Kínlódnak az orvosok és a páciensek
Utoljára módositva: 2019-07-19 20:07:27

Már nagyon rég belefáradtak az orvosok és a páciensek is abba, hogy folyamatosan fennakadásokkal kell küszködni az egészségügyi informatikai rendszer meghibásodása miatt, amelyik már több mint két hete nem működik. Várhatóan jövő hétre megoldódik a probléma.

Több mint két hete — pontosabban pénteken volt a 19. napja — egyáltalán nem működik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) informatikai rendszere, így a szolgáltatást nyújtó szakemberek nem tudják bevezetni az elvégzett vizsgálatokat és beavatkozásokat. A biztosító szerint semmi gondjuk nem fog adódni ebből az egészségügyieknek, hiszen az adatokat utólagosan is fel lehet tölteni a rendszerbe. A pénztár közleményt is kiadott, amelyben több pontban összefoglalva elmagyarázza, hogy az egészségügyi szolgáltatóknak hogyan kell bevezetniük a megfelelő adatokat a nem funkcionáló vagy nem megfelelő paraméterekkel működő egészségügyi informatikai rendszerbe. A legutóbbi bejelentés szerint talán jövő hétre megoldódik a probléma, addig viszont továbbra sem lesz működőképes az országos hálózat.

Addig pedig nem marad más, mint az, hogy az orvosi rendelőkben és a gyógyszertárakban tovább fokozódjon a szakemberek és a páciensek feszültsége, plusz utakat tegyenek meg a betegek, az orvosok, a patikusok pedig a monitort bámulva kínlódjanak. Ha ugyanis a háziorvosnál vagy a gyógyszertárban nem tudják leellenőrizni a páciens biztosítotti státusát, akkor megtörténhet, hogy a betegnek vissza kell mennie a szakemberhez, hogy utólag vegyék elektronikus nyilvántartásba a számára biztosított egészségügyi szolgáltatásokat. Akadnak olyan patikák, ahol emiatt nem adhatják ki rögtön az ingyenes és kedvezményes árú készítményeket, vagy mégis megkapják azokat a betegek, de sokkal lassabban. Ráadásul ha helyre is áll a rendszer, mivel nem tudja automatikusan feldolgozni az összes, offline módban elvégzett szolgáltatást, ezért ezeket újra be kell majd vezetni egy megadott határidőn belül.

Sajnos a Szatmár megyei családorvosok esetében is megszokottá vált mára, hogy olykor receptet sem tudnak kiadni a pácienseknek, ezért a betegeknek is kétszer kell fáradniuk, hiszen egy későbbi időpontban újra kell próbálkozniuk. A betegek mellett a szakemberek is kínlódnak: a háziorvosoknak például minden hónap első napjaiban jelenteniük kell az elvégzett szolgáltatásokat, mindent iktatni kell, amit egy hónapon belül elvégeztek. Miután mindezt elektronikus formában összesítik, megkapják ezekért az elszámolást, s ezt leszámlázhatják, amely alapján az egészségbiztosító pénztár kifizeti a szolgáltatások árát — ebből tartják fenn a rendelőt, az alkalmazottakat, fizetik a fogyóeszközöket, és ebből él meg a családorvos is hónapról hónapra. Ha a rendszer nem működik, és nem tudják elküldeni a kért adatokat, akkor az elszámolás sem érkezik meg, így nem számlázhatják ki a szolgáltatásaikat az orvosok, tehát ezekért pénzt sem kapnak.

Azt pedig, hogy mekkora munkamennyiségről is beszélünk, jól tükrözik a Román Orvosi Kamara 2018-as számadatai. Tavaly a hazai háziorvosok összesen 110 545 624 alkalommal nyújtottak szolgáltatást, ugyanez a járóbeteg-rendelések esetében 25 880 260 volt, ugyanakkor 43 569 305 klinikai szolgáltatás történt, az imagisztikai szolgáltatások száma 1 487 313 volt, az egynapos kórházi beutalásoké 4 028 424, míg a kórházi beutalásoké 3 956 435 — ezek azonban mind az állami szolgáltatások, a magánrendelések nem tartoznak közéjük.

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...