Kínlódnak az orvosok és a páciensek
Utoljára módositva: 2019-07-19 20:07:27

Már nagyon rég belefáradtak az orvosok és a páciensek is abba, hogy folyamatosan fennakadásokkal kell küszködni az egészségügyi informatikai rendszer meghibásodása miatt, amelyik már több mint két hete nem működik. Várhatóan jövő hétre megoldódik a probléma.

Több mint két hete — pontosabban pénteken volt a 19. napja — egyáltalán nem működik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) informatikai rendszere, így a szolgáltatást nyújtó szakemberek nem tudják bevezetni az elvégzett vizsgálatokat és beavatkozásokat. A biztosító szerint semmi gondjuk nem fog adódni ebből az egészségügyieknek, hiszen az adatokat utólagosan is fel lehet tölteni a rendszerbe. A pénztár közleményt is kiadott, amelyben több pontban összefoglalva elmagyarázza, hogy az egészségügyi szolgáltatóknak hogyan kell bevezetniük a megfelelő adatokat a nem funkcionáló vagy nem megfelelő paraméterekkel működő egészségügyi informatikai rendszerbe. A legutóbbi bejelentés szerint talán jövő hétre megoldódik a probléma, addig viszont továbbra sem lesz működőképes az országos hálózat.

Addig pedig nem marad más, mint az, hogy az orvosi rendelőkben és a gyógyszertárakban tovább fokozódjon a szakemberek és a páciensek feszültsége, plusz utakat tegyenek meg a betegek, az orvosok, a patikusok pedig a monitort bámulva kínlódjanak. Ha ugyanis a háziorvosnál vagy a gyógyszertárban nem tudják leellenőrizni a páciens biztosítotti státusát, akkor megtörténhet, hogy a betegnek vissza kell mennie a szakemberhez, hogy utólag vegyék elektronikus nyilvántartásba a számára biztosított egészségügyi szolgáltatásokat. Akadnak olyan patikák, ahol emiatt nem adhatják ki rögtön az ingyenes és kedvezményes árú készítményeket, vagy mégis megkapják azokat a betegek, de sokkal lassabban. Ráadásul ha helyre is áll a rendszer, mivel nem tudja automatikusan feldolgozni az összes, offline módban elvégzett szolgáltatást, ezért ezeket újra be kell majd vezetni egy megadott határidőn belül.

Sajnos a Szatmár megyei családorvosok esetében is megszokottá vált mára, hogy olykor receptet sem tudnak kiadni a pácienseknek, ezért a betegeknek is kétszer kell fáradniuk, hiszen egy későbbi időpontban újra kell próbálkozniuk. A betegek mellett a szakemberek is kínlódnak: a háziorvosoknak például minden hónap első napjaiban jelenteniük kell az elvégzett szolgáltatásokat, mindent iktatni kell, amit egy hónapon belül elvégeztek. Miután mindezt elektronikus formában összesítik, megkapják ezekért az elszámolást, s ezt leszámlázhatják, amely alapján az egészségbiztosító pénztár kifizeti a szolgáltatások árát — ebből tartják fenn a rendelőt, az alkalmazottakat, fizetik a fogyóeszközöket, és ebből él meg a családorvos is hónapról hónapra. Ha a rendszer nem működik, és nem tudják elküldeni a kért adatokat, akkor az elszámolás sem érkezik meg, így nem számlázhatják ki a szolgáltatásaikat az orvosok, tehát ezekért pénzt sem kapnak.

Azt pedig, hogy mekkora munkamennyiségről is beszélünk, jól tükrözik a Román Orvosi Kamara 2018-as számadatai. Tavaly a hazai háziorvosok összesen 110 545 624 alkalommal nyújtottak szolgáltatást, ugyanez a járóbeteg-rendelések esetében 25 880 260 volt, ugyanakkor 43 569 305 klinikai szolgáltatás történt, az imagisztikai szolgáltatások száma 1 487 313 volt, az egynapos kórházi beutalásoké 4 028 424, míg a kórházi beutalásoké 3 956 435 — ezek azonban mind az állami szolgáltatások, a magánrendelések nem tartoznak közéjük.

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...