Kinek a győzelme, kinek a vesztesége?
Utoljára módositva: 2019-10-11 10:09:08

Éveken át tartó küzdelem és állandó próbálkozások után tegnap sikerült bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatni a szociáldemokrata kormányt. Az elmúlt harminc év során ez volt a második sikeres bizalmatlansági indítvány, az elsővel a Szociáldemokrata Párt (PSD) saját miniszterelnökét buktatta meg. Maguk a PSD-szimpatizánsok is beismerték, hogy az elmúlt években nem a fejlődés jellemezte az országot, nem éltek jobban az emberek, mint korábban, a kormány a közalkalmazottak bérét és a speciális nyugdíjakat emelte, abban bízva, hogy ők elősegítik majd, hogy a párt megőrizze a hatalmát. Egyet kell értenünk azzal, hogy a PSD és támogatói, akik az utóbbi hónapokban elhagyták a süllyedő hajót, megértek arra, hogy ellenzékbe vonuljanak.

Most választ kell adni a kérdésre: kinek a győzelme, kinek a vesztesége a kormánybuktatás? Amikor a most magukat győztesnek tartó liberálisok korábban kérték a PSD-t támogató pártokat, hogy hagyják Liviu Dragneát, majd Viorica Dăncilát, és támogassák az államelnök bizalmát és támogatását élvező liberálisokat, az volt a válasz, hogy mindez felelőtlenség lenne, mert a liberálisok úgy akarják megbuktatni a PSD-t, hogy nincs kormányprogramjuk, még elképzelésük sincs arról, hogyan állítanák talpra az országot. A liberálisok az elmúlt héten sem beszéltek kormányprogramról, csak azt hangoztatták: véget kell vetni a rémálomnak.

Tegnap Ludovic Orban, a PNL elnöke azt nyilatkozta, hogy ma ül össze a párt, hogy döntsön a következő időszak stratégiájáról, mert ami volt, elmúlt, Románia fejlődése megállíthatatlan. Arra számíthatunk, hogy megállíthatatlan lesz a kormány alárendeltségébe tartozó intézmények vezetőinek és a személyzet nagy részének a cseréje, az viszont egyelőre átláthatatlan, hogy ki fogja a kisebbségi kormányt segíteni a parlamentben az egyszerű és a kétharmados többséget igénylő döntések meghozatalában. A bizalmatlansági indítványon a teljes ellenzék a kormánybuktatás mellett szavazott, bízva abban, hogy lesznek változások, de ezek a pártok valamilyen módon szeretnének beleszólni a változások menetébe, lesznek elvárásaik, és ezek az elvárások elég sok irányból érkeznek majd a kormány felé. Minden párt kér majd a csülökből, a funkciókból, ahova bejuttathatja a bizalmas embereit és a pártkatonáit, de erre várnak a liberálisok szekértolói is. Sok lesz az eszkimó, és kevés lesz a fóka, ami hamar elégedetlenségeket, viszályokat okoz majd. Mert minden bizonnyal a hatalomátvétel lesz az első, utána pedig jön majd a magyarázat: nem lehet időben elfogadni a költségvetést, mert a PSD adósságot hagyott, nem lehet fejlesztésekre költeni, mert üres a kassza, nem lehet hozzányúlni a speciális nyugdíjakhoz, és nem lehet csökkenteni a közalkalmazottak számát, mert… Mert jövőre újabb választások lesznek, ezekre az emberekre pedig nagy szükség lesz.

A magunk háza táján maradva kíváncsiak vagyunk, mit ér az RMDSZ harminc szavazata. Az elmúlt három év során a PNL részéről nagyon sok magyarellenes kijelentés hangzott el, ezek egy időre talán elhalkulnak, de a magyargyűlölők érzései nem szűnnek meg. Alig szüntette meg az együttműködést az RMDSZ a PSD-vel, máris felerősödött a magyarellenesség. A magyarok folyamatosan cseberből vederbe esnek, s közben minden román párt a jogállamiságról beszél. Ér-e a harminc szavazat annyit, hogy az újonnan pozícióba kerülők tiszteletben tartsák azoknak a jogait, akik a harminc honatyát a parlamentbe juttatták, vagy új helyzetben új hozzáállás lesz, ami a lényegen nem változtat?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...