Kiderült, a tej volt az ételmérgezés okozója
Utoljára módositva: 2014-01-24 15:24:26

Pénteken sajtótájékoztató keretében jelentette be Eugeniu Avram, hogy a szatmárudvari iskolások ételmérgezését az uzsonnaprogram keretében biztosított tej okozta. A Simultan Food Kft.-vel azonnali hatállyal felbontották a szerződést, nyilatkozta Adrian Ştef.

 

„Megvannak a részleges eredmények az ételmérgezés kapcsán, azonban a vizsgálat folytatódik. Biztosan kijelenthetjük, a tej volt a megbetegedések okozója. A Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) laboratóriumában az öt tejtételből vett minta fizikai-kémiai elemzése organoleptikus módosulást mutatott ki. Ezek után a tejet szállító cég szankcióra számíthat, mivel a lakosság egészségét veszélyeztető, organoleptikus módosulást szenvedett tejterméket forgalmazott. A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) laboratóriumában végzett analízisekből az is kiderül, hogy két tejtételnek a megengedettnél nagyobb volt a mikrobiológiai terheltsége. Ez általában emésztőszervi problémákat idéz elő” — számolt be a tegnap tartott sajtótájékoztató keretében Eugeniu Avram prefektus. A kormánybiztos azt is elmondta, a megye tanintézményeiben fellelhető teljes tejmennyiséget lefoglalják. „Országos élelmiszer-riadót fújtunk, mivel az említett cég nem csak a mi megyénkbe, hanem az ország több megyéjébe szállít tejterméket” — mondta Eugeniu Avram, aki a sajtótájékoztatón jelen levő Mariana Roman főtanfelügyelőtől azt kérte, értesítse a megye tanintézményeinek vezetőit, hogy a raktáraikban található tejet gyűjtsék össze, a pontos mennyiséget jegyzőkönyvezzék, ezáltal biztosítva, hogy minden tej megsemmisüljön, ne kerüljön fogyasztásra.

Súlyos szankció

A Szatmár Megyei Tanács elnöke sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt, s elmondta, azonnali hatállyal felbontják a céggel a szerződést, mivel nem veszélyeztetheti a szatmáriak egészségét. „Csütörtökön kiküldtem egy értesítőt a Simultan Food Kft.-nek, melyben kértem, hogy a pénteki nappal kezdődően teljes mértékben függessze fel a tej szállítását a Szatmár megyei tanintézményekbe. Nem specifikáltam semmilyen tételt, azt kértem, állítsák le teljesen a szállítást, míg a hatóságok ki nem derítik, mi okozta az ételmérgezést. Most már megvannak az analízisek eredményei. A Közigazgatási Osztálytól és a megye jegyzőjétől azt kértem, tegyék meg a szükséges lépéseket a szerződés felbontása érdekében. Még ma értesítettük a céget a szerződés felbontásának tényéről. Nem vállalhatom a felelősséget azért, hogy a megye lakosai hasonló veszélynek legyenek kitéve, s főleg nem a gyerekek” — nyilatkozta a tegnapi sajtótájékoztató keretében Adrian Ştef, aki azt is elmondta, hogy az ő két gyereke is fogyasztott a tejből. A tízórai-program keretében a tejtermékek szállítására újabb közbeszerzési eljárást hirdet meg a megyei tanács, ám mindaddig, míg ez a procedúra véget nem ér, az uzsonnaprogram keretében nem szállítanak tejterméket a Szatmár megyei tanintézményekbe. A Szatmár Megyei Tanács 4 részre osztotta fel a megyét az uzsonnaprogram keretében, annak érdekében, hogy a helyi termelők is licitálhassanak. A jogszabály kimondja, hogy a tejtermék esetében 200 milliliter tejről — 5–8 nap közötti szavatossági idővel —, illetve joghurtról, aludttejről, sanáról vagy kefirről lehet szó. A nem alaptermékek — joghurt, aludttej, sana, kefir — az egész évi uzsonnatermékek 33 százalékát fedezhetik, derül ki a jogszabályból. „Az ultrapasztőrözött (UHT) tejtermékek azt a célt kellett volna hogy szolgálják, hogy a tejtermék szobahőmérsékleten is tárolható legyen, s ne kelljen minden tanintézménynek hűtőszekrényt vásárolnia. Ami a tízórai-program keretében kiosztásra kerülő termékeket illeti, az átvevő személynek csak a szavatossági időt és a termék kinézetét kell ellenőriznie. Ebben az esetben a tej nem volt lejárva, ezért annak nem megfelelő összetételét, állagát nem volt lehetőségük kiszűrni” — pontosított az elnök. Szatmár megyében a Temes megyei Simultan Food 2011 Kft. 38 040 gyereknek biztosította a tejet. A szerződés értelmében az idei tanévben a program keretében 2 358 480 lejt (áfa nélkül) kellett volna kifizetnie a megyei tanácsnak a Simultan Food Kft.-nek a szolgáltatásért.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:45
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 12.
Szereti, ha elismerik érdemeit, márpedig kedvese most annyira a saját problémáival van elfoglalva, hogy nem értékeli kellőképpen az Ön eredményeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 12.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...