Kilépés a gyerekkorból
Utoljára módositva: 2014-06-02 12:26:47

Május végén, június elején több olyan eseményt is szerveznek, amelyeken különösebb figyelem hárul a gyerekekre. Ilyen a gyermeknap, a ballagás, valamint a konfirmáció és a bérmálkozás. Gyermeknapon a fő hangsúly a játékra terelődik, a többi ünnep viszont a gyerekkorból való kilépésre összpontosít. Ha felnőtt fejjel tekintünk ezekre az ünnepekre, és megpróbáljuk felmérni, hogy mennyire rövid, vagy mennyire hosszú az út a gyerekkor kezdete és a gyerekkorból való kilépés között, nincs könnyű dolgunk. Olyan ez, mint amikor megoldást próbálunk keresni a megoldhatatlanra. A gyerek felnőtté válásáig ott van a szülő aggódó gondoskodása és szeretete, ugyanis a felnőtt felelősséggel tartozik önmagának és gyermekének. A gyereknek ezek a gondatlan évei, ő mégis felnőtt akar lenni, szeretné felgyorsítani az időt. Szeretné mielőbb megvalósítani álmait, remélhetőleg azokat az álmokat, amelyeket születéskor a testet öltő lélek hozott magával az új életbe, hogy tovább vigye az ősök szellemét. A szülő örül, amikor gyermeke kiejti az első szavakat, megteszi az első lépéseket, verset mond az óvodában, jó jegyeket kap az iskolában, és egyszer csak ott áll a konfirmandusok vagy a bérmálkozók, majd a ballagók között. A szülő boldog, talán könnyeket is ejt, és tovább reménykedik, hogy küzdelme nem volt hiábavaló, és van remény, hogy gyermeke újabb örömöket nyújtson számára az unokákon keresztül. A gyerekből felnőtt lesz, a felnőtt viszont gyerekként hisz abban, hogy nincs olyan álom, ami egyszer meg nem valósul. Az élet mindig változik, egyre többet rohanunk, egyre kevesebb idő marad arra, hogy gyerekünk kezét fogva tanítsuk meg mindig a legjobb úton járni. Mert a gyerek felnőttkorában is a szülők szavát idézi, mozdulatait utánozza, meggyökerezik benne minden tett, és hiányozni fog belőle minden kihagyott cselekedet. A gyerekkorból kilépő gyermekeink tekintete a szülők tükörképe. Ma már nehéz megváltoztatni ezeket az arcokat. Próbálom leolvasni, vannak-e rajtuk vágyak, remények, ábrándok, útkereső bizakodások? Nem a hangzatos szavakat figyelem, nem értek egyet azokkal, akik azt mondják, hogy ez az a pillanat, amikor a gyerek belép a nagybetűs életbe. Nincs kisbetűs és nagybetűs élet: egy élet van, amit csak közösen tudunk megélni — jól vagy rosszul.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Dzsungel-mentőakció
Ma, 15:00
A dzsungelben évek óta békesség honol, mióta Maurice, a Hatalmas tigris harcos és kis csapata tartja fenn a rendet. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Igor, legveszedelmesebb ellenfelük, akinek egyetlen célja a világon, hogy megsemmisítse a dzsungelt. Hogy a gonosz koalát megállítsák, a kis csapatnak egyesítenie kell minden tudását és erejét, és segítségül kell hívniuk a Bajnokokat, a dzsungel legendás védelmezőit is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 16:55
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 21.
Mindenki barátságos és segítőkész ma Önnel, ami elsősorban kiegyensúlyozott és őszintén érdeklődő kisugárzásának köszönhető.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. szeptember 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...