Kihirdette az államfő a költségvetési törvényt
Utoljára módositva: 2019-03-15 15:33:06

Kihirdette pénteken Klaus Iohannis államfő a 2019-es költségvetésről szóló törvényt – közölte az Államelnöki Hivatal.

 

A parlament éppen egy hónappal ezelőtt, február 15-én fogadta el az idei költségvetés, illetve a társadalombiztosítási költségvetés törvényét, majd elküldte az államfőnek kihirdetésre.

 

Egy héttel később az elnök közölte, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon az idei büdzsét, valamint a költségvetési keretben meghatározott mutatók felső határát megszabó jogszabályt is. Akkor azt mondta, a költségvetés amellett, hogy megkésett, nem reális, túlbecsült adatokra alapoz.

 

Március 6-án a taláros testület elutasította Iohannis óvását, és alkotmányosnak ítélte a költségvetést. Az államfő még aznap bejelentette, hogy visszaküldi a törvényt a parlamentnek újbóli megfontolásra.

 

“Az üzenet egyszerű: készítsenek egy egészséges költségvetést! Itt az alkalom a parlament számára, hogy mielőbb végezze el a szükséges javításokat, hogy a büdzsé valóban Románia fejlődését szolgálja” – nyilatkozta akkor Iohannis. Az alkotmánybíróság határozatát nem kommentálta, de ismét azt hangsúlyozta, hogy a 2019-es büdzsé a “nemzeti szégyen költségvetése”, amely hamis számokra alapoz.

 

A hét elején Klaus Iohannis bejelentette, hogy úgy döntött, kihirdeti a társadalombiztosítási költségvetés törvényét. “A nyugdíjasok nem szenvedhetnek a PSD hozzá nem értése és közömbössége miatt” – érvelt.

 

A parlament két háza szerda délután elutasította a költségvetési törvény újratárgyalását, és abban a formájában fogadta el ismét a jogszabályt, amelyet eredetileg is elküldött kihirdetésre az államfőhöz. Iohannis emiatt rosszakarattal vádolta meg pénteki nyilatkozatában a Szociáldemokrata Pártot (PSD).

 

“Egy nap – ennyit szánt a PSD a parlamentben az ország számára oly fontos tervezet felülvizsgálatára. Nemcsak súlyos komolytalanságról, hanem egyenesen rosszakaratról árulkodik az, hogy megtagadták helyrehozni egy olyan költségvetés hibáit, amely egyértelműen negatív hatással lesz a gazdaságra, és ezt sajnos az állampolgárok fogják megérezni” – fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...