Kilenc hétközi szabadnap 2014-ben
Utoljára módositva: 2014-01-03 09:01:39

2014-ben legalább négy hosszú hétvégére számíthatnak a munkavállalók: május 1. csütörtökre esik, így várhatóan a péntek is szabad lesz, augusztus 15. pénteki, míg a nemzeti ünnep hétfői napra esik.

A Munkatörvénykönyv szerint 12 hivatalos szabadnap lesz 2014-ben. Két-két szabadnap jár új év, húsvét, pünkösd és karácsony alkalmával, egy-egy nap pedig a Munka Világnapja, Nagyboldogasszony, Szent András, illetve Románia nemzeti ünnepe alkalmával.

Ebből kettő már „lejárt” szerdán és csütörtökön, a legközelebbi hivatalos munkaszüneti napok április 20-án és 21-én lesznek, húsvét alkalmával. Egyes parlamenti képviselők tavaly azt akarták, hogy húsvét harmadnapja (kedd) is munkaszüneti nappá legyen nyilvánítva, de a többség ezt elutasította.

Május elseje, vagyis a Munka Világnapja idén csütörtöki napra esik, így az előző évek példáját követve a kormány a pénteket, vagyis május 2-át is szabaddá nyilváníthatja, így hosszú hétvégére számíthatunk. Nyilván a közintézményekben szombati pótlásra lehet számítani utána.

Pünkösd vasárnap és hétfő, vagyis június 8. és 9. szabad, Nagyboldogasszony augusztus 15-i ünnepe pedig idén péntekre esik, így újabb hosszú hétvége várható. Szent András november 30-i ünnepe vasárnapra esik, viszont a december elsejei nemzeti ünnep hétfőn lesz — ez újabb szabadnapot jelent.

Karácsonyt csütörtöki napon ünnepeljük 2014-ben, de szabad lesz a péntek, vagyis december 26. is.

A Munkatörvénykönyv szerint azok, akik kénytelenek a hivatalos munkaszüneti napon is dolgozni, azok szabadnapokban kell hogy részesüljenek az ünnepet követő 30 napon belül, de ha megalapozott indokkal ez nem lehetséges, akkor a munkáltatónak ezekre a napokra a napi munkabér kétszeresét kell kifizetnie.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
  Ünnepi nyitva tartás (2013-05-01)

  A román posta munkarendje is módosul az ünnepekre való tekintettel. Míg csütörtökön és pénteken reggel 8-tól délután 4-ig fogadják az ügyfeleket,...

APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 18.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...