Kiderült: nem útadófigyelő kamerák
Utoljára módositva: 2019-05-30 08:57:02

Nem az útadó-befizetést ellenőrzik a nemrég telepített kamerák, az útkezelő hatóság forgalomszámlálásra használja azokat. Egyelőre.

Arról kérdeztük az országutak adminisztrálásával foglalkozó román közútkezelőt (CNAIR), hogy működnek-e a petei és a csanálosi átkelőnél felszerelt kamerák, és hogy ezek mi célt szolgálnak. A hatóságtól azt a választ kaptuk, hogy ezek egyikét sem arra használják most, hogy az autók rendszáma alapján ellenőrizék, ki van-e fizetve a járművek után az útadó; ezek egyszerű forgalomfigyelő, forgalomszámláló mérőeszközök. Azt is írják, hogy egyik helyen sincsenek még átvéve a munkálatok, de ha az megtörténik, „fontolóra veszik, hogy matricafigyelő kamerákként használják ezeket”. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy akármelyik pillanattól forgalomszámláló kamerából matricafigyelő kamerává avanzsálhatnak ezek az eszközök. Hogy erről a váltásról hogyan értesülhetnek az autósok, azaz honnan fogják tudni, mikortól figyeli a matrica meglétét a kamera, a CNAIR kommunikációs irodájától elmondták: hivatalos honlapjukon (www.cnadnr.ro) közzétett sajtóközleményből.

Korábban szó volt róla, hogy Józsefháza körzetében telepítenek majd hasonló rendszert, ám ezt az információt a CNAIR lapunk kérdéseire válaszoló illetékese cáfolta, állítása szerint oda nincs szándékukba kamerákat szerelni, eddig is az volt a tervük, hogy a szatmári határátkelők forgalmát monitorizálják.

Nincs türelmi idő

Azt a tévhitet is el akarja oszlatni a közútkezelő, hogy utólagosan pótolható az útadómatrica meglétének hiánya. Az autósok úgy tudták, hogy ha áthaladtak a kamera alatt, vagy lefilmezte őket valamelyik mobil kamera, akkor ha még aznap megveszik az útadómatricát, nem kapnak bírságot. Ez téves, tájékoztatott a CNAIR, nincs semmiféle türelmi idő, az autó rendszáma rendszerbe kerülésének a pillanatában vagy van érvényes matrica, vagy készül a jegyzőkönyv. Az útadófigyelő kamerák minden autót lefilmeznek, de csak azoknak az adatait tárolja el a rendszer, amelyek érvényes matrica nélkül használták a megfigyelt országútszakaszt.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...