Kiírták a felújítási terveket
Utoljára módositva: 2019-05-11 11:13:50

Rendszeresen ellenőrizteti helyi munkásokkal a szatmárnémeti Dacia szálló állapotát a tulajdonos. Hamarosan kezdődhet a nagy felújítás tervezése, pályázaton keresik a megfelelő építészt.

Össze sem lehet hasonlítani a régi és az új tulajdonos épülethez való hozzáállását: míg Ţânţaşék évekig rá sem néztek a Dacia szállodára, addig az új tulajdonos, a magyarországi MANEVI Zrt. helyi felelőse havonta konzultál a felügyeleti szervekkel, rendszeres a mentesítési munka az épületen. Zamfir Danciu, a Szatmár Megyei Műemlékvédelmi Igazgatóság vezetője lapunknak elmondta, hogy eddig akárhány határidőt szabott, tartotta a tulajdonos. Tavaly november óta, amióta birtokba vette az épületet az új tulajdonos, ötször tanácskozott a műemlékvédelemmel ennek megbízottja, mutatott rá Danciu; rendszeres a telefonos kapcsolattartás és az állagmegőrzési munkálatok elvégzése is. Ez utóbbi sziszifuszi munka, mert hiába beázásmentesítik egyik helyen a tetőzetet, pár napra rá valahol máshol kezd csöpögni, nagyon elavultak a cserepek. Figyelni kell az esőelvezető csatornákra is, szétcsúszott elemek miatt ezek is beázásokat okoznak. A legfontosabb dolog most az állagmegőrzés, mutatott rá Danciu, aki május huszadikai határidővel kérte a tulajdonost a jelen pillanatban fennálló állagromboló problémák megoldására.

 

Hotel lesz, csak modernebb

 

Körvonalazódik az is, mit szeretne másképp az új tulaj az épületben, mint ahogy eddig volt; az már biztos, hogy újra szállodaként üzemeltetné azt. Korszerűsítene is a tulajdonos, mutatott rá Danciu, amivel műemlékvédelmi szempontból nincs is semmi gond, ha a bukaresti szakbizottság jóváhagyja az elképzeléseket. A tulajdonos azt szeretné, ha nagyobb szobái lennének a hotelnek, ezért a szobafalakat a mostani, emeleti galéria belső széléig húzná, és visszaépítené a földszinti tánctérre betekintést engedő galériát is, csak kisebb kerülettel. Megemelnék a középső üvegtetőt, hogy egy újabb, üvegpadlójú emelet kerülhessen ez alá, ami látványos is lenne, de a fényt sem venné el a földszinti nagyteremtől. Danciu szerint észszerű dolgokat akarnak csinálni az épülettel, s ilyenekkel szemben a műemlékvédelmi szakemberek is megengedőek, hiszen nem csak eredeti formájában megtartani kell egy-egy műemléképületet, de ha használni akarják, akkor harmonizálni is kell a mai igényekkel. Mindenképp lesznek a múlt század elejéhez idegen szerelvények az épületben, hiszen a működési engedély megszerzéséhez tűzvédelmi berendezéseket is be kell szerelni az épületbe, és egyéb átalakításokat is mindenképpen el kell végezni.

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...