Kiderült: nem útadófigyelő kamerák
Utoljára módositva: 2019-05-30 08:57:02

Nem az útadó-befizetést ellenőrzik a nemrég telepített kamerák, az útkezelő hatóság forgalomszámlálásra használja azokat. Egyelőre.

Arról kérdeztük az országutak adminisztrálásával foglalkozó román közútkezelőt (CNAIR), hogy működnek-e a petei és a csanálosi átkelőnél felszerelt kamerák, és hogy ezek mi célt szolgálnak. A hatóságtól azt a választ kaptuk, hogy ezek egyikét sem arra használják most, hogy az autók rendszáma alapján ellenőrizék, ki van-e fizetve a járművek után az útadó; ezek egyszerű forgalomfigyelő, forgalomszámláló mérőeszközök. Azt is írják, hogy egyik helyen sincsenek még átvéve a munkálatok, de ha az megtörténik, „fontolóra veszik, hogy matricafigyelő kamerákként használják ezeket”. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy akármelyik pillanattól forgalomszámláló kamerából matricafigyelő kamerává avanzsálhatnak ezek az eszközök. Hogy erről a váltásról hogyan értesülhetnek az autósok, azaz honnan fogják tudni, mikortól figyeli a matrica meglétét a kamera, a CNAIR kommunikációs irodájától elmondták: hivatalos honlapjukon (www.cnadnr.ro) közzétett sajtóközleményből.

Korábban szó volt róla, hogy Józsefháza körzetében telepítenek majd hasonló rendszert, ám ezt az információt a CNAIR lapunk kérdéseire válaszoló illetékese cáfolta, állítása szerint oda nincs szándékukba kamerákat szerelni, eddig is az volt a tervük, hogy a szatmári határátkelők forgalmát monitorizálják.

Nincs türelmi idő

Azt a tévhitet is el akarja oszlatni a közútkezelő, hogy utólagosan pótolható az útadómatrica meglétének hiánya. Az autósok úgy tudták, hogy ha áthaladtak a kamera alatt, vagy lefilmezte őket valamelyik mobil kamera, akkor ha még aznap megveszik az útadómatricát, nem kapnak bírságot. Ez téves, tájékoztatott a CNAIR, nincs semmiféle türelmi idő, az autó rendszáma rendszerbe kerülésének a pillanatában vagy van érvényes matrica, vagy készül a jegyzőkönyv. Az útadófigyelő kamerák minden autót lefilmeznek, de csak azoknak az adatait tárolja el a rendszer, amelyek érvényes matrica nélkül használták a megfigyelt országútszakaszt.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db konyhakész csirke, só, bors, 2 tk. kakukkfű (szárított, morzsolt), 3 db biocitrom (vagy lime), 1 fej ...