az ő két gyereke is fogyasztott a tejből. A tízórai-program keretében a tejtermékek szállítására újabb közbeszerzési eljárást hirdet meg a megyei tanács, ám mindaddig, míg ez a procedúra véget nem ér, az uzsonnaprogram keretében nem szállítanak tejterméket a Szatmár megyei tanintézményekbe. A Szatmár Megyei Tanács 4 részre osztotta fel a megyét az uzsonnaprogram keretében, annak érdekében, hogy a helyi termelők is licitálhassanak. A jogszabály kimondja, hogy a tejtermék esetében 200 milliliter tejről — 5–8 nap közötti szavatossági idővel —, illetve joghurtról, aludttejről, sanáról vagy kefirről lehet szó. A nem alaptermékek — joghurt, aludttej, sana, kefir — az egész évi uzsonnatermékek 33 százalékát fedezhetik, derül ki a jogszabályból. „Az ultrapasztőrözött (UHT) tejtermékek azt a célt kellett volna hogy szolgálják, hogy a tejtermék szobahőmérsékleten is tárolható legyen, s ne kelljen minden tanintézménynek hűtőszekrényt vásárolnia. Ami a tízórai-program keretében kiosztásra kerülő termékeket illeti, az átvevő személynek csak a szavatossági időt és a termék kinézetét kell ellenőriznie. Ebben az esetben a tej nem volt lejárva, ezért annak nem megfelelő összetételét, állagát nem volt lehetőségük kiszűrni” — pontosított az elnök. Szatmár megyében a Temes megyei Simultan Food 2011 Kft. 38 040 gyereknek biztosította a tejet. A szerződés értelmében az idei tanévben a program keretében 2 358 480 lejt (áfa nélkül) kellett volna kifizetnie a megyei tanácsnak a Simultan Food Kft.-nek a szolgáltatásért.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 15:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...