Kiegyensúlyozták a költségvetést
Utoljára módositva: 2019-06-11 20:20:31

Bár egyesek azt érezték, túl keveset kaptak, vagy inkább: többre vannak érdemesítve, a megyei tanács igyekezett úgy szétosztani 28,49 millió lejt, hogy minden önkormányzatnak jó legyen.

Rendkívüli ülésre gyűltek össze tegnap a megyei tanácsosok, akik egyetlen, de igencsak fontos napirendi ponttal kapcsolatban, a költségvetés kiegyensúlyozásáról kellett döntsenek. A jövedelemadó visszaosztásából 28 492 000 lej sorsáról döntöttek a grémium tagjai, igyekezvén úgy elosztani a pénzt az önkormányzatok között, hogy mindenkinek, ha nem is jó, de valamivel jobb legyen (átlagosan 250–475 ezer lej közötti összegeket kaptak), figyelembe véve azokat az összegeket is, amelyeket az önkormányzatok márciusban kaptak meg működési költségeik fedezésére — magyarán: aki márciusban több pénzt kapott, annak most valamivel kevesebbet adtak. Bár ez a leosztás elvileg teljesen logikusnak és arányosnak is tűnik, a tanács szociáldemokrata frakciója ugyancsak nehezményezte, hogy a párt polgármesterei nem olyan nagyságrendben részesültek, mint amennyi „járna” nekik, például Avasfelsőfalu most csak 200 ezer lejt kapott, igaz, márciusban a kisvárosok kategóriájában ezüstérmesként 6 215 000 lej „ütötte az önkormányzat markát”. Ellenpontként Mezőfényt kell említeni, a település önkormányzata ugyanis a márciusi költségvetés-kiegyensúlyozáskor a legkevesebbet, mindössze 111 ezer lejt kapott, amit most 450 ezer lejjel pótoltak. A „ha akkor több, most kevesebb” képlet sorából Szatmárnémeti önkormányzata lóg ki, a megyeközpont ugyanis hatalmas szociális és egyéb kiadásokkal kénytelen számolni, ezért 4 000 000 lejt kapott a mostani leosztásból — az önkormányzatok egyébként fejlesztésekre, önrészt igénylő infrastrukturális beruházásokra, valamint működési költségek fedezésére fordíthatják ezeket az összegeket.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Herkules legendája
Ma, 21:35
Herkules végzete születésekor elrendeltetett: Zeusz megjósolta, ő lesz az, aki legnagyobb harcosként a zsarnoki uralmat megdöntve elhozza a békét.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...