Kilépés a gyerekkorból
Utoljára módositva: 2014-06-02 12:26:47

Május végén, június elején több olyan eseményt is szerveznek, amelyeken különösebb figyelem hárul a gyerekekre. Ilyen a gyermeknap, a ballagás, valamint a konfirmáció és a bérmálkozás. Gyermeknapon a fő hangsúly a játékra terelődik, a többi ünnep viszont a gyerekkorból való kilépésre összpontosít. Ha felnőtt fejjel tekintünk ezekre az ünnepekre, és megpróbáljuk felmérni, hogy mennyire rövid, vagy mennyire hosszú az út a gyerekkor kezdete és a gyerekkorból való kilépés között, nincs könnyű dolgunk. Olyan ez, mint amikor megoldást próbálunk keresni a megoldhatatlanra. A gyerek felnőtté válásáig ott van a szülő aggódó gondoskodása és szeretete, ugyanis a felnőtt felelősséggel tartozik önmagának és gyermekének. A gyereknek ezek a gondatlan évei, ő mégis felnőtt akar lenni, szeretné felgyorsítani az időt. Szeretné mielőbb megvalósítani álmait, remélhetőleg azokat az álmokat, amelyeket születéskor a testet öltő lélek hozott magával az új életbe, hogy tovább vigye az ősök szellemét. A szülő örül, amikor gyermeke kiejti az első szavakat, megteszi az első lépéseket, verset mond az óvodában, jó jegyeket kap az iskolában, és egyszer csak ott áll a konfirmandusok vagy a bérmálkozók, majd a ballagók között. A szülő boldog, talán könnyeket is ejt, és tovább reménykedik, hogy küzdelme nem volt hiábavaló, és van remény, hogy gyermeke újabb örömöket nyújtson számára az unokákon keresztül. A gyerekből felnőtt lesz, a felnőtt viszont gyerekként hisz abban, hogy nincs olyan álom, ami egyszer meg nem valósul. Az élet mindig változik, egyre többet rohanunk, egyre kevesebb idő marad arra, hogy gyerekünk kezét fogva tanítsuk meg mindig a legjobb úton járni. Mert a gyerek felnőttkorában is a szülők szavát idézi, mozdulatait utánozza, meggyökerezik benne minden tett, és hiányozni fog belőle minden kihagyott cselekedet. A gyerekkorból kilépő gyermekeink tekintete a szülők tükörképe. Ma már nehéz megváltoztatni ezeket az arcokat. Próbálom leolvasni, vannak-e rajtuk vágyak, remények, ábrándok, útkereső bizakodások? Nem a hangzatos szavakat figyelem, nem értek egyet azokkal, akik azt mondják, hogy ez az a pillanat, amikor a gyerek belép a nagybetűs életbe. Nincs kisbetűs és nagybetűs élet: egy élet van, amit csak közösen tudunk megélni — jól vagy rosszul.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 16.
Valaki a környezetében folyamatosan igyekszik kitérni a véleménynyilvánítás elől és ezzel az Ön dolgát nehezíti meg. Követeljen tőle állásfoglalást!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...