Kilépés a gyerekkorból
Utoljára módositva: 2014-06-02 12:26:47

Május végén, június elején több olyan eseményt is szerveznek, amelyeken különösebb figyelem hárul a gyerekekre. Ilyen a gyermeknap, a ballagás, valamint a konfirmáció és a bérmálkozás. Gyermeknapon a fő hangsúly a játékra terelődik, a többi ünnep viszont a gyerekkorból való kilépésre összpontosít. Ha felnőtt fejjel tekintünk ezekre az ünnepekre, és megpróbáljuk felmérni, hogy mennyire rövid, vagy mennyire hosszú az út a gyerekkor kezdete és a gyerekkorból való kilépés között, nincs könnyű dolgunk. Olyan ez, mint amikor megoldást próbálunk keresni a megoldhatatlanra. A gyerek felnőtté válásáig ott van a szülő aggódó gondoskodása és szeretete, ugyanis a felnőtt felelősséggel tartozik önmagának és gyermekének. A gyereknek ezek a gondatlan évei, ő mégis felnőtt akar lenni, szeretné felgyorsítani az időt. Szeretné mielőbb megvalósítani álmait, remélhetőleg azokat az álmokat, amelyeket születéskor a testet öltő lélek hozott magával az új életbe, hogy tovább vigye az ősök szellemét. A szülő örül, amikor gyermeke kiejti az első szavakat, megteszi az első lépéseket, verset mond az óvodában, jó jegyeket kap az iskolában, és egyszer csak ott áll a konfirmandusok vagy a bérmálkozók, majd a ballagók között. A szülő boldog, talán könnyeket is ejt, és tovább reménykedik, hogy küzdelme nem volt hiábavaló, és van remény, hogy gyermeke újabb örömöket nyújtson számára az unokákon keresztül. A gyerekből felnőtt lesz, a felnőtt viszont gyerekként hisz abban, hogy nincs olyan álom, ami egyszer meg nem valósul. Az élet mindig változik, egyre többet rohanunk, egyre kevesebb idő marad arra, hogy gyerekünk kezét fogva tanítsuk meg mindig a legjobb úton járni. Mert a gyerek felnőttkorában is a szülők szavát idézi, mozdulatait utánozza, meggyökerezik benne minden tett, és hiányozni fog belőle minden kihagyott cselekedet. A gyerekkorból kilépő gyermekeink tekintete a szülők tükörképe. Ma már nehéz megváltoztatni ezeket az arcokat. Próbálom leolvasni, vannak-e rajtuk vágyak, remények, ábrándok, útkereső bizakodások? Nem a hangzatos szavakat figyelem, nem értek egyet azokkal, akik azt mondják, hogy ez az a pillanat, amikor a gyerek belép a nagybetűs életbe. Nincs kisbetűs és nagybetűs élet: egy élet van, amit csak közösen tudunk megélni — jól vagy rosszul.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 25.
Végre visszatért régi önbizalma! Úgy érzi, aki nem értékeli és nem ismeri fel különlegességét, vagyis nem szereti, az nem is érdemli meg Önt.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...