Kilenc településen van érvényben a karantén
Utoljára módositva: 2019-09-14 10:32:57

Szatmár megyében jelen pillanatban kilenc településen összesen harminc afrikaisertéspestis-gócot tart nyilván az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).

Huszonöt megye 346 településén 1185 afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván jelenleg, 77-tel többet, mint egy héttel korábban — közölte csütörtökön késő este az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA). A legtöbb fertőzési gócot Teleorman (296), Giurgiu (204), Dolj (173), Olt (94) és Buzău (60) megyében tartják nyilván. Szatmár megyében 9 településen összesen 30 fertőzési gócról tudnak a szakemberek. A nyilvántartás szerint Újberken 2, Kökényesden 9, Nyírestanyán 3, Tasnádon 2, Tasnádszarvadon 6, Tasnádszántón 1, Csedregben 5, Halmiban 1, Avaspatakon pedig szintén 1 sertéspestisgócot tartanak számon.

Az intézmény tájékoztatása szerint országos viszonylatban eddig 462 459 sertést pusztítottak el, a fertőzést ugyanakkor 2068 vaddisznónál is kimutatták. Szatmár megyében a 9 településen eddig 305 beteg sertést azonosítottak, ezekből 25 elhullott, 280-at pedig a szakemberek semmisítettek meg.

Ami a Szatmár megyei vaddisznóállományt illeti, 152 elhullott példányt találtak az elmúlt időszakban, 116 esetben pedig a kór jelenlétét is kimutatták az elhullott állatokban. Ugyanakkor a vadászok által kilőtt további 1475 példány esetében 40 alkalommal volt kimutatható az afrikai sertéspestis.

Ami a háztáji gazdaságokat illeti, országos szinten eddig 1314 fertőzési gócot sikerült felszámolni, és csütörtökig 10 143 sertéstulajdonost kártalanítottak, nekik összesen 259,89 millió lej kártérítést utaltak.

A betegség terjedésének megelőzése érdekében a fertőzési gócpontok tíz kilométeres körzetét megfigyelés alá vonták, tehát az érintett településekről tilos az állatok ki- és beszállítása. A megyei prefektúrák állandó kapcsolatot tartanak a megfigyelés alatt álló terület önkormányzati képviselőivel, állategészségügyi szakembereivel és a sertéstartókkal.

Az afrikai sertéspestis 2017. július 31-én jelent meg először Romániában, Szatmár megyében.

Az ANSVSA felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni. Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak. A betegséget nem lehet kezelni, és nem létezik védőoltás sem ellene, csak a szigorú állategészségügyi előírások betartatásával lehet elejét lehet venni a kór terjedésének.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 7.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...